Fenerbahçe Efsanesi Stadyum Turu Lansmanı yapıldı

Türkiye’de futbolun ilk ayak seslerinin duyulduğu yer olan Fenerbahçe Ülker Stadyumu Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’ni tüm sporseverler için özel bir hizmet ile ziyarete açan ve geçtiğimiz Mart ayında hizmet vermeye başlayan ’Fenerbahçe Efsanesi Stadyum ve Müze Turu’nun lansmanı bugün gerçekleştirildi.

Fenerbahçe Efsanesi Stadyum Turu Lansmanı yapıldı
14 Eylül 2018 - 16:52

Türkiye’de futbolun ilk ayak seslerinin duyulduğu yer olan Fenerbahçe Ülker Stadyumu Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’ni tüm sporseverler için özel bir hizmet ile ziyarete açan ve geçtiğimiz Mart ayında hizmet vermeye başlayan ’Fenerbahçe Efsanesi Stadyum ve Müze Turu’nun lansmanı bugün gerçekleştirildi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Yönetim Kurulu Üyeler, Stadyum Turu Şirketi Genel Müdürü Ahmet Uçar, Fenerium yetkilileri ve ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı’nın katıldığı lansmanda Ali Koç önemli açıklamalar da yaptı.


Başkan Ali Koç: Bu fikir için eski yönetime teşekkür ediyorum

Törende ilk olarak söz alan Ali Koç, "Bu tur aslında Mart ayında başladı. Bizim eserimiz değildir, bizden önceki yönetim kurulunun eseridir. Ancak resmi lansmanı yapılmadığı için bugün resmi lansmanını yapıyoruz. Sizlerle beraber hem gezerek hem anlatarak bu lansmanı yapmak istedik. Burası bildiğiniz gibi dünyada yegane spor kulübüne nasip olabilecek bir yer. 100 yılı aşkın bir süredir bir kulübün maçlarını aynı sahada yapıyor olması her kulübe nasip olmaz. Eskiden buranın ismi Papazın Çayırı’ydı. Burası; Türk Futbolunun ilk ayak sesleri, nice efsanelerinin, isimlerinin maç yaptığı, nice efsane zaferlerin yaşandığı, inanılmaz, unutulmaz anıların yaşandığı bir mekanda bulunuyoruz. Fenerbahçe’nin bir 100 yıl daha bu mekanda maçlarını yapmaya devam etmesi en büyük temennim. Buradaki ilk maç 1901 yılında Siyah Çoraplıların oynadığı ilk maç olarak tarihe geçti. Türk Milli Takımının ilk golüne atan Zeki Rıza Sporel de burada futbol oynadı. Hepimizin bildiği burada saymayacağım pek çok efsane futbolcu, efsane maçlar, efsane takımlar, buraya geldi. Bu tur mart ayında başladı ve o günden bugüne 25 bin ziyaretçi burayı gezdi. Bu rakam iyi bir rakamdır. Bizim hedefimizin bunu çok daha yüksek bir seviyeye getirmektir. Onun için huzurlarınız da eski yönetimimize böyle bir turu organize ettikleri, böyle bir fikri geliştirdikleri için teşekkür etmek istiyorum" dedi.




’Kombine geliri döviz bazında yüzde 50 azaldı’

Ali Koç sözlerine şöyle devam etti: "Bu Fenerbahçe aidiyet duygusu açısından çok çok önemli. Fenerbahçe’yi hem statta hem TV’lerde seyreden insanların hiçbir zaman televizyonda ve stattayken göremeyeceği alanları, Fenerbahçe sevgisine açmaları açısından çok çok önemli. Diğer bir taraf da gelir açısından çok çok önemli. Biliyorsunuz spor kulüplerinin her anlamda ilerleyebilmeleri için sağlam bir ekonomiye sahip olmaları gerekiyor. Bunun için de gelirlerini artırmaları, dolayısıyla gelir kalemlerini de çeşitlendirmeleri şart. Bu da bizim ve Fenerium için önemli bir gelir kalemi teşkil ediyor. Bizim ileriye dönük olarak en önemli gelir kaynağımız biliyorsunuz kombineler, maç biletleri. Ama buradaki fiyat yükseltme imkanları fazla değil. Stadımızdaki kombineleri yüzde yüze yakın satmamıza rağmen, bilhassa dövizdeki oynamalara istinaden, 4 yıl öncesine göre kombine fiyatlarımızın döviz bazındaki değeri yüzde 50 düşmüştür. Bununla beraber sponsorluklar çok önemli. İfade ettiğim gibi biz sponsorluğa farklı bakıyoruz. Ne alabiliriz değil, ne verebilirizin üstünde çalışıyoruz. Çok daha az sponsorla, çok daha büyük ilişkiler içinde olmayı istediğimizi söylemiştim. Önümüzdeki günlerde de sponsorluk anlaşmalarımızı tek tek sizlerle paylaşacağımızı ifade etmiştim".

’Damat’ın kıyafetleriyle geldim’

Sponsorluklar konusuna da değinen Başkan Ali Koç, "Sponsorluktan bahsetmişken, biz sponsorlarımızda devam eden bir ilişki içerisinde, onların bize kattığından daha çok biz onlara değer katmaya çalışıyoruz. Bugün ben de sizin huzurunuza giyim sponsorum olan Damat’ın kıyafetleriyle çıkıyorum. Biz sponsorlarımıza elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Giyim sponsorlarımıza sadece oyuncularımız değil, yöneticilerimiz de destek vermektedir" diye konuştu.



Sözlerini, "Bu tur tamamen Fenerium’a aittir, yürütülmektedir. Fenerium da işbirliğini Face to Face organizasyon şirketiyle yapmıştır. Face to Face bu tur için de bir şirket kurmuş ve ismini de doğal olarak Siyah Çoraplılar Stadyum Turu olarak adlandırmıştır" diye sürdüren Başkanımız Ali Koç, turun 45 dakika sürdüğünü, bugün 30 dakikalık bir kısmının gezileceğini belirterek, davetlilerin turu beğenmesi ve kamuoyuna güzel bir şekilde aktarılması dileklerinde de bulundu ve "Bugün göreceğiniz turun üzerine biz her geçen yenilikler yapmak istiyoruz. Sürprizlerimiz olacak. Bunlardan bir tanesi her ay burayı ziyarete gelen ziyaretçilerimizden 2 kişi belirleyeceğiz ve bu 2 kişi yönetim kuruluyla beraber yönetim locasında bir maç izleyecek ya da arzu ederlerse Samandıra’yı ziyaret edip idman seyredip oyuncularımızla tanışacaklar. Bizim bu turun üzerine koyduğumuz yeniliklerden bir tanesi de bu oldu. Hayırlı uğurlu olsun. Bugüne kadar oluşan 25 bin sayısını inşallah 100 binlere taşıyabiliriz. Buraya gelen insanlar buradan aldıkları hisler, duygular, anılar, onların da Fenerbahçe aidiyet duygusuna maksimum katkı yapmasını umuyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Ahmet Uçar: Dünyada 20’nin üzerinde stat turu gezdik

Daha sonra kürsüye gelen Stadyum Turu Şirketi Genel Müdürü Ahmet Uçar, turla ilgili bilgiler verdi. Ahmet Uçar, bu turu oluşturabilmek için dünyada 20’nin üzerinde stat turu gezdiklerini, turu Fenerbahçe Tarihinden güç ve ilham alarak tasarladıklarını anlattı. Turda alternatifsiz bir Fenerbahçe ruhu yaşamayı vaat ettiklerini söyleyen Uçar, tura sadece Fenerbahçelilerin değil yerli yabancı birçok misafirin geldiğini kaydetti. Ayda 5 bin ziyaretçi ağırladıklarını aktaran Uçar, bilet fiyatlarının 35 ve 25 TL olduğunu, engelliler ve 6 yaş altı çocuklar için ücretsiz biletlerinin bulunduğunu belirtti.

Ali Koç: Takım otobüsüyle okulları stadımıza getireceğiz

Tekrar kürsüye gelen Başkan Ali Koç, "İkinci bir ekleme yapmak istiyorum. Bir konu daha var. Biliyorsunuz Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bir otobüsü var, şık ve lüks bir otobüs. Bu otobüs, futbolcularımızın deplasman ve iç saha maçlarında kullandığı bir otobüs. Bu otobüs maçtan maça kullanılıyor. Onun dışında tüm hafta Samandıra’da park edilmiş bir vaziyette yatıyor. Biz bunu birazcık daha değerlendirmek istiyoruz. Bu çerçevede nasıl değerlendirebiliriz dedik ve şöyle bir uygulamaya başlıyoruz: Her hafta bir okul seçeceğiz, okullar başvuru yapacak, bu başvuru çerçevesinde otobüsümüz okula gidecek, oradaki talebeleri alacak, sanki maça geliyormuş gibi, futbol takımı gibi, ücretsiz turlarını yaptıktan sonra da aynen otobüsle, tekrar okullarına dönecekler. Bu, Fenerbahçe  aidiyet duygusunu artırmak için daha fazla çocuğumuza gencimize dokunmak için düşündüğümüz bir yenilik. Okullar, rezervasyon yaptığınız şirketin web sitesine veya Fenerium’a başvurabilecekler. Bunu haftada 1 tutarsa haftada 2’ye de çıkartabiliriz. Bu şekilde hem gençlerimize daha yakınlaşmış olur, hem de otobüsümüzü daha fazla değerlendirmiş oluruz. Stadyum turumuzu da daha renklendirmiş oluruz" dedi.

Başkan Ali Koç: Aziz Yıldırım’a da şapka çıkarmak lazım

Stat turu sırasında basın mensuplarına açıklamalar da yapan Başkan Ali Koç, "Yeri gelmişken burada Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın nasıl geliştiğini, yapıldığını, finanse edildiğini ve Türkiye’nin statlaşmasına, tesisleşmesine nasıl örnek olduğunu anlatmak istiyorum. Biliyorsunuz burayı Aziz Yıldırım ve dönemin yöneticileri yaptı. Türkiye’nin ekonomik şartları, dönemin imkanları sınırlı bir ortamdayken, tabiri caizse kelle koltukta yaptı burayı. Hatırlarsanız, tribün, tribün 4 sezonda inşa edilmişti ve bu tribün yenilenirken Fenerbahçe maçlarını burada oynamaya devam etti. Buranın pek çok özelliği var. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında hem görünümüyle, hem konforuyla çok güzel statlar oluşmakta. Bu da takdire şayan bir olay. Avrupa’ya baktığınızda, son dönemlerde tesisleşme ve yeni stat konularında Türkiye en önde. Ama bunu yapmasını sağlayan; lham kaynağı  ve öncü olan bize göre Fenerbahçe Spor Kulübü’dür. Başkanımızın o dönemde risk alarak yola çıktığı bu yolculuk, bana göre bugün önce büyük kulüplerimize sonra diğer kulüpler ve devletimize örnek ve ilham kaynağı olmuştur. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, sahibi olmamıza rağmen, her sene kira veriyor olmamıza rağmen, tamamen ve tamamen Fenerbahçe Spor Kulübü camiasının emeği, teri, ve taraftarlarının desteğiyle yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz 1907 Tribünü’nün 1295 adet koltuğu vardır. Bu tribün Türkiye’de ilk koltuklarında ekran olan, maçın tekrarlarını izleyebileceğiniz, ilk tribündür. Bu tribünde 1907 Derneği o zamanda sorumluluğu almıştır ve ekonomik şartların inişli çıkışlı olduğu dönemle, faizlerin çok yüksek olduğu dönemlerde., insanlar bankalardan kredi alarak burada 5’e7 yıllık kombineler almış ve bu stadının bu tribününün finansmanına imkan sağlamıştır. Karşıdaki maraton tribünü de mesela iş insanları, Fenerbahçe sevdalılarının 3’er 5’er yıllık localar almasıyla finanse edilmiştir. Diğer 2 tribün de sponsorlar tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla gerçek anlamda sahibi olmamıza rağmen, burada yapılanın büyük bir liderlik örneği olarak söylemek istiyorum. Çünkü riskli bir yolculuktu. Fenerbahçe Spor Kulübü kendi imkan, vizyon, camia, taraftarıyla, kendi stadını yapmıştır. Bu da demin de söylediğim gibi, bu stat bir çok stada ilham kaynağı ve örnek olmuştur. Buranın basın tribünü sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en güzel, en geniş, en fazla basın mensubu alabilen en konforlu basın tribünüdür. Türkiye’nin ilk her koltuğunda ekranı olan büyük bir locadır burası. Bugün ligin 4. haftasında olmamıza rağmen, pek çok stadın çiminde sıkıntılar vardır. Burası Türkiye’nin en iyi şartlarda bakılan ve maç oynanana zeminlerinden bir tanesidir. Burada Başkanımız Aziz Yıldırım’a da bir şapka çıkarmak lazım. Çünkü onun vizyonu olmasaydı belki bugün Türkiye’de bu kadar stat olmazdı"

Ali Koç: Öz kaynaktan oyuncu yetiştirmede örnek olmak istiyoruz

Başkan Ali Koç şöyle devam etti: "Türkiye Avrupa ülkeleri arasında tesisleşme ve yeni stat yapma konusunda lider ülkedir. Ancak sadece tesis ve statla olmuyor. Türkiye’nin inşallah futbol oynama konusunda da gerek milli takım gerek kulüpler bazına lider ülke olması için; aynı vizyonu, bir zamanlar Fenerbahçe’nin göstermiş olduğu tesisleşme vizyonunu, sporcu üretmek öz kaynaktan futbolcu üretme konusunda da göstermelidir. Bu, bugünden yarına olabilecek bir şey değil. Bana sorarsanız tesisleşmeden de daha zor, sabır ve liderlik gerektiren bir yolculuktur. Ama her şeyden önce iyi bir vizyon getirir. İnşallah Türkiye, Türk Futbolu, Türk kulüpleri, takdire şayan statlarımızı, federasyonumuzun öncülüğünde, devletimizin öncülüğünde, kendi öz kaynaklarımızdan yetiştirdiğimiz, 1. sınıf kalitede, oyuncularla doldurur ve ileriye dönük olarak yabancı futbolculara çok daha az bağımlılığımız olur. Burası son kontrat yapmaya gelen yabancı futbolculardan değil, Türkiye’de yetişmiş, top oynamış Avrupa’nın çok önemli kulüplerine giden, futbolcularını yetiştiren, barındıran bir ülke haline gelir. Nasıl tesisleşmede Fenerbahçe örnek olduysa, bizim vizyonumuz da Fenerbahçe’nin sporcu fabrikası yani kendi öz kaynağından oyuncu yetiştirme konusunda da örnek olması en büyük arzumuz, dileğimiz, hayalimiz ve stratejimizdir".




’Fenerbahçe’nin yüzyıllarca bu statta oynaması en büyük dileğimiz’

Ali Koç, "Diğer bir konu, zaman zaman tartışmalar oluyor. Fenerbahçe Spor Kulübü buradan çıkacak başka yere gidecek diye. En azından bizim yönetimimizde böyle bir şey söz konusu değil. Hiçbir yönetimde de böyle bir şeyin söz konusu olabileceğini düşünmüyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün daha nice yüzyıllar, bu statta, bu topraklarda, Kadıköy’de, gerçek doğduğu yerde devam etmesi en büyük dileğimizdir. Bundan farklı bir şey olması için de hiçbir neden görmüyorum. Diğer taraftan stat sahipliğine gelince de bu tamamen devletimizin kontrolünde ve kararında olan ona bağlı bir unsurdur. Ama ben neden olmasın diyorum" diye konuştu.

’TL’ye dönme futbolla alakalı değil, ekonomik bir karar’

Futbolcuların ücretlerinin TL’ye dönmesi konusunun yeni bir konu olduğunu belirten Ali Koç, "Okuduğunuz zaman mevzuatı; dün öğrendik, Türkiye’de yerleşik diyor. Futbolcularımız da bu tanıma giriyor. 30 gün içinde dövizle yapılan mukavelelerin TL’ye dönmesi emrediliyor. Bunun futbolcuları kapsadığını düşünüyorum. Ama ilgili mevzuatta uzman arkadaşların bunu inceleyip daha resmi bir açıklama yapmamız daha doğru olur. Ama ilk baktığımız zaman Türkiye’de yerleşik dendiği zaman Türk futbolcularını kapsıyor ama yabancı oyuncular kapsamıyor. Bu tamamen Türk futboluyla ilgili değil, ekonomik bir karar" diye konuştu.



’Bana sorarsanız Atatürk’ün gönlü Fenerbahçe’deydi’

"Fenerbahçe 111 yıllık tarihinde nasıl müzesini kupalarla doldurmuşsa, bundan sonra da pek çok kupayı daha bu müzeye dolduracaktır. En çok istediğim ise tüm kupalar" diye Ali Koç, stat turu esnasında Asr-ı Fener önünde de açıklama yaparak, Atatürk ve Fenerbahçe konusunda da şunları kaydetti:

"Bana sorarsanız, Atatürk’ün gönlü Fenerbahçe’mizdedir. Ama Ata’mızın o dönemdeki önceliği her halde takım tutmak değildi. Ama buraya baktığınız zaman gerek Fenerbahçe’ye yaptığı hibe olsun, gerek Fenerbahçe ile ilgili daha evvel olmayan, hiç bilinmeyen görülmemiş belgeler olsun, Fenerbahçe’de gönlü olduğunu söylemek önemlidir. Ama önemli olan Ata’mızın hangi kulübü tuttuğu değil, hangi kulübün Ata’mızın yolundan yürüdüğüdür. Burada mesela ilk sponsorluk anlaşması var. O zamanın vapur şirketi Adalar’dan Kabataş’tan Fenerbahçe’ye daha fazla yolcu taşıyabilmek için, Fenerbahçe’ye sponsorluk yapmıştır. Bunun da belgeleri burada var. İnşallah bir gün bunları daha rahat inceleriz. İsterseniz kurumunuza da gönderebiliriz. Şu açıdan fayda var. Kamuoyunun Fenerbahçe’nin spor kulübünün ötesinde olduğunu yansıtabilmek açısından da faydası olduğunu düşünüyorum"

Lansman, Başkan Ali Koç ve şirket müdürü Ahmet Uçar’ın açıklayıcı bilgileri eşliğinde tamamlandı. 

Fotoğraflar: Burak SALTIK


YORUMLAR

  • 0 Yorum