Fenerbahçe Fabregas'la ilgileniyor

Fenerbahçe haftaya Galatasaray’ı yenebilirse bir puan farkla önüne geçecek

Fenerbahçe Fabregas'la ilgileniyor
09 Kasım 2016 - 09:00

Fenerbahçe haftaya Galatasaray’ı yenebilirse bir puan farkla önüne geçecek. Ayrıca Londra­-Paris-­Milano üçgeni içinde bir 10 numara arayışının olduğu söyleniyor ve hatta Fabregas adı bile veriliyor.

Türk medyasının önemli ismi Şansal Büyüka Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan Haftalık Sohbette önemli açıklamalar yaptı.

"Özellikle büyüklerin kendi sahasında oynadıkları maçta, o büyüğün adından, tribünleri dolduran binlerce seyircisinden, medyasından ve yapacağı en ufak bir hatanın müthiş yankı uyandıracağından korkuyorlar. Büyük takım aleyhine hata yaptı mı, maç alamıyor, alt liglere gidiyor, aldığı para doğal olarak azalıyor." 

Ligin daha 10. haftası bitti. Ama hakemler erken alarm vermeye başladı. Ortalık toz duman... Ne olacak bu işin sonu? Daha doğrusu nasıl gelecek bu ligin sonu? 

Sevgili Bilal, bu konuda söylenecek çok fazla şey var. Ama kestirmeden ben iki başlıkta toplayayım. Birincisi, hakemlerde yürek yok. Cesur yürek...

Özellikle büyüklerin kendi sahasında oynadıkları maçta, o büyüğün adından, tribünleri dolduran binlerce seyircisinden, medyasından ve yapacağı en ufak bir hatanın müthiş yankı uyandıracağından korkuyorlar. Bu nedenle veremiyorlar, çalamıyorlar.

İkincisi: Hakemliğe profesyonellik geldi. İyi para kazanıyorlar. Büyük takım aleyhine hata yaptı mı, maç alamıyor, alt liglere gidiyor, aldığı para doğal olarak azalıyor. Ama bir Anadolu takımının aleyhine hata yaparsa, o etkilenme, o yıpratılma her şeye rağmen daha az oluyor.

Maddi­-manevi kaybı düşününce, büyüğün yanında durmak hakemin işine geliyor. Küçüğü koruyayım derken, büyüğü yakan da az değil ama genelde bu işten kârlı çıkan büyükler oluyor.

İnsanlıklarına saygı duyuyorum: Ancak radikal biçimde hakem kişiliğine ihtiyaçları var. Demeç savaşları durmak, bitmek bilmiyor.

Açıklamalar, suçlamalar birbirini kovalıyor. Hedef gösterilmeler daha ligin başında başladı. Bu 6222 sayılı yasa müzeye mi kalktı? 

Bak Bilal, futbolda uluslararası oyun kuralları var. Bu her ülke için aynı... Her kulüp için aynı... Adanaspor’a neyse Atletico Madrid’e de öyle... Barcelona’ya neyse Bursaspor’a da o... Ama futbolun kurallarının takıma göre, renge göre kılıktan kılığa girdiği tek ülke Türkiye... 

Kuralın rengi olmaz. Ama bizde var... “Penaltı” siyah­ beyaza göre başka, sarı­-laciverte göre başka, sarı­-kırmızıya, yeşil-­beyaza göre çok daha başka.. “Kırmızı kart” öyle... “Ofsayt” öyle... Hepimiz rengimize uyuyorsa, işimize nasıl geliyorsa öyle yorumluyoruz. Oyun kurallarını hepimiz rengimize uyuyorsa, işimize nasıl geliyorsa öyle yorumluyoruz. Oyun kurallarını kılıktan kılığa sokuyoruz. 

Başkan olarak, hoca olarak elbette tarafsınız. Ama kuralın tarafı olmaz, kuralın gerçeği olur. Eğer rengimize ve işimize uymuyorsa o gerçeği kabul etmiyoruz. Kuralın rengi olmadığını kabul etmeden bu kaostan kurtulamayız. Kuralları tüm gerçekçiliği ile kabul edebilmemiz için ne lazım? Bak Bilal, futbol dünyasındaki insan kalitesi ve profili maalesef belli... 

Ortada tarafsız ve temiz bir vicdan yoksa, kalite buysa ve kurallar renklere teslim olmuşsa yapacak bir şey yok. Hani doktor örneğinde olduğu gibi; ne yersen ye... Dediğin gibi 6222 sayılı yasada müzeye kalktı. 

Kaybederse... Merhaba kaos! 

Galatasaray’a iyi gidiyor diyorduk, “Riekerink Bey diyeceksiniz” pankartı asıyorduk ama baktık, Galatasaray kendi sahasındaki iki maçı kaybetti. Ne diyorsunuz?

Riekerink yanlış bir kadro çıkartmış olabilir, yanlış oynatıyor olabilir, hamle için geç kalmış olabilir, hepsi kabul... Ama elimizi vicdanımıza koyup bir de dönüp futbolculara bakalım. Yenik oynuyorsun, nerede bir isyan, nerede bir öfke, hırs, baskı, rakibi bunaltma... Uzatma dakikaları dışında en ufak bir hareketlenmen var mı?

Hırs için, isyan için, öfke iç