Fenerbahçe sezonu Gran Canaria ile açıyor

Turkish Airlines EuroLeague'in şampiyonluk favorilerinden Fenerbahçe 2018-19 sezonunun ilk maçında İspanyol rakibi Herbalife Gran Canaria'yı konuk edecek.

Fenerbahçe sezonu Gran Canaria ile açıyor
12 Ekim 2018 - 17:08 - Güncelleme: 12 Ekim 2018 - 17:49

Fenerbahçe Basketbol Takımı, Turkish Airlines EuroLeague'in açılış haftasında sahasında bu akşam 20:45'te Ülker Sports Arena'da İspanya temsilcisi Herbalife Gran Canaria'yla yapacağı mücadeleyle Avrupa Kupaları'nda 474. maça çıkmış olacak.

Zeljko Obradovic yönetimindeki Sarı-Lacivertliler, Avrupa Kupaları'nda bugüne dek oynadığı 473 karşılaşmada 267 galibiyet elde etti, 206 yenilgi aldı.

Fenerbahçe, tarihindeki ilk Avrupa Kupası maçını 1959-1960 sezonunda FIBA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda oynadı.

Söz konusu sezonda İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımıyla eşleşen sarı-lacivertli takım, rakibinin turnuvadan çekilmesi sonucu hükmen galibiyetlerle tur atladı.

Fenerbahçe, bir sonraki turda ise Bulgar ekibi Akademik'le eşleşti. Avrupa Kupaları'ndaki ilk maçlarını Akademik'e karşı oynayan sarı-lacivertli ekip, iki karşılaşmayı da kaybetti.

THY Avrupa Ligi'nde 271 maç

Fenerbahçe, yeni sezonda da şampiyonluk hedeflediği Turkish Airlines EuroLeague'de bugüne kadar 271 maç yaptı.

Sarı-Lacivertliler, bu karşılaşmalarda 156 galibiyet, 115 kez yenilgi aldılar.

Basketbolda 2001 yılından itibaren Euroleague adı altında oynanan ve kulüpler bazındaki en büyük organizasyon olan Turkish Airlines EuroLeague'de Fenerbahçe, ilk kez 2006-2007 sezonunda boy gösterdi. Sarı-Lacivertliler, Ülker ile sponsorluk anlaşması yaparak bu kulvarda A lisansını elde ettiler ve Türkiye Basketbol Ligi'ndeki derecesine bakılmaksızın her zaman kurucu üye olarak yer alma hakkını kazandılar.

Fenerbahçe Ülker ismiyle EuroLeague'deki ilk maçını 25 Ekim 2006'da Yunan ekibi Aris'le deplasmanda oynayan Sarı-Lacivertliler, rakibine 66-58 mağlup oldu.

156 galibiyetin 107'si Zeljko Obradovic'le

Fenerbahçe, THY Avrupa Ligi'ndeki 156 galibiyetinin 107'sini başantrenör Zeljko Obradovic'le elde etti.

Obradovic'in 2013 yılında takımın başına gelmesiyle Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nin iddialı takımlarından biri oldu. Sırp başantrenörle 6. sezonuna başlayan Fenerbahçe, önceki 5 sezonun 4'ünde Dörtlü Final oynama başarısı göstermiş ve 2016-2017'de şampiyonluğa ulaşmıştı.

Fenerbahçe, Obradovic yönetiminde çıktığı 153 THY Avrupa Ligi maçında 107 galibiyet elde ederken 46 kez de rakiplerine yenildi.

Avrupa Ligi tarafından "efsane" olarak nitelendirilen ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Sırp çalıştırıcısı Zeljko Obradovic, THY Avrupa Ligi'nde 24. sezonuna başlayacak.

Kariyerine 1991-1992 sezonunda büyük bir zafere imza atarak başlayan Obradovic, biri Fenerbahçe'yle olmak üzere toplam 9 kez havaya kaldırdığı Avrupa'nın bir numaralı kupasını ilk kez Partizan'la elde etti.

Tecrübesiyle ligdeki diğer 15 rakibinin önünde bulunan Obradovic, Avrupa Ligi'nde şampiyonluk sevincini 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ve 2017'de yaşadı.

Obradovic, ülkesinde Partizan takımıyla 1991 yılında başladığı başantrenörlük kariyerinin ilk sezonunda Avrupa'nın zirvesine çıktı. Henüz 31 yaşında olmasına rağmen büyük bir başarı elde eden Obradovic'in takımı, İstanbul'daki Dörtlü Final'in finalinde Joventut Badalona'yı 71-70 yenerek kupayı elde etti.

Tecrübeli başantrenör, Joventut Badalona'yla 1993-1994, Real Madrid'le 1994-1995 sezonunda Dörtlü Finaller sonucunda finalde Yunan ekibi Olympiakos'u yenerek zafere ulaştı.

Sırp çalıştırıcı, efsanesi haline geldiği Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de yer alıp, 5 Avrupa şampiyonluğuna imza attı.

Obradovic, başarılarına Fenerbahçe'nin başında da devam etti. Fenerbahçe'yi üst üste 4 kez Dörtlü Final'e taşıyan tecrübeli başantrenör, sarı-lacivertlileri 2017'de ise Avrupa'nın zirvesine yerleştirdi.

Ayrıca deneyimli teknik adam, Panathinaikos'la 2001-2002 sezonunda itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) ilk kazanan başantrenör oldu.

Obradovic meslektaşlarına fark attı

Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe hariç diğer 15 başantrenörün şampiyonluk sayılarının toplamı, Zeljko Obradovic'in gerisinde kaldı.

Diğer 15 başantrenör toplamda 7 kez Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanırken, bu rakam Obradovic'in 2 sayı gerisinde kaldı.

Bu sezon, ligde 9 Avrupa Ligi şampiyonluğu başarısıyla zirvede olan Obradovic'i iki kupayla Pablo Laso (Real Madrid), birer kupayla ise Xavi Pascual (Panathinaikos), Georgios Bartzokas (Khimki), Dimitris Itoudis (CSKA Moskova), David Blatt (Olympiakos) ve Svetislav Pesic (Barcelona Lassa) takip etti.

Obradovic'i Ergin Ataman izledi

Obradovic, Avrupa'nın bir numaralı kupasında 24. kez boy göstererek de diğer meslektaşlarına fark attı.

Bu organizasyonda Obradovic'in sayısına en fazla yaklaşan isim ise Anadolu Efes'in tecrübeli başantrenörü Ergin Ataman olacak. Ataman, bu kulvarda 13. kez boy gösterecek.

Türkiye'den tek şampiyonluk Fenerbahçe'de

Fenerbahçe Basketbol Takımı, Avrupa Ligi'nde en başarılı Türk takımı konumunda yer alıyor.

Sarı-lacivertli ekip, özellikle son dönemlerdeki kadro yapılanması ve elde ettiği başarılarla Avrupa Ligi'nde büyük bir atılım gerçekleştirdi.

Avrupa Ligi'nde Türk takımları arasında tek şampiyonluğu Fenerbahçe elde etti.

Zeljko Obradovic'in başantrenörlüğünü yaptığı sarı-lacivertliler, THY Avrupa Ligi'nde 2016-2017 sezonunu şampiyon tamamlayarak Türk basketbol tarihine adını yazdırdı.

Ligde son 4 sezondur Dörtlü Final oynayan Fenerbahçe, 3 kez ise finale çıkmayı başardı.

Anadolu Efes, hasreti sonlandırma peşinde

Geçmiş yıllarda Türk basketbolu adına Avrupa'da önemli başarılara imza atan ancak son dönemde beklentilerin uzağında kalan Anadolu Efes, başantrenör Ergin Ataman yönetiminde Dörtlü Final hasretini sonlandırmaya çalışacak.

Bu sezon iddialı bir takım oluşturan lacivert-beyazlılar, bu organizasyonda 2 kez Dörtlü Final oynadı.

Anadolu Efes, 1999-2000 ve 2000-2001 sezonlarında Dörtlü Final heyecanı yaşadı. Lacivert-beyazlı takım, 2000 yılında Selanik'te düzenlenen organizasyonda Ergin Ataman yönetiminde 3. oldu. İstanbul temsilcisi, bir sonraki sezon, FIBA'nın düzenlediği Suprolig'de ise Dörtlü Final'de yer alıp yine üçüncülük kürsüsüne çıktı.

En başarılı başantrenör Obradovic

Zeljko Obradovic, THY Avrupa Ligi'nin en başarılı başantrenörü olarak dikkati çekiyor.

Obradovic, Avrupa Ligi'nde başantrenör olarak 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ve 2017'de şampiyonluk sevinci yaşadı.

Sırp çalıştırıcı, bu kulvarda Fenerbahçe'nin yanı sıra Partizan, Juventut Badalona, Real Madrid ve Panathinaikos takımlarıyla kupaya kazandı.

Obradovic'in ardından Avrupa Ligi'nde en fazla şampiyonluk yaşayan başantrenörler dörder kezle Ettore Messina, Bozidar Maljkovic, Pedro Ferrandiz ve Alexander Gomelsky oldu.

En çok kazanan Real Madrid

İspanyol ekibi Real Madrid, THY Avrupa Ligi'nde en fazla şampiyonluk yaşayan takım olarak ön plana çıkıyor.

Eflatun-beyazlı takım, organizasyonda elde ettiği 10 şampiyonlukla rekoru elinde bulunduruyor.

Real Madrid'i bu alanda 7 şampiyonlukla Rus ekibi CSKA Moskova takip ediyor. İsrail temsilcisi Maccabi FOX ve Yunanistan'ın Panathinaikos takımının da ligde altışar zaferi bulunuyor.

Muhaebir: Emre Doğan

Euroleague'i hangi kanal yayınlayacak?

EuroLeague geçen sezon olduğu gibi bu sezon da beIN SPORTS'tan canlı yayınlanacak. 

2 yıl önce 16 takımlı sisteme geçilen turnuvada, geçtiğimiz sezon Final Four'a Zalgiris, Fenerbahçe, Real Madrid ve CSKA kalmıştı. Finalde Fenerbahçe ile Real Madrid karşılaşırken, turnuvayı temsilcimizi mağlup eden Real Madrid kazanmıştı.

CSKA ve Fenerbahçe ağır basıyor

İddaa verilerine göre Turkish Airlines EuroLeague'de sezon başlarken CSKA Moskova 3.00 oranla en çok şampiyonluk şansı tanınan takım. Temsilcimiz Fenerbahçe'ye tanınan oran ise 3.30..

Final Four Baskonia'da

Geçtiğimiz yıl Belgrad'ta yapılan EuroLeague final Four'a bu sezon İspanya'nın Baskonia takımının maçlarını oynadığı Vitoria-Gasteiz kentindeki 15 bin kişi kapasiteli Buesa Arena'da oynanacak.

Buducnost VOLI Podgorica - AX Armani Exchange Olimpia Milan

Budocnost Karadağ'ın başkenti Podgorica'nın takımı olan Budocnost en son 6 Şubat 2003'te EuroLeague maçına ev sahipliği yapmıştı. Tam 15 yıl, 8 ay and 5 gün aradan sonra EuroLeague Podgorica'ya geri döndü.

Khimki Moskova Region vs. Olympiacos Piraeus

Khimki başantrenörü Georgios Bartzokas eski takımı Oliympiakos'a karşı bu sezonun ilk maçında mücadele verecek.

Bartzokas Olympiakos'u çalıştırdığı 2012-13 sezonunda EuroLeague şampiyonluğu yaşamıştı. Yunanlı koçun bir başka özelliği de 3 farklı takımla play-off'larda mücadele etmiş olması.

Zalgiris Kaunas - KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz

İki takım son 4 sezonda karşılaştılar ve birbirlerini süpürdüler.

Geçen sezon da Baskonia rakibine 2-0 üstünlük kurmuştu.

Fenerbahçe - Herbalife Gran Canaria

Gran Canaria kadrosunda yer alan Albert Oliver bu yıl 4 Haziran'da 40 yaşına bastı.

Oliver Fenerbahçe karşısında süre alırsa Turkish Airlines EuroLeague tarihinin en yaşlı oyuncusu olarak tarihe geçecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum