Football Manager 2020 yeni özellikleriyle geliyor

FM20’de bu yıl neler değişti? Maç motorundaki gelişim sürüyor mu? Artık oyuncuların psikolojik durumlarına kadar inen seride bizi bekleyen yeni sürprizler neler? Kısaca FM19’yu 51 ülkede 116 ligi bizlere sunan ekip bu sene “en kapsamlısı olacak” dediği yeni gözbebekleri bizlere neler vaat ediyor?

Football Manager 2020 yeni özellikleriyle geliyor
14 Kasım 2019 - 18:00 - Güncelleme: 14 Kasım 2019 - 18:07

Biz futbol menajerliği oyunları tutkunları en iyi tanımlayacak söz şüphesiz Liverpool efsanesi Bill Shankly'ye aittir: "Bazılarına göre futbol ölüm kalım meselesidir. Sizi temin ederim ki futbol bundan daha önemlidir".         

Evde, cepte, işte ve okulda; mekan farketmeksizin bir defa bir parçası oldu mu kopamadığınız (belki de kopmak istemediğiniz) Football Manager serisinin yeni oyunu için nefesler tutuldu ve oyununun beta versiyonu yayınlandı.

Aslında hepimizin aklında benzer sorular var; FM20’de bu yıl neler değişti? Maç  motorundaki gelişim sürüyor mu? Artık oyuncuların psikolojik durumlarına kadar inen seride bizi bekleyen yeni sürprizler neler? Kısaca FM19’yu 51 ülkede 116 ligi bizlere sunan ekip bu sene “en kapsamlısı olacak” dediği yeni gözbebekleri bizlere neler vaat ediyor?

Hazırlayan: Ersin Sezer

  

Oyunun basit grafikleri, maç motoru, stadyum atmosferleri ile menajer-oyuncu görünümlerindeki iyileştirmeler her serideki gibi FM20’de tabiki mevcut hatta regen yüzleri sebebiyle sıkça eleştiri alan ekip bu soruna eğildiğini bizlere twitter adresi üzerinden de duyurmuştu (twitigörmek için... )

Ama ben sizler için daha önceki serilerde görmediğiniz özelliklere odaklanmak istiyorum;


FM19'da belirginleşen analizci-gözlemci farkını daha da hissediyorsunuz özellikle eski serilerde gözlemcileri ülkelere gönderirken şuan sadece ülkelerin belli bir bölgelerine gönderebilecek kadar detaya inilmesi sizlere gerçek bir teknik ekip hissiyatı yaşatıyor.

Siz de benim gibi kendi altyapınızdaki genç yetenekleri ortaya çıkarmaya meraklıysanız, oyunu yeni özelliği olan "Geliştirme Merkezi"ne bayılacaksınız. Sahip olduğunuz gençlerin ve oyunun size gönderdiği regenlerin kısa ve uzun vadeli gelişim süreçlerini, antremanlarını ve öne çıkan performanslarını takip edebileceğiniz bu sekme genç oynatmayı seven oyuncuların işini oldukça kolaylaştıracak gibi.

 

Geliştirme merkezi sadece bununla da sınırlı değil, özellikle düşük bütçeli takımlarda regen oyuncuların takıma katılma tarihini hepimiz 4 gözle bekliyor oluyoruz; aralarından direkt ilk 11'e girecek veya mevcut kadronun çok çok üstünde bir isim gelip oyun bize tatlı bir sürpriz yapar mı beklentisinden bu seriye kadar ancak regen oyuncular duyurulduğunda haberimiz oluyordu; geliştirme merkezinde ise önümüzdeki regenleri önceden görme ve kadro mühendisliğini buna göre yapma imkanına da sahip olacağınızın müjdesini de vermeliyim.


FM20 oyunu bir yandan kolaylaştırırken bir yandan da elbet zorlaştırmayacağını düşünmüyor olamazsınız değil mi? Kariyeri açtığınız anda hızlı hızlı geçtiğiniz "Kulüp Vizyonu" artık çok daha detaylı, eskiden sadece o yıl içinde hedefler koyan yönetiminiz artık sizlerden kulüp kültürü ve 5 yıllık  plan üzerinden de hedefler istiyor.

Önceki serilerde bu hedefler "takımın atak futbolu oynatması", "genç oyunculara şans verilmesi" gibiyken şimdi orta sıra takımlarında kısa vadede Avrupa Ligi, orta vadede Avrupa Ligi ve uzun vadede de Şampiyonlar Ligi'ne katılım istenmesi olarak zorlu hedeflerle karşımıza çıkıyor. Artık sadece kulübe kupa getirmek, vizyon katmak gibi görevlerin değil, uzun vadeli de kulübü götürebilecek 5 yıllık planların hazır olmak zorunda.


Yönetimin de bu seride sana aylık olarak detaylı performans raporu gönderecek ve burada ilerleyişini&yönetimin gözündeki yerini takip edebileceksin. Burada kulüp vizyonu, maç performansı, transferler, taktikler ve kadro artık A+'dan F'ye kadar notlanmaya başlamış durumda. FM20 serisinde yönetim-Menajer ilişkilerinin üzerine gerçekten eğinildiğini görüyoruz

Son olarak da sizleri gerçekten karşı taraftaki oyuncu ile pazarlık yapıyormuş gibi hissettiren sözleşme görüşmelerinde de iyileştirmeler mevcut. Transfer etmek istediğiniz oyuncunun sezonda kaç maç hangi statüde oynayacağını belirlemek, yani ona bir kariyer yolu çizmek oyuncuları epey zorlayacak gibi duruyor. Yedek kalecisini as kaleci seviyesinde isteyenlere spoiler uyarısı “Birinci Tercih” olma isteği artık sözleşme görüşmelerinde yer alıyor. Zamanında Brezilya Milli Takımı’nda oynamak için ilk 11 garantisi isteyen Juventus'un golcüsü Amauri'ye ''Pele bile ilk 11 garantisi istememişti'' diyen dönemin Brezilya antrenörü Dunga’yı bir de oyun başında görmek isteriz. 

Yeni seride takım kaptanının da olaylara daha dahil olduğunu görüyoruz. Yeni takımınızdaki davranış kuralları&cezaları direkt sezon başında kaptandan bildirim halinde gelecek. Özellikle takım için kurallar ve cezalar söz konusu olduğunda bir çok FM oyuncusu standartı tutturmada problemler yaşayabiliyordu; seri burada yeniliğe giderek bir sabit ceza listesi oluşturmanızı sağlıyor ve artık sadece farklı ceza gerektiren durumlarda sizlere bildirim geliyor.


Oyunun olmazsa olmazı wonderkid (genç yetenek) olarak tanımlanmış Türk oyuncuları merak ediyorsanız; Roma’daki gururumuz Cengiz Ünder, Fenerbahçe’nin Westerlo’ya kiraladığı Berke Özer, Galatasaray’dan geçtiğimiz sezon Schalke 04’ün yolunu tutan Ozan Kabak, Galatasaray’ın 16 yaşındaki yetenek adayı Mustafa Kapı, Trabzonspor’un yıldızı Abdulkadir Ömür, Galatasaray’ın Celta Vigo’dan kiraladığı Emre Mor, Başakşehir’e kiralanan Berkay Özcan ve Bursaspor’un u14,15,16 yaş kategorilerinde gol rekorları kırmış, yeni Temur Altunhan’ımız Ali Akman listede dikkat çekiyor. Altın jenerasyonunu yaşamaya aday olan Milli takımımızda Yusuf Yazıcı, Çağlar Söyüncü ve Zeki Çelik’in profilleri de gayet ilgi çekici. Ferdi Kadıoğlu, Salih Özcan ve Erkan Eyibil de çifte vatandaşlık sebebiyle Türk listesine ekleyebileceğimiz diğer öne çıkan wonderkidler.


Sözün sonuna gelirsek, @fmbaskan’ın deyişiyle en büyük günahımızın aynı bölgede oynayan 2 oyuncumuz arasında kararsız kalmışken birinin sakatlanmasına içten içe sevinmemiz olduğu günler yeniden başlıyor. Vurduğunuz gol, yediğiniz ofsayt olsun, keyifli oyunlar dilerim!

YORUMLAR

  • 1 Yorum