FUTBOO | Şampiyonluk yolunda tarihi yarış

Yaklaşık 3 aylık korona virüs arasının ardından Süper Lig heyecanı kaldığı yerden devam ediyor. Şampiyonluk yarışında nerede kalmıştık?

FUTBOO | Şampiyonluk yolunda tarihi yarış
08 Haziran 2020 - 09:30 - Güncelleme: 08 Haziran 2020 - 11:45

FUTBOO Büyük özlem duyduğumuz Süper Lig'e 12 Haziran'da kavuşuyoruz. Kalan 8 hafta müthiş bir heyecana tanıklık edeceğiz. Zaten halihazırda tarihi bir sezon geçiriyoruz. Şimdiye kadar çoktan şampiyonun belli olması ve Euro 2020'nin başlaması gerekiyordu. Koronavirüs sonrası, lig daha da tarihe geçecek bir sezon olabilir mi ona bakalım...

Hemen kısaca 'Nerede kalmıştık?' değerlendirmesi yapalım. Son 8 haftaya girilirken Trabzonspor averajla lider, aynı puandaki Başakşehir 2. sırada yer alıyor. 53 puanlı bu iki takımı 50 puanla Galatasaray, 49 puanla Sivasspor izliyor. Şampiyonluk yarışı bu 4 takım arasında yaşanacak gibi duruyor. Beşiktaş 44, Alanyaspor 43, Fenerbahçe ise 40 puanla yarışın uzağında kalmış durumda gözüküyor ama hiçbir şey bitmiş değil.

Trabzonspor hazır ama UEFA can sıktı

Önce liderden başlayalım. Trabzonspor, koronavirüs sonrası antrenmanlara ilk başlayan takımlardan biri oldu. Diğer takımlar 'sosyal mesafeli' çalışırkan Trabzonspor çift kale maçlar yapıyordu. Lige en hazır takımlardan biri olarak görülüyor ama UEFA'dan aldıkları Avrupa kupalarına katılma yasağı takımdaki olumlu havayı dağıtabilir. 

Başakşehir avantaja çevirecek mi?

Başakşehir ise son yıllarda hep buralarda. Yüzüp yüzüp son anda boğuluyor. Tabii bunda seyirci faktörü çok büyük. Geçen sene yaşananları hatırlıyoruz. Türk Telekom Stadyumu'nda dolu tribünlere karşı Galatasaray'a mağlup olup şampiyonluğu kaybetmişlerdi. İşin sonuna gelindiğinde taraftarın sizi iteklemesini istersiniz. Ancak Başakşehir'in en büyük eksikliği de tam olarak bu. Şimdi ise durum herkes için eşit çünkü kimsenin taraftarı olmayacak! Bu durum Süper Lig'de en çok Başakşehir'e yarayacaktır. Seyircisizliği avantaja çevirecek bir kulüp varsa o da Başakşehir...

Son düzlük takımı; Galatasaray

Galatasaray, Süper Lig'de son bölümü en iyi oynayan takımlardan birisi. Bunu defalarca gördük. Fatih Terim faktörünü de öyle. Bu süreçte elbette taraftarın önemli bir payı vardı, şimdi 50 bin kişinin önünde oynama avantajından yoksun olacaklar. Korona öncesi son Beşiktaş derbisinde de bunun eksikliğini oldukça gördük. Taraftar olsa o maç için farklı şeyler konuşabilirdik. Ancak takımın başında Fatih Terim varsa kalan 8 hafta için bir planı olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Sonuçta buraları iyi oynamakla ünlü bir takım. Yarışta da Trabzonspor, Başakşehir gibi rakiplerine göre bu anlamda tecrübe olarak fark atıyor.

Korona arası iyi gelecek mi?

Ligin ilk yarısında fırtınalar estiren Sivasspor, ''Acaba bu sene 6. şampiyon çıkar mı?'' sorusunu düşündürmüştü. Ancak pandemi öncesi büyük bir form düşüklüğü vardı. Sivasspor, son 7 maçın sadece 2'sini kazanırken bu maçların 3'ünde mağlup oldu ve zirvenin 4 puan gerisine düştü. Sivasspor'un bir 'mola' almaya ihtiyacı vardı. Zaten kısıtlı bir kadro ile mücadele ediyorlar ve son haftalara girmişken yorgunluk göze çarpıyordu. Korona arası Sivasspor'a yarayabilir. Dinlenmiş, hazır bir Sivas'ın neler yapabileceğini ilk yarıda gayet iyi görmüştük. Tabii tecrübe eksikliği en büyük handikapları olacak.

Beşiktaş ve Fenerbahçe için zor ama imkansız değil

Gelelim ilk 4'lü dışında kalanlara: Beşiktaş, Alanyaspor, Fenerbahçe... Ligin doğal favorilerinden Beşiktaş ve Fenerbahçe bu sezon yarışın uzağında kaldı. Beşiktaş zirvenin 9, Fenerbahçe ise 13 puan gerisinde yer alıyor. Ayrıca geçmeleri gereken sadece 1 takım değil 4 takım var! Tüm maçlarını kazanıp diğerlerinin puan kaybetmesini bekleyecekler. Şansları tabii ki matematik olarak devam ediyor ama büyük bir şansa ihtiyaçları olacak. Tabii bu durumda futbolcuları motive etmek de zor olacaktır. Beşiktaş'ta Sergen Yalçın bu görevi yapabilir ancak Fenerbahçe'de teknik direktörlük sıkıntısı da mevcut. Burada da Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel'e büyük iş düşecek. İkisinin de işleri çok ama çok zor ama henüz imkansız değil. İlk iki haftada ya tamam ya da devam diyecekler. 

Alanyaspor ise korona öncesi çok kötü bir dönemden geçiyordu. Son 3 maçını kaybeden Erol Bulut'un öğrencileri zirveden iyice uzaklaştılar. Sivasspor için dediklerimizi Alanyaspor için de söyleyebiliriz. Şampiyonluk yarışına girerler mi? Oldukça zor...

Fikstürün dili olsa da konuşsa!

Şampiyonluk yarışında fikstür de oldukça belirleyici olacaktır. Lider Trabzonspor, kalan 8 maçın 5'ini deplasmanda oynayacak. İçeride sadece Ankaragücü, Antalyaspor ve Konyaspor maçları var. Avantajı ise 8 maçın 6'sını ligin son sırada yer alan takımları ile oynayacak. Deplasmanda oynanacak Galatasaray derbisi büyük önem taşıyor. O maçın seyircisiz oynanacak olması ise Trabzonspor adına bir şans.

Başakşehir 4 içeride 4 dışarıda maç yapacak. İçeride Galatasaray ile karşılaşacak ve ondan sonra 5 haftalık süreç nispeten kolay gözüküyor. Antalya, Denizli, Konya, Kayseri ve Kasımpaşa... Başakşehir'in burada 5'te 5 yapma potansiyeli var. Fikstür olarak en avantajlı takımlardan birisi. 

Galatasaray'ın zorlu 3 haftası Galatasaray ise 8 maçın sadece 3'ün de evinde olacak. Başakşehir, Trabzonspor ve Alanyaspor maçları kaderini çizecektir. Sarı kırmızılı ekip, bu zorlu 3 haftalık seriden çıkarsa ardına bakmayabilir. Zira son 3 haftada Ankaragücü, Göztepe ve Antalyaspor ile karşılaşacak.

Rıza Çalımbay'ın öğrencileri ise Sivas'ta 4 maç yapacak. En zorlu maç ise deplasmandaki Fenerbahçe maçı olarak görülüyor. Onun dışında üst sıralardan bir takım ile karşılaşmayacak. Fikstür olarak bu bir avantaj. Sivasspor hazır bir görüntü verirse işi son haftalara kadar taşıyabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum