Nagelsmann: Gelecek ona emanet

3 yıl önce Real Madrid'den teklif alan Julian Nagelsmann, bu teklifi ''Henüz Real Madrid için çok erken'' diyerek geri çevirmişti. Bugünlerde ise hem Real Madrid'in hem de Bayern Münih'in Nagelsmann ile adı geçiyor. Biz de sorumuzu soruyoruz: zamanı geldi mi?

Nagelsmann: Gelecek ona emanet
26 Ocak 2021 - 15:44 - Güncelleme: 14 Nisan 2021 - 13:15

FUTBOO | Genç yaşta gösterdiği başarılarla adından söz ettiren ve ileride daha çok ismini duyacağımız Julian Nagelsmann'ın adı son dönemde Real Madrid'in yanı sıra Bayern Münih ile de anılmaya başlandı. 

Nagelsmann yarışında, Şampiyonlar Ligi'ne veda eden ve Flick'in Almanya Milli Takımı'nın başına geçmesini istemesi nedeniyle Bayern Münih bir adım daha öne çıkmaya başladı.


Bild, bu iddiaları desteklerken biz de ''Julian Nagelsmann için zaman geldi mi?'' diye soruyoruz.

Alman teknik direktör zaten geleceğin en iyilerinden birisi olacağını göstermişti. Onu büyük bir takımın başında göreceğimizi biliyoruz. Real Madrid de ilk hamleyi yapan takım oldu.. İspanyollar tarafından 2018 yılında teknik direktörlük teklifi yapılmıştı.

''Real Madrid için çok erken dedim''

Julian Nagelsmann, bu teklifi nasıl geri çevirdiğini ''Real Madrid ile görüştük ama sonunda karar verecek kişi benim. Kendi kariyerim için henüz Real Madrid'e gitmek için çok erken olduğunu düşündüm. Real Madrid'in gelecekte teknik direktör arayışı olması ve benim de müsait olmam halinde tekrar görüşebileceğimizi söyledim.'' sözleriyle anlatmıştı.

Real Madrid'de ne zaman ayrılacak dense kritik bir maç kazanarak görevde kalan Zinedine Zidane ile yolların bir kez daha ayrılması gündemde. Ve belki de şimdi Julian Nagelsmann için Real Madrid zamanı gelmiş olabilir. Zamanı geldi derken de hala 33 yaşında olduğunu unutmayalım. Dediğimiz gibi bu ismi ileride daha çok ama çok duyacağız. Julian Nagelsmann demişken onun nasıl buralara geldiğinin hikayesine göz atalım... 

Henüz 33 yaşında Avrupa'nın gözbebeği 

Ülkemizde takımların başında birkaçını ayırırsak hep aynı teknik direktörleri görmeye alıştık. Hatta aynı teknik direktörün bir sezonda 2-3 takım çalıştırdığını da görmeye de alıştı bu gözler. 80 milyon olmakla övündüğümüz ülkemizde sanki yeni teknik direktörler çıkmıyor gibi hep aynı kişiler dönüp dolaşıp birbirlerinin yerine geçiyor. 

Rotamızı Almanya'ya çevirdiğimizde ise karşımıza çıkan isim çok etkileyici. 28 yaşında Bundesliga'da teknik direktör olarak göreve başlamış, 33 yaşında ise Avrupa'nın önde gelen menajerlerinden birisi olan Julian Nagelsmann

19 yaşında futbolu bırakıp alan değiştirdi

Nagelsmann, Augsburg'un genç takımında oynarken henüz 19 yaşında ciddi bir diz sakatlığı geçirip futbolu bırakmak zorunda kalır. Çok gelecek vaad etmeyen bir futbolcu olan Nagelsmann, aynı zamanlarda babasını da kaybedince bir çıkmaza girer. Augsburg, zaten takımda sözleşmesi devam eden ama futbol oynayamayan gence teknik kadroda yer alma şansı verir.

Thomas Tuchel ile birlikte çalıştığı yıllar...

O dönem Augsburg'un başında şu an daha sonraları Dortmund ve PSG gibi takımları çalıştıracak olan Thomas Tuchel vardı. Tuchel, Nagelsmann'ı Almanya'nın çeşitli yerlerinden futbolcu bulması için görevlendirir. Scout ekibinde oldukça başarılı olan ve bulduğu futbolcularla dikkat çeken futbol zekasıyla hemen dikkat çeker.

Tuchel'in futbol bilgisinden etkilenen ve onda cevheri gören kişi ise Almanya'nın büyük futbol adamlarından Ralf Rangnick... Hoffenheim'ın U-17 takımını çalıştırması için Rangnick, Nagelsmann'a teklifte bulunur. Henüz 24 yaşında teknik direktör olan Julian Nagelsmann, dikkat çekmeye burada da devam etti. 

Bayern Münih’ten gelen teklif ve Bayern’e cevap

Üst üste gelen başarılı sezonların ardından U-19 takımını çalıştırmaya başladı. Almanya'da büyük takımların hepsi 'Bu çocuk da kim?' demeye başlamıştı. Buna Bayern Münih de dahil... Hatta Bayern, Nagelsmann'ı altyapısına getirmek için Hoffenheim'a teklifte de bulunur ama Hoffenheim'ın planları arasında Nagelsmann'ın yeri çok başkaydı.

Hoffenhaim'ın hedefi Nagelsmann'ın U-19 takımında biraz daha yetişip ardından takımı ona emanet etmekti ancak takım o sezon Bundesliga'da çok kötü bir performans sergileyip küme düşme tehlikesi yaşayınca kan değişikliği beklenenden çok daha erken oldu. Ve artık Nagelsmann, 28 yaşında Bundesliga'da bir takım çalıştıran teknik direktördü. Ayrıca bunu başaran en genç teknik direktör olarak da tarihe geçmişti. 

Bundesliga’da ilk maçında bir yıllık sistemi değiştirdi!

Sezonun ikinci yarısında çok zorlu bir yerde olan takımı devralan Nagelsmann, ne kadar devrimci bir teknik direktör olabileceğinin sinyallerini daha ilk maçında vermişti. Julian, o zamana kadar her maçta 4'lü savunma ile oynayan takımını ilk kez 3'lü savunma ile sahaya çıkartmıştı. 28 yaşında Bundesliga'da bir takımın başına geçiyor ve daha ilk maçınızda sistem değişikliğine gidiyorsunuz... Muazzam iş cesur yürek! 

Hoffenheim yıllarının ardından bir üst basamak: Leipzig

Nagelsman'ın bu cesur hamlesi meyvelerini hızlıca verdi. Üst üste 5 maç kazanan takım, Bundesliga'da kalmayı başardı, gelecek yıllarda da Nagelsmann yönetiminde o korkuyu bir daha yaşamadı. Hoffenheim'da 2.5 sezon geçiren Nagelsmann'ın artık daha büyük bir yere gideceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Onu teknik direktör yapan kişi olan Ralf Rangnick'ten boşalan Leipzig’in başına da genç Nagelsmann geliyordu…

Dizilişleri önemsemeyen bir teknik direktör

Futboldaki alıştığımız sistemlere pek de takılmayan bir teknik direktör. Kendisi de hatta bir söyleşisinde ''Taktik dizilişler çok da önemli değildir. Belli bir dizilişe göre değil, daha iyi nasıl oynayacağımıza bakıyoruz. Saha içinde dizilişlerden çok daha önemli şeyler var'' diye düşüncesini anlatıyor. Başarılı pas, hücumda hızlı çoğalma, rakibi boğma gibi şeyler... 

Mourinho’yu çaresiz bırakan genç!

Nagelsmann, Şampiyonlar Ligi'nde Jose Mourinho yönetimindeki Tottenham'ı 2 maçta da mağlup ederken İngiliz rakibini her iki maçta da adeta eze eze yendi. O iki maça baktığımızda sahada sanki 20 Leipzig futbolcusu görür gibiydik. Mourinho ve Chelsea hiçbir şey üretememiş, yenilmeye ve elenmeye mahkum kalmıştı...

Bundesliga'da da uzun bir süre Bayern Münih'i rahatsız etti, aldığı farklı galibiyetlerle dikkat çekti. 

Güzel futbol, atak futbol...

Sürekli gol atmaya yönelik, izleyene zevk veren bir futbol anlayışındaki Leipzig'in oyun mimarı Julian Nagelsmann'dan başkası değil. 33 yaşındaki 'hala' genç bir teknik direktör olan Nagelsmann'ın önünde uzun yıllar var. İyi ki var, bu zevk aldığımız futbol, böylesine zevk veren teknik direktörlerle daha güzel...

Şimdi onu daha büyük bir görev bekliyor olabilir. Real Madrid mi, Bayern Münih mi? 


YORUMLAR

  • 0 Yorum