Kişi başına gelir 50 bin dolar

Tüm dünya İzlanda mucizesini konuşuyor

Kişi başına gelir 50 bin dolar
09 Ekim 2016 - 09:00

Tüm dünya İzlanda mucizesini konuşuyor... Tarihinde ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda tam anlamıyla destan yazan bu küçük ada ülkesinin önünde, futbolun beşiği İngiltere de duramadı.

Kadrosunda Rooney, Vardy, Cahill, Kane gibi dünyaca ünlü yıldızlar bulunan İngilizler, sahadan 2-1 mağlup ayrılarak evlerine dönerken, İzlanda yoluna devam etti. Fransa'ya elenmesine karşın tüm dünyanın takdirini kazandı.

Peki İzlanda, nasıl bir ülke? İşte 10 maddede bu küçük ada ülkesi ve yarattığı futbol mucizesinin sırrı:

ATLAS OKYANUSU'NDA BİR ADA

İzlanda, Atlas Okyanusunun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir devlet. En yakın komşusu Grönland olup, 350 km uzaktadır. Diğer komşuları Norveç 1050 km, İskoçya 800 km uzaklıktadır.

KİŞİ BAŞINA YILLIK GELİR 50 BİN DOLAR

Kişi başına yıllık 50 bin dolar düşen ülkede enflasyon oranı da 1,6. İşsizlik oranı ise yüzde 3. Ülkenin yüzde 93'ü İzlandalılardan, yüzde 7'lik bir kısım diğer halklardan oluşuyor. Ekonomisi tarım-hayvancılık, balıkçılık ve endüstriden oluşan İzlanda'nın futbola bakışı da 2000'li yılların başında değişti.

TÜRKLERİ ÖLDÜRMEK SERBESTTİ

1627'de Murat Reis önderliğindeki Osmanlı donanması, yaklaşık 26 günde 400 civarında İzlandalı'yı esir aldı. Grindavik, Austfiroir ve Vestmannaeyjar şehirlerinde gerçekleşen adam kaçırmalar nedeniyle 1627 yılında İzlanda'ya ayak basan Türk vatandaşlarının öldürülmesi serbest bırakıldı. Ancak bu yasa nedeniyle hiçbir Türk vatandaşı öldürülmedi. Hatta bu yasa daha sonraki yıllarda unutuldu. Ta ki bir İzlandalı'nın yeniden bu yasayı gündeme getirmesine kadar. Türklerin öldürülmesine serbestlik tanıyan bu yasa 1970'lerde kaldırıldı.

TEZAHÜRATLARI NE ANLAMA GELİYOR

EURO 2016'da İzlanda, sadece oynadığı futbolla değil taraftarlarının tezahüratlarıyla da ilgi topladı. Alkışlar eşliğinde 'Huh Huh' şeklinde tezahürat yapan İzlanda taraftarının yaptığı bu desteğin anlamı oldukça ilginç. Bu tezahüratın balina çağırma sesi ve hareketi olduğu, balinalarıyla ünlü olan İzlanda taraftarının da bu nedenle turnuvada bu şekilde takımlarını desteklediği öğrenildi.

HER ŞEY SON 17 YILDA OLDU

İzlanda, futbol felsefesini 17 yıl önce tesisleşme hamleleriyle değiştirdi. Kapalı futbol sahaları yapıldı. Antrenörler özel eğitimler alarak bugünlere geldi.

U-21'LER KAYNAK OLDU

Ekim 2011, İzlanda için bir milat oldu. Sverisson yönetimindeki U-21 Milli Takımı'ndaki yapılanma, kısa sürede A takımın beslendiği bir kaynak haline getirildi. İzlanda futbolunun temelleri, 10-12 yaşındaki öğrenci-futbolcu adaylarıyla oluşturmaya başlandı. Fizik gücünün yanına teknik taktik eğitimi de eklendi.

BAŞARININ MİMARI LAGERBACK

Göreve gelen teknik direktör Lars Lagerback; Sigurdsson, Gudmundsson, Sigthorsson, Bjarnason ile Gunnarsson ve kusursuz bir planlamayla başarı yakaladı.

25 FUTBOLCUNUN 23'Ü YURT DIŞINDA

İzlanda Milli Takımı'nın kadrosundaki 25 futbolcunun 23'ü ülke dışında top koşturuyor. Bu takımlar arasında Nürnberg, Olympiakos, Kaiserslautern, Swansea gibi Avrupa futbolunun köklü ekipleri yer alıyor.

SIGTHORSSON SAKAT

İzlanda Milli Takımı'nın en önemli gol silahlarından biri olan Galatasaraylı Sigthorsson ise sakatlığı nedeniyle kadroda bulunmuyor.

: Sabah