Köln'ün dokunulmaz sembolü keçi Hennes

Bundesliga'da koronavirüs sonrası Köln, sadece taraftarından değil, yıllardır birlikte maça çıktığı keçisinden de yoksun…

Köln'ün dokunulmaz sembolü keçi Hennes
27 Aralık 2020 - 03:34 - Güncelleme: 24 Şubat 2021 - 18:45

Bundesliga'da Köln, alt sıralarda ligde kalma mücadelesi veriyor ancak takımda bir eksik var, hem de çok önemli bir eksik; Keçi Hennes!

Alman kulübünün maskotluğunu 1950 yılından bu yana Hennes adlı bir keçi yapıyor. Aynı aileden gelen keçi, yıllar içinde bir öncekinin yerini alıyor.

O yıldan beri keçi, emekli olana kadar kulüp ile iç saha maçlarına çıkıyor. Şu anda ise 9. Hennes bu görevi üstleniyor. Ancak 9. Hennes, Bundesliga’daki koronavirüs önlemleri nedeniyle 2008’den beri ilk kez bir süredir Köln’ü yalnız bırakmış durumda.

O dönemki Hennes, yani 8. Hennes, 2008’de kireçlenme sorunu nedeniyle hastaneye gitmiş ve takımının iki maçını kaçırmıştı.

Hennes'in Köln'deki hikayesi

Peki Köln ile Hennes’in hikayesi nasıl başladı? Takvim yaprakları 1950 yılını gösterdiğinde Köln’ün kuruluş yıldönümü kutlanıyordu. Kutlamalarda bir sirk yöneticisi olan Carola Williams, takıma keçi hediye etti. Kulübün eski futbolcusu ve teknik direktörü Hennes Weiseiler, keçiyi öylesine sevdi ki kendi ismini verdi. Sadece o değil, tüm şehir kısa süre içinde Hennes’e tapmaya başladı.

Kulüp logosunda da yer alıyor

Köln ile maçlara çıkmaya başlayan Hennes, şans getirdiği düşünülünce ise maçlara çıkmaya devam etti ve Köln halkının vazgeçilmezlerinden birisi oldu. Yıllar içinde Köln ile iyice içli dışlı olan Hennes, kulübün logosunda bile yer almaya başladı. Alman ekibinin logosu en son 1992 yılında değişti ve Hennes görseli daha belirgin bir hale getirildi.

Futbolcunun sonunu getirdi

Köln şehrinde Hennes’e olan sevginin boyutu ise çok farklı. Bunu en iyi anlatacak olay ise 2015’te yaşanmıştı… Köln’ün sahasında Frankfurt ile oynadığı maçta Köln’ün forveti Anthony Ujah, attığı golden sonra koşarak saha kenarında duran Hennes’in yanına gider ve keçinin boynuzlarından tutarak havaya kaldırmaya çalışır. Tribünlerden yükselen gol sesi bir anda yerini uğultuya bırakır. On binlerce taraftar, galibiyet sevinçlerini unutur ve Ujah’a tepki gösterir. Ujah’ın unuttuğu bir şey vardı. O da Hennes’in Köln’deki saygınlığı hatta dokunulmazlığıydı…

O dönem Köln’de gerek saha içi, gerek saha dışında Ujah’a tepki çok sert bir şekilde gösterildi. Nijeryalı forvet, keçi Hennes’ten ve taraftarlardan özür diledi. O sene önemli goller de attı. Ancak yaptığı hareket şehir için affedilir gibi değildi. Nitekim golcü oyuncu, 3 ay sonra takımdan gönderildi.

Ne Messi, ne Ronaldo, gerçek GOAT Hennes

‘Greatest Of All Time’ yani ‘Tüm zamanların en iyisi’ denilen futbolcular için GOAT deyimi kullanılır. Bunun da karşılığı keçidir. Günümüzde bu söz Lionel Messi veya Cristiano Ronaldo için söyleniyor. Ancak tek bir gerçek GOAT var, o da Hennes. Yıllardır keçi logosu ile dikkat çeken Köln’ün bu simgesi Hennes’ten başkası değil… Ayrıca şu an kulüp maskotluğu yapan 9. Hennes’in Facebook sayfası bile var ve gün içinde neler yaptığını sosyal medyadan paylaşıyor: https://www.facebook.com/HennesIX

Hangi Hennes, hangi yıllarda görev aldı?

1950 – 1966: 1. Hennes

1966 – 1970: 2. Hennes

1970 – 1975: 3. Hennes

1975 – 1982: 4. Hennes

1982 – 1989: 5. Hennes

1989 – 1996: 6. Hennes

1996 – 2008: 7. Hennes

2008 – 2019: 8. Hennes

Ağustos 2019: 9. Hennes


YORUMLAR

  • 0 Yorum