Komşu ülkenin çocukları#2 Vaduz

Komşu ülkenin çocukları serimize Liechtenstein takımı olan ama İsviçre Ligi'nde mücadele eden FC Vaduz ile devam ediyoruz.

Komşu ülkenin çocukları#2 Vaduz
09 Ekim 2023 - 23:48
FUTBOO | Liechtenstein, 38.896 nüfusuyla Avrupa'nın en küçük 4. ülkesi konumunda. Muhteşem bir doğası, yeşil bir coğrafyası var ama nüfusu yok! Hal böyle olunca ülkede rekabet içinde futbol oynamak isteyen bir takım olan FC Vaduz, Liechtenstein değil de hemen yanındaki İsviçre'de mücadele ediyor. 

Öncelikle Liechtenstein'ın kendi futbol liginin olmadığı bilgisiyle başlayalım. Zaten nüfusu belli. Bir lig oluşturmak isteseler futbolcu yetişecek mi o da muamma. Ama tabii ülke içinde futbol kulübü kurmak isteyenler de var! FC Vaduz gibi... Zaten Liechtenstein milli takımına da baktığımızda çoğu futbolcunun İsviçre'de oynadığını görüyoruz. Vaduz ise yıllar boyunca küçük ama gururlu Liechtenstein takımına sayısız futbolcu göndermiş bir kulüp. Ülkenin futboldaki demirbaşı konumunda.

Dünya rekoruna sahip takım!

1932 yılında kurulan FC Vaduz, Liechtenstein'daki tek profesyonel futbol kulübü. Ülkede lig olmadığı için ilk yılında hemen diğer yanındaki Avusturya'da oynuyordu. 1933'ten beri ise İsviçre'ye bağlı futbol liglerinde mücadele ediyor. Bunun dışında 7 takımı olan Liechtenstein'da Liechtenstein Kupası'na da katılıyor. 1945 yılından beri yapılan bu turnuvayı tam 47 kez kazandılar. Son 25 finalin hepsinde yer aldılar ve 23 kez kazandılar. Tam bir haksız rekabet. 

Bir ilginç bilgi daha... FC Vaduz, kazandığı bu 47 Liechtenstein Kupası ile birlikte dünyanın en çok domestik kupa kazanan takımı rekorunu elinde bulunduruyor.



FC Vaduz, yabancı bir takım olduğu için İsviçre Ligi'nde her yıl oynayabilmek için federasyona 150 bin euro para ödüyor. Bu ücretin kaldırılması için çok görüşüldü ancak hala bu şekilde devam ediliyor. 

Direkt UEFA'ya gitme hakkına sahip

İsviçre Ligi'nde yıllardır mücadele eden FC Vaduz, UEFA'da Avrupa Ligi'ne direkt gidebilme hakkına sahip bir kulüp. Ancak Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için İsviçre'de ligi ilk 2 içinde tamamlamaları gerekiyor. Liechtenstein Kupası'nı sürekli kazandığı için son yıllarda çoğu kez Avrupa Ligi ön eleme turlarına katılıyor. 

Beşiktaş'a rakip olmuşlardı

Tam 77 kez UEFA / Avrupa Ligi'nde Liechtenstein'ı temsil ettiler. Bu maçlardan 21'ini de kazandılar. Eleme aşamalarını hiç geçemedi belki ama sürekli buralarda mücadele ettiler. Hatta FC Vaduz, 2005/06 yılında UEFA ikinci ön eleme turunda Beşiktaş ile eşleşmiş, 1-0 ve 5-1'lik skorlarla mağlup olmuştu.

2014/15 sezonunda ilk kez İsviçre'nin en üst ligine yükseldiler. 2016/17 sezonunda küme düştüler, bu sezon yine çıktılar. İşler pek iyi gitmiyor, şu an son sıradalar ama mücadeleye devam! Onlar küçük ülkeleri Liechtenstein'ı büyük komşuları İsviçre'de gayet güzel bir şekilde temsil ediyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum