MHK Başkanı Zekeriya Alp'ten Zorlu buluşması açıklaması

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, düzenlenen basın toplantısında ilk yarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

MHK Başkanı Zekeriya Alp'ten Zorlu buluşması açıklaması
03 Ocak 2020 - 11:24

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, düzenlenen basın toplantısında ilk yarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'la Zorlu Center'da yapılan ve gündem olan görüşmeyle ilgili açıklamalar yapan Alp, "Ben Zekeriya Alp olarak TFF Başkanımız Nihat Özdemir olduğu müddetçe herkesle her yerde görüşürüm. Sayın Ali Koç ile görüşmemizi farklı yerlere götürmenin hiç kimseye faydası olmaz. Herkese eşit mesafedeyiz" ifadelerini kullandı. 

İşte Alp'in açıklamalarından satır başları...

- Kadromuzda çok tecrübeli isimler var, bu hakemler kariyerinin sonuna gelecek. Birçok yeni isme görev verdik. 43'ün üzerinde yaşı olan 7 hakemimiz var. Yeni arkadaşları kazanmak zorundayız, yeni jenerasyon yapmalıyız. Sabredersek meyvelerini alacağız.

- UEFA tarafından hakemlerimiz 35, gözlemcilerimiz 38 maç görev aldı. 43'ün üzerinde olan 7 hakemimiz var. Yeni arkadaşları kazanmak zorundayız, yeni jenerasyon yapmalıyız. Sabredersek meyvelerini alacağız.

- Saha kenarından yapılacak her türlü proveke eden davranışa izin vermeyeceğiz.

- VAR'ın futbola katkısı inkar edilemez. Avrupa ile karşılaştırdığımızda olumlu buluyorum. Avrupa'nın çoğu ülkesinde VAR ile ilgili kaos var. VAR sisteminin hazır olmadığından böyle sıkıntılar çıkardı.

- VAR sonucu düzeltilen kararları azaltmaya çalıştık.

- Hakemlerimizi daha çok koruyacak bir teknoloji, hakemlerimizi daha çok eleştirilmesini sağladı. Ülkemizde hakemlik yapmak çok zor bir görev. Üzülerek söylüyorum ki bu görevi daha çok zorlaştırdık. Bir taç, bir faul için bildirimler oluyor, sosyal medyada senaryolar üretiliyor. 

- ''VAR hiçbir şeye karışmıyor'' algısı yanlış. Oyunun soğuması sıkıntısını aşamadık, Premier Lig'de dahil çoğu ligde bu sıkıntılar var.

- Bir hakemimizin dürüst maç yönetmekten başka ne görevi olabilir? Umarım ligin ikinci devresi daha huzurlu bir ortamda oynanır. Hakemlerin başarısı futbolun tüm paydaşlarının desteğiyle mümkün.

Zorlu Center görüşmesi

- TFF Başkanı'nın davetiyle Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Zorlu Center'da gerçekleşen görüşmede benim bulunmamın ana sebepleri IFAB raporu, görsel basında çıkan haberler, Fenerbahçe maçındaki hakemlerin bir sonraki hafta verilmemesi gibi konulardı. Alanyaspor maçından sonra itiraz eden Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç ve Semih Özsoy'a pozisyonun doğrusunu anlattım.

- Fenerbahçe'nin kazandığı her maçtan sonra, yada kaybetti maçtan sonra bir hakeme bilerek maç vermeme gibi bir politikamız olmadı. Fenerbahçe maçında görev alan bir hakemi VAR'da görevlendirmeyi görev olarak görmüyorlar galiba.

- Alanyaspor maçıyla ilgili kendi aramızda görüştük ve kural hatası olmadığını söyledik. Gazeteci arkadaş aradı, Fenerbahçe başvuru yapmamıştı ve ben de görüşümü söyledim. IFAB'ın konuya bakışı soruldu. Elimde IFAB'dan gelen mailini Türkçesi ve İngilizcesi vardı.

"Koç'a IFAB'dan gelen görüşü okudum"

- IFAB'dan gelen görüşü okudum ve kural olmadığını açıkça belirtiliyordu. Taçla ilgili kural hatası olmadığı için sorulmaya gerek olmadığını Semih Özsoy'a anlattım.

- 43 hakem var, her hafta her hakeme görev veremeyiz. Bir hakeme her hafta maç veremeyiz. İyi maç yöneten arkadaşa ödül olarak bir sonraki hafta maç veriyoruz. Atama sistemini Fenerbahçe'ye anlattım. Ali Koç bu konuşmamın ardından 'İkna oldum, teşekkür ederim' dedi" 

"TFF Başkanı Özdemir olduğu müddetçe herkesle her yerde görüşürüm"

- Ben Zekeriya Alp olarak TFF Başkanımız Nihat Özdemir olduğu müddetçe herkesle her yerde görüşürüm. Sayın Ali Koç ile görüşmemizi farklı yerlere götürmenin hiç kimseye faydası olmaz. Herkese eşit mesafedeyiz. Toplantının yeri konusunda (Zorlu) yapılan eleştirileri anlıyorum ancak şunu söylemek isterim ki adaletin yeri olmaz.

"Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini yöneten hakemlerle görüştüm"

- Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin hakemleriyle rutin bir görüşme yaptık, bunu hep yaparız. Pozisyonları değerlendirdik. Bu rutin görüşmenin sorgulama olarak yansıtılması bizi üzdü. Hakemlerimizle her zaman, her yerde görüşürüm. Bunun için talimat almam.

- Fenerbahçe galip geliyor diye bir hakeme ceza vermemiz söz konusu değil. Aldığı puanlara ve gözlemcilerimizin raporları maç vermememizde önemli unsurlar.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

- Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini Halil Umut Meler yönetecekti ama kararımızı değiştirdik. Ama son hafta iki takım da kaybedince ve medyada açıklamaları olunca yerine Cüneyt Çakır ve ekibine görev verdik.

- Görev verdiğimiz hakemler ile telefonda konuşmayız. Maçtan önce ya da maçtan sonra böyle bir şey yapmamız söz konusu değil.

Serdar Aziz ve Vida pozisyonu

- Serdar Aziz ve Vida arasında yaşanan pozisyonda klasik 'VAR' konuşmaları yaşandı. İkili mücadele olduğu konuşulmuş.

Sarvan: "Hiçbir hakem talep gelmesine rağmen VAR'a gitmemezlik edemez"

MHK Başkanı Alp'ten sonra Başkan Vekili Oğuz Sarvan sunum yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum