Morutan 10 milyon euro eder mi?

Galatasaray'ın transfer listesinde bulunan Olimpiu Morutan için FCSB'nin sahibi Gigi Becali, 10 milyon eurodan aşağa inmeyeceğini söylüyor. Galatasaray'da Fatih Terim'in de beğendiği Romanyalı futbolcunun değeri gerçekten 10 milyon euro eder mi?

Morutan 10 milyon euro eder mi?
03 Ağustos 2021 - 02:38 - Güncelleme: 03 Ağustos 2021 - 02:39
Fatih Terim, Morutan'ı 2017'den beri izlediklerini dile getirmişti. Terim, Romanyalı futbolcu için ''Biz o zaman o yaşta alabilseydik gelişimini bizde sağlayacaktı. Şimdi ise çok yüksek paralar konuşuluyor. Çok beğendiğimiz bir oyuncu ama o seviyelere çıkmamız mümkün değil. Beğeniyorum, ilerleyen yıllarda daha da iyi olacağını düşünüyorum.'' diye konuşmuştu.

Morutan, Fatih Terim'in söylediği yıllarda 700 bin euroya FC Botosani takımından FCSB (Bildiğimiz adıyla Steaua Bükreş) yolunu tutmuştu. 3 senedir FCSB forması giyen Morutan, burada 105 maça çıkarken 14 gol ve 30 asist üretti. Aslında hala Fatih Terim'in dediği gibi 'gelişim' yıllarında. 

Merkez orta saha, 10 numara ve sağ kanat pozisyonlarında forma giyebilen bir futbolcu. Hızı, süratı gayet iyi. Dribling yeteneği ve uzaktan şutları ile de rakip kalede büyük tehlikeler yaratan bir futbolcu Morutan. Geçtiğimiz günlerde sol ayağı ile attığı füze hala akıllarda... Aslında tam Fatih Terim'in istediği tarz 'basan, pres yapan' bir futbolcu. 

Henüz gelişim çağında

Geçen seneyi 8 gol, 15 asist ile kapatmıştı. En iyi sezonu da buydu. Potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu göstermiş oldu aslında. Henüz 22 yaşında ve gelişimi devam ediyor. İtalya ve Romanya basını, kendisiyle Inter ile Valencia gibi büyük takımların da ilgilendiği haberlerini yapmıştı. Ne kadar doğru bilinmiyor.

Morutan, gerçekten gelişime açık, potansiyelli bir futbolcu. Ancak 'olmuş' bir futbolcu değil. Sadece Romanya Ligi'nde futbol oynamış durumda. Henüz Romanya milli takımında bile oynamadı. 

Becali'nin ısrarının sebebi

Kendisi de Romanya'da daha fazla gelişemeyeceğini düşünüyor olsa gerek. Vermiş olduğu röportajlarda takımdan ayrılmak istediğini, hatta Galatasaray'a transfer olmak istediğini açık açık söylemişti. Şanssızlığı Becali gibi 'çılgın' bir başkana sahip olması... 22 yaşındaki futbolcunun sözleşmesi 2023 yılında sona erecek. Becali'nin bu paraları alabileceği son yıl, bu sezon. Morutan, seneye sözleşmesini uzatmak istemeyecektir ve bu sezon transfer olmazsa Bükreş'teki son senesine girmiş olacak. Zaten Becali'nin ısrarı da biraz bu yüzden. 

Takımın Avrupa kupalarında olacağını ve bu sayede futbolcularının değerinin daha da fazla artacağını düşünüyordu. FCSB, Avrupa'dan elenince Becali, oldukça sinirlenmişti. Hatta yeni aldığı iki futbolcu ile yolları anında ayırmıştı. İşte böyle çılgın bir başkan. Futbolcularının daha fazla fiyatının artmayacağını anlayınca da Morutan için 'Satabilirim' açıklamalarını yapmaya başladı... Köprüden önce son satışlar bunlar!

10 milyon sınırını geçen sadece bir futbolcu var

Becali, ısrarla Morutan için 10 milyon euro'dan aşağa inmem diyor. Biraz inatçı bir başkan olduğunu söylemek lazım. Sorumuzun cevabına gelelim... Morutan, 10 milyon euro'ya transfer olursa Romanya Ligi'nin en pahalı 2. ismi olacak. 1. sırada kim var? Geçen sezonun devre arasında FCSB'den Parma'ya giden Dennis Man...

Dennis Man, tıpkı Morutan gibi potansiyeli yüksek, büyük bir yıldız adayı. Becali, onun için de bir limit belirledi ve aşağısına inmedi. Parma, 13 milyon euro ödeyip kadrosuna kattı. Romanya'da sezonun ilk yarısında 18 maçta 14 gol, 6 asist yapan Man, Parma'da ise 14 maçta 2 gol ve 1 asist üretti... Man, kesinlikle ilerleyen yıllarda daha iyi istatistikler sağlayacaktır. Ancak Süper Lig, pek sabırlı bir lig değil. Terim de bundan şikayetçiydi. Gelen her futbolcunun anında katkı sağlaması gerektiği düşünülüyor. 

Türkiye, böyle bir risk kaldırabilir mi?

Morutan'ın da geleceği parlak ve gerçekten daha da iyi olabilecek bir futbolcu. Gelecek yıllarda 10 milyon euro seviyelerinin üstüne çıkma ihtimali bir hayli fazla. Ancak şu an için, özellikle Türkiye'deki ekonomiyi düşünecek olursak 10 milyon euro biraz riskli. Türkiye'de tıpkı Dennis Man gibi 'vasat' bir sezon geçirirse kendisine ve yönetime gelecek eleştiriler de ağır olabilir. 

Gelecekte 10'ları da geçebilir ama...

Galatasaray, ileriye dönük ekonomik bir hamle yapmak isterse transferi mantıklı olabilir ama Türkiye'de şu an ekonomik olarak hiçbir şeyin geleceği net olmadığı için böyle riskli transferler yapmak bir hayli zor gözüküyor. Morutan'ın şimdiki hali 10 milyon etmez ancak potansiyeli edeceğini gösteriyor. Ekonomiyi düşünmezsen alınacak bir risk ama ekonomi malum... Galatasaray ise şimdilik Becali'nin oyunlarına gelmeyecek gibi gözüküyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum