Pablo Escobar ve Kolombiya futbolu

Dünyanın en ünlü suçlularından Pablo Escobar, uzun yıllar boyunca futbola da el atmıştı. Escobar'ın Kolombiya'da futbolu nasıl değiştirdiğine tanıklık ediyoruz...

Pablo Escobar ve Kolombiya futbolu
17 Şubat 2024 - 00:40 - Güncelleme: 17 Şubat 2024 - 00:44

FUTBOO | Tarihin en ünlü uyuşturucu baronlarından Pablo Escobar'ın Kolombiya'da etkisi çok ama çok büyük olmuştu. Tabii bunda futbol da etkilendi. Futbolcularla iyi ilişkisi olan Escobar, ayrıca Medellin'in iki futbol takımı Atletico Nacional ve Independiente Medellin'in en önemli sponsoruydu. Hatta bu iki takım tamamen 'kendi' takımıydı. Şüphesiz bu iki takımın tarihinin en büyük başarılarını Escobar döneminde kazanması tesadüf değildi.

Kolombiya'da futbol 70'lerden 90'ların ortasına kadar pek masum değildi. Kartellerin yönetimi altında maçlar oynanırken bu figürlerin en başında tabii ki Pablo Escobar geliyordu. Tarihin en ünlü suçlularından olan Escobar'ın ablası Luz Maria, kardeşinin futbol sevgisini şöyle anlatıyor: ''Pablo her zaman futbolu çok sevmiştir. İlk giydiği ayakkabı bir futbol ayakkabısıydı. Ölürken de ayağında futbol ayakkabıları bulunuyordu.''

Pablo Escobar nasıl bir futbolcuydu?

Escobar'ın takımı Atletico Nacional'de uzun süre oynayan ve 61 kez Kolombiya milli takımı içni forma giyen Luis Fernando 'Chonto' Herrera, Pablo Escobar ile birçok kez maç düzenlediklerini anlatırken Escobar'ın nasıl bir futbolcu olduğunu da betimliyordu. Herrera, ''Pablo sağ ayaklıydı. Sol kanatta oynayıp içeri girmeyi severdi. Atlet biri değildi ama zekasıyla oynardı. Birçok futbolcu onun destekleri sayesinde profesyonel olmuştur. Ben mesela, fakir bir çocuktum ama saha içinde çok önemli bireylerdik.'' sözleriyle Escobar'ı anlatıyor. Alexis Garcia, Chicho Serna, Rene Higuita ve  Pacho Maturana gibi futbolcular sık sık Pablo Escobar'ı ziyaret edip maç yaparlardı. 

Uyuşturucu parası, transfer parası oldu!

Pablo Escobar, futbolu tabii her zaman iyi niyetleri için kullanmadı. Kardeşi Roberto, ''Pablo, uyuşturucudan kazandığı kirli parayı futbol takımlarına akıtırdı. Bir futbolcuya değerinden bir milyon dolar fazla verirdi ve paranın futbolcu için harcandığını gösterirdi ama bu paranın nerelere gittiğini biliyorduk. Transferlerde hep bu hileyi kullandı. Takımlar arasında transferlerde para akladı.'' şeklinde konuşuyor.

‘’Bu para sayesinde iyi yabancılar geldi!’’

Bu paraların aklandığı takımlardan birisi de Atletico Nacional olmuştu. Pablo'nun takımı olarak ün salan Nacional'in eski teknik direktörlerinden Maturana, ''Uyuşturucu parası, ülkede futbolu güçlendirmişti. Çok iyi yabancı futbolcular geliyordu. İnsanlar transferleri Pablo Escobar'ın yaptığını söylüyordu. Paranın ondan geldiğini belirtiyorlardı. Ancak bunu kanıtlayamıyorlardı...'' diyerek Escobar'ın futboldaki gücünü göstermiş oluyor.

Cali Karteli’ne mesaj: ‘’Libertadores bizim!’’

Pablo Escobar'ın futboldaki en büyük başarısı ise 1989'da Atletico Nacional ile kazandığı Libertadores Kupası olmuştu. 'Patron' Escobar, Libertadores Kupası ile uçaktan iniyor ve bir nevi gövde gösterisi yapıyordu. Aslında bu kupanın Escobar için anlamı çok büyüktü. En büyük rakibi Cali Karteli'nin takımı America de Cali, son 2 yıldır bu kupaya çok yaklaşmış ancak uzatmanın son dakikasında yediği gol yüzünden kupayı kaçırmıştı. Escobar, bu kupayla bir nevi Cali Karteli'ne mesaj da veriyordu...

Rakip takımın otobüsünü patlatma planı...

Escobar'ın eski tetikçisi Jhon Jairo Vasquez'in anlattığı hikayeye göre ise Pablo Escobar, bir futbol takımının tamamını yok etmeyi bile planlamıştı. Medellin kartelinin rakibi Cali karteli, Escobar'ı öldürmek içni 80 kilo patlayıcı kullanmış, başarısız olmuştu. Bunun üzerine Cali karteline karşılık vermek isteyen Escobar, America de Cali takımını seçip tüm futbolcular takım otobüsünün içindeyken otobüsü havaya uçurma kararı verir. Ancak Escobar'ın futbol sevgisi son anda kararını iptal etmesini sağlar. O da futbolcuları öldürmeyi değil rehin almayı seçer…

Hakemin kararlarını beğenmedi, öldürdü!

Sadece bu da değil, 1989 yılında Escobar'ın diğer takımı Independiente Medellin ve en büyük rakip America de Cali karşı karşıya gelir ve Cali, maçı 3-2 kazanır. Escobar, maçın hakeminin yönetimini hiç beğenmez. 1 ay sonra bu karşılaşmanın hakemi Alvaro Ortega öldürülür. Bir yıl sonra ise Escobar'ın takımlarından Nacional, Brezilya ekibi Vasco da Gama'yı 2-0 yeniyordu ama Brezilya takımının başkan yardımcısı Eurico Miranda, maçtan önce 6 silahlı adamın kendilerini ve futbolcuları tehdit ettiğini itiraf ediyordu. Hakem ölümleri, rakiplere tehditler derken Kolombiya Futbol Federasyonu, 'sonunda' olayın farkına varıp ligleri iptal etmişti. Sanki daha önceden bilmiyorlarmış gibi…

Akrep kaleci Higuita’nın gözünden Escobar

Hani akrep vuruşu ile kurtarış yapan kaleciyi hatırladınız mı? Evet, Rene Higuita'dan bahsediyoruz. Pablo Escobar'ın favori futbolcularından... Kolombiyalı kaleci, Cali Karteli'nin kaçırdığı bir kız çocuğunu kurtarmış ve ailesine teslim etmişti. Bunu Escobar'ın yardımı ile yaptığı söylenir. Kolombiya hükümeti de 'yasal' olmayan bu hareketinden dolayı Higuita'ya ceza verir. 1994 Dünya Kupası öncesinde Escobar'ı hapishanede ziyaret eden Higuita, ''Escobar'ın en büyük hayallerinden birisi Kolombiya'yı 1994 Dünya Kupası'nda izlemekti. Kolombiya gol attığında ayağa kalkıp bağırırdı. Maçları izlemekten büyük keyif alırdı. Adeta bulutların üzerinde olurdu.'' sözlerini kullanıyor. Higuita, 1994 Dünya Kupası'nda ise oynayamamıştı... Sebebi malum.

 

 

Kendi kalesine gol attığı için öldürülen diğer Escobar

Ancak sonunda işler Escobar'ın istediği gibi gitmedi. Kendisi 1994 Dünya Kupası'nı göremedi. Dünya Kupası oynanırken Escobar ile maçlar düzenleyen futbolcu Chonto Herrera'nin kardeşi öldürüldü. Barrabas Gomez ölüm tehditleri alıp maçlara çıkmadı. 

Ve belki de en kötüsü... Tek suçu kendi kalesine gol atmaktı. 94 Dünya Kupası'nda kendi kalesine gol atan Andres Escobar, turnuva sonrası öldürülmüştü... Ayrıca Pablo Escobar ve Andres Escobar'ı konu alan 'Two Escobars' belgeselini de izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

Futbolda bıraktığı etkiler...

Trajediler, aklanan paralar, hapishaneye gelen, kendisine yardım eden ünlü futbolcular... Dedik ya Escobar, Kolombiya futbolunun akışını tamamen değiştirdi diye... Dünyanın en zengin kişilerinden olmasına rağmen futbol sevgisi onu çok farklı yerlere itmişti. Tabii bunu yaparken hakem öldürme ve futbolcu kaçırma yöntemini uygulamasa iyiydi. Kolombiya'da izleri kolay kolay silinemeyen Pablo Escobar'ın futbolda bıraktığı etki de kolayca unutulacak gibi değil… Escobar, Kolombiya’da futbol akışını tamamen değiştirmişti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum