Pereira ile Fenerbahçe'de neler değişti?

'Yarım kalan hikaye'yi sonlandırmak için Fenerbahçe'ye geri döndüğünü açıklayan Vitor Pereira ile sezona iyi bir başlangıç yapan sarı-lacivertlilerde, geçen sezona göre birçok şey değişmeye başladı.

Pereira ile Fenerbahçe'de neler değişti?
02 Eylül 2021 - 14:32
FUTBOO | Vitor Pereira’nın kendi tabiriyle ‘yarım kalan hikayesi’ oldukça iyi başladı. Yeni bir teknik direktör, yeni oyuncular, yeni bir oyun anlayışı, yeni bir sistem! Tüm bu ‘yeni’ler bir araya geldiğinde, takımların adaptasyon süreleri uzayabilir ama Fenerbahçe, şu ana kadar Vitor Pereira ile çıktığı 5 maçta da istediği sonuçları almayı başardı.

Portekizli teknik adamın ilk hamlesi, oyun sistemi ve anlayışı üzerine oldu. Pereira, oynatmayı sevdiği 3’lü savunma sistemini takıma adapte edeceğini geldiğinde açıklamıştı. Ancak bu kadar iyi bir geçiş olmasını belki de Fenerbahçe taraftarları bile beklemiyordu. 
Sadece sistem değil, Fenerbahçe’nin oyun anlayışında da ciddi bir değişim yaşanıyordu. Sarı-lacivertliler artık daha tempolu ve mücadeledeci bir oyun sergilemeye başladı. Son yıllarda Fenerbahçe’ye hangi teknik adam gelirse gelsin bir 4-5-1 ezberi vardı. Bir de bu ezber sistem, yavaş oyunla birleşince taraftarın da çok sevmediği bir görüntü çıkıyordu.

Ortalarda büyük fark

Sarı-lacivertli takımın oyunu gelişirken, bu geçiş sürecini kayıpsız geçmeyi de başardılar.

Fenerbahçe Pereira ile bu sezon çıktığı 5 maçı da kazanırken, bu maçların 4’ünde kalesinde gol görmedi. 

Fenerbahçe’nin geçen sezon en çok eleştirildiği konulardan biri de ceza sahasına açılan orta sahasının fazla olmasıydı. Sarı-lacivertli takımın geçen sezon Süper Lig’de maç başına akan oyun orta sayısı 17,5, isabetli orta sayısı ise 3,6 olmuştu.

Vitor Pereira Fenerbahçe’de gelişigüzel orta sayısında ciddi şekilde azalma yaşandı. Fenerbahçe bu sezon maç başına 8 akan orta sayısı, 2 isabetli orta sayısı ile oynadı.
Pereira ‘yan pas’ sayısında azalış
 

Fenerbahçe, geçen sezona göre çok daha hızlı oynamaya çalışırken, rakip alana da bir o kadar çabuk ve dikine geçmeye çalışıyor. Sarı-lacivertlilerin geçen sezonun pas yönü oranlarında sola pas %25,7, sağa %25,8 oranında olmuştu. İleri pas oranı geçen sezon %32,5 olurken, geriye pas oranı %16 olmuştu.

Bu sezon ise Fenerbahçe’nin pas yönü oranları; ileri %35,5, geriye %12,8, sola %25,4 ve sağa %26,3 oldu.

Dikine pas sayısı, başarılı pas oranı 

Fenerbahçe’nin hızlı oyunu ve daha dikine oynama isteğinin olumsuz yanları da var; başarılı pas sayısındaki azalış. Fenerbahçe geçen sezon ligde %83,1 başarılı pas oranıyla oynamıştı. Şu ana kadar 3 maçta başarılı pas oranı %78 oldu. Tabii geçen sezon bu oranın bu kadar yüksek çıkmasının en büyük nedenlerinden biri olarak geriye ve yana yapılan gereksiz pas sayısının fazlalığı olduğunu söyleyebiliriz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum