Puşkaş Ödülünü kazanan 10 unutulmaz gol

FIFA Puskás Ödülleri, 20 Ekim 2009 tarihinde FIFA Başkanı Sepp Blatter'in önerisiyle yürürlüğe konulan ve o yılın en estetik, en güzel, en şık golünü atan futbolcuya verilen ödüldür. Biz de bu tarihi ödülün detaylarını ve Puşkaş Ödülünü kazanan 10 unutulmaz golü sizler için kaleme aldık.

08 Nisan 2024 - 13:32 - Güncelleme: 08 Nisan 2024 - 13:54

Futbol dünyasının en güzel golleri her yıl FIFA tarafından seçilir. FIFA Puskás Ödülleri, 20 Ekim 2009 tarihinde FIFA Başkanı Sepp Blatter'in önerisiyle yürürlüğe konulan ve o yılın en estetik, en güzel, en şık golünü atan futbolcuya verilen ödüldür. 

FIFA Puskas Ödülü nedir

FIFA Puskas Ödülü, 1950'li yılların sonlarında ve 1960'lı yıllarda Real Madrid'de futbol oynamış, aynı dönemde Macaristan millî takımının da önemli oyuncularından biri olmuş forvet oyuncusu Ferench Puskás anısına verilmektedir.

Sepp Blatter, Budapeşte'de ödülün duyurulduğu etkinlikte yaptığı konuşmada "Tarihimize izini bırakmış büyük futbolcuların anısını korumamız önemli. Ferenc Puskás yalnızca çok sayıda ödül almış, muazzam yetenekli bir futbolcu değil; aynı zamanda kaydadeğer bir insandır. Bu nedenle FIFA, bu ödülü onun anısına vererek onu anmaktan mutluluk duymaktadır." şeklinde konuşmuştu.

Puskas Ödülü İçin Adaylık kriterleri:

- Topun kaleye girdiği nokta sıradan olmamalı.

- Maçın önemi dikkate alınmalı.

- Rakip takımın hatalarından meydana gelen bir gol olmamalı.

- Oyuncunun daha önceden FIFA tarafından sabıkalı (örneğin, doping maddesi kullandığının tespit edilmesi) olmamalı.

Son yıllarda Puşkaş Ödülü'nü kazanan oyuncular

2020 Son Heung-min (Tottenham)
2021 Eril Lamela Tottenham
2022 Marcin Oleksy Warta Poznan
2023 Guilherme Madruga Botafogo-SP
2019 Dániel Zsóri (Debrecen)
2018  Muhammed Salah (Liverpool)
2017  Olivier Giroud (Arsenal)
2016  Faiz bin Subri (Penang)
2015  Wendell Lira (Gionesia)
2014  James Rodriguez (Kolombiya)
2013  Zlatan Ibrahimovic (İsveç)
2012  Miroslav Stoch (Fenerbahçe)
2011  Neymar JR (Santos)
2010  Hamit Altıntop (Türkiye)
2009  Cristiano Ronaldo (Manchester United)

 

En çok Puskas kazanan futbolcular

FIFA, şu ana kadar Puskas Ödülü'nü herhangi bir oyuncuya ikinci kez vermedi. Bu nedenle Puskas Ödülü'nü kazanan oyuncular şu ana kadar bu başarıyı sadece bir kez gerçekleştirebildi. Ancak bazı oyuncular birden çok aday olarak gösterildi. Puskas Ödülü'ne en çok aday gösterilen oyuncular sıralamasında 7 kez aday olan Lional Messi ilk sırada, 5 kez aday olan Neymar ikinci sırada yer almaktadır.

Puskas ne demek

Peki FIFA neden Puskas Ödülü ismini kullanıyor? Puskas ne demek? Puskas, unutulmaz Macar futbolcu Ferenc Puskas'ın soy adından esinlenilen ve Ferenc Puskas anısına verilen ödüldür. FIFA tarafından organize edilen ödül töreni, o sezon dünya çapında atılmış en güzel gole verilir.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum