Ryan Babel: ''Tarihe geçtim, 13 yıl geçti ama hakemler değişmedi''

13 yıl önce bir tweet ile Premier League tarihine geçtim! Peki sonra ne değişti? Hiçbir şey...

Ryan Babel: ''Tarihe geçtim, 13 yıl geçti ama hakemler değişmedi''
18 Ocak 2024 - 17:53

Kim derdi ki 13 yıl önce attığım bir tweet ile Premier League tarihine geçeceğim? Ama öyle oldu... 

Old Trafford’da Mancheser United’a karşı oynamak her zaman için zor olmuştur. Biz de bu zorlu atmosferden galibiyetle dönmek için elimizden geleni yapmıştık ancak işler istediğimiz gibi gitmedi. Elbette hakem Howard Webb’e tepkiliydim çünkü doğru kararlar verdiğini düşünmüyordum.  

Zaten bunu o gün attığım tweet’le de gösterdim. Ama benimki sıradan bir tepkiydi. Kimseye hakaret etmdim, kötü bir kelime kullanmadım. Belki profesyonel olduğumuz için bizim tepkisiz kalmamızı istiyorlar ama biz de insanız. Stres, yorgunluk ve yenilginin vermiş olduğu üzüntü… Bunları her insan gibi biz de yaşıyoruz. 

Benim için sıradan olan bir tepki, bir anda Premier League tarihine geçti. The FA, ilk kez bir futbolcuya Twitter üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle para cezası verdi. Evet, bu şanslı kişi bendim. Yaptığım paylaşım nedeniyle tam 10 bin sterlin para cezası almıştım. Para cezası aslında çok önemli değil, benim için önemli olan hakemlerin futbolda bu kadar ‘dokunulmaz’ olmaları… 

Ne yazık ki, ne kadar kötü kararlar verirlerse versinler, ‘dokunulmaz’ olmaya devam ediyorlar. Hatta aradan geçen 13 yılda daha da ‘dokunulmaz’ oldular.  Oyuncular ve teknik direktörler ceza alııyor, onlar hata üstüne hata yapıp maça çıkmaya devam ediyor.

9 Ocak 2011’de neler yaşandı? 
Manchester United, FA Cup mücadelesinde Liverpool’u 1-0 mağlup etmişti. Mücadelenin hakem Howard Webb ev sahibi adına bir penaltı çalarken, Liverpool’dan Steven Gerrard’a kırmızı kart göstermişti. 

Liverpool’da o dönem forma giyen Ryan Babel, maçın ardından Twitter’da Howard Webb’in Manchester United formalı bir fotomontaj görselini paylaşıp ‘Bir de ona dünyanın en iyi hakemi diyorlar, bu bir şaka olmalı’ yazmıştı. 


Elbette fiziksel şiddet ya da kötü şeyler söylemekten bahsetmiyorum ama hakemi bir futbolcu ya da teknik direktör olarak eleştiremiyorsunuz. Eleştirdiğiniz an federasyonlar tepenize biniyor. Peki neden? Bugün artık teknolojik birçok imkana, VAR’a rağmen hatalı karar veren hakemi neden eleştiremiyoruz? Neden hemen ceza alıyoruz? Açıkçası benim anlayabileceğim bir durum değil.  

Eminim hatırlıyorsunuz, Manchester City ile Tottenham arasında yaklaşık bir ay önce 3-3 biten maç ve son dakikada City’nin atağının hakem Simon Hooper tarafından kesilmesi... İzlemediyseniz, mutlaka bir bakın. O pozisonda düdüğü çalan Simon Hooper’a ne oldu? Hemen söyleyeyim. O skandaldan sonra federasyon Simon Hooper’a Premier Lague’de 4 maç daha görev verdi ve vermeye devam edecek. 

Aynı şeyler dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yaşanıyor. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve tüm takımların lehie, alehine bunlar ne yazık ki yaşanıyor. Peki ne mi oluyor? Hiçbir şey. Siz maçtan sonra oyuncu ya da teknik direktör olarak hakemi eleştiriyorsunuz, federasyon size ceza veriyor. Hakem ise bir sonraki maçta görev yapmaya devam ediyor. Ne yazık ki Türk futbolunda da durum bu. 

Değişir mi? Açıkçası Türk hakemleri için çok olumlu konuşamıyorum. Ciddi bir yenilenmeye ihtiyaçları var ve bunun kısa sürede gerçekleşebileceğini sanmıyorum. 

Yazar: Ryan Babel
Twitter: Ryan Babel

17 Ocak 2011 
İngiltere Futbol Federasyonu, Ryan Babel’e yaptığı paylaşım nedeniyle 10 bin sterlin para cezası verdi. 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum