Şampiyonlar Ligi yeni format
UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde köklü bir değişikliğe gitti! Peki Şampiyonlar Ligi yeni format ile neler değişecek? İşte 2024/2025 sezonundan itibaren uygulanacak Şampiyonlar Ligi yeni formatıyla gelen değişiklikler ve yeni sistemin detayları...
Avrupa futbolunun bir numaralı turnuvası UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, bu sezon format değişti. Peki Şampiyonlar Ligi yeni format nasıl olacak? Grup aşamasında neler değişiyor? Kaç takım katılacak, kaç takım üst tura çıkacak? İşte Şampiyonlar Ligi yeni format ile ilgili tüm detaylar;
Şampiyonlar Ligi yeni format ve detaylar
2024/2025 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi’nde köklü değişiklikler yapılarak turnuva formatı yenilendi . Bu yeni sistem, "İsviçre Sistemi" olarak adlandırılan bir formatla gerçekleştirilecek ve mevcut grup aşaması tamamen kaldırılacak. 1955 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak başlayan, 1992/93 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi olarak devam eden Avrupa'nın bir numaralı kupasında ilk kez bu kadar köklü bir değişikliğe gidildi.
Grup aşamasında neler değişiyor?
UEFA Şampiyonlar Ligi yeni format ile takım sayısı 32'den 36'ya çıkarıldı. Gruplar yerine, 36 takım tek bir ligde mücadele edecek. Her takım, lig aşamasında farklı rakiplerle toplamda 8 maç yapacak (4 iç saha, 4 deplasman). Takımlar, güç sıralamalarına göre belirlenecek sekiz farklı takımla karşılaşacak. Bu da her takımın farklı zorluk derecelerinde rakiplerle oynaması anlamına geliyor.
Takımlar ligde topladıkları puanlara göre sıralanacak. Ligde ilk 8 sırayı alan takımlar, doğrudan son 16 turuna yükselecek. 9 ile 24. sıralar arasında yer alan takımlar ise iki ayaklı bir play-off turuna katılacak. Bu turu geçen takımlar, son 16 turuna katılma hakkı kazanacak. 24. sıraya kadar olan takımlar play-off oynarken, 25 ve altı sıralarda yer alan takımlar turnuvaya veda edecek.
Eleme turları nasıl olacak?
Play-off ve ligde ilk 8'e giren takımlardan oluşan 16 takım, klasik çift maçlı eleme usulüyle ilerleyerek finale kadar gidecek. Final maçı, her zaman olduğu gibi tarafsız bir sahada tek maç üzerinden oynanacak.
Bu yeni format, UEFA'nın daha fazla takımın ve maçın dahil olduğu, daha geniş bir izleyici kitlesine hitap eden bir Şampiyonlar Ligi yaratma amacını taşıyor. Ayrıca, İsviçre Sistemi’nin sunduğu bu yeni yapı, takımların daha çeşitli rakiplerle mücadele etmesini ve heyecanın artmasını sağlayacak.
Şampiyonlar Ligi yeni format kura çekimi
UEFA, Avrupa kupalarının yeni formatında kura çekiminin artık bilgisiyar üzerinden geliştirilen yazılım ile yapılacağını açıkladı. Her bir takımı temsil eden topların elle çekileceği ve sonrasında yazılım ile beraber dört potadaki sekiz rakibin rastgele belirleneceği belirtildi. Yazılım ile beraber hangi takımın maçlarını sahasında, hangi takımın deplasmanda oynayacağı da belirlenecek. Şampiyonlar Ligi'nde bu sezonun kura çekimi 29 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi.
Şampiyonlar Ligi'nde yeni sezon fikstürü
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde takımların oynayacağı maçlar şu şekilde:
Real Madrid: Borussia Dortmund, Liverpool (D), Milan, Atalanta (D), Salzburg, Lille (D), Stuttgart, Brest (D)
Manchester City: Inter, Paris Saint-Germain (D), Club Brugge, Juventus (D), Feyenoord, Sporting Lizbon (D), Sparta Prag, Slovan Bratislava (D)
Bayern Münih: Paris Saint-Germain, Barcelona (D), Benfica, Shakhtar Donetsk (D), Dinamo Zagreb, Feyenoord (D), Slovan Bratislava, Aston Villa (D)
Paris Saint-Germain: Manchester City, Bayern Münih (D), Atletico Madrid, Arsenal (D), PSV Eindhoven, Salzburg (D), Girona, Stuttgart (D)
Liverpool: Real Madrid, Red Bull Leipzig (D), Bayer Leverkusen, Milan (D), Lille, PSV Eindhoven (D), Bologna, Girona (D)
Inter: Red Bull Leipzig, Manchester City (D), Arsenal, Bayer Leverkusen (D), Kızılyıldız, Young Boys (D), Monaco, Sparta Prag (D)
Borussia Dortmund: Barcelona, Real Madrid (D), Shakhtar Donetsk, Club Brugge (D), Celtic, Dinamo Zagreb (D), Sturm Graz, Bologna (D)
Red Bull Leipzig: Liverpool, Inter (D), Juventus, Atletico Madrid (D), Sporting Lizbon, Celtic (D), Aston Villa, Sturm Graz (D)
Barcelona: Bayern Münih, Borussia Dortmund (D), Atalanta, Benfica (D), Young Boys, Kızılyıldız (D), Brest, Monaco (D)
Bayer Leverkusen: Inter, Liverpool (D), Milan, Atletico Madrid (D), Salzburg, Feyenoord (D), Sparta Prag, Brest (D)
Atletico Madrid: Red Bull Leipzig, Paris Saint-Germain (D), Bayer Leverkusen, Benfica (D), Lille, Salzburg (D), Slovan Bratislava, Sparta Prag (D)
Atalanta: Real Madrid, Barcelona (D), Arsenal, Shakhtar Donetsk (D), Celtic, Young Boys (D), Sturm Graz, Stuttgart (D)
Juventus: Manchester City, Red Bull Leipzig (D), Benfica, Club Brugge (D), PSV Eindhoven, Lille (D), Stuttgart, Aston Villla (D)
Benfica: Barcelona, Bayern Münih (D), Atletico Madrid, Juventus (D), Feyenoord, Kızılyıldız (D), Bologna, Monaco (D)
Arsenal: Paris Saint-Germain, Inter (D), Shakhtar Donetsk, Atalanta (D), Dinamo Zagreb, Sporting Lizbon (D), Monaco, Girona (D)
Club Brugge: Borussia Dortmund, Manchester City (D), Juventus, Milan (D), Sporting Lizbon, Celtic (D), Aston Villa, Sturm Graz (D)
Shakhtar Donetsk: Bayern Münih, Borussia Dortmund (D), Atalanta, Arsenal (D), Young Boys, PSV Eindhoven (D), Brest, Bologna (D)
Milan: Liverpool, Real Madrid (D), Club Brugge, Bayer Leverkusen (D), Kızılyıldız, Dinamo Zagreb (D), Girona, Slovan Bratislava (D)
Feyenoord: Bayern Münih, Manchester City (D), Bayer Leverkusen, Benfica (D), Salzburg, Lille (D), Sparta Prag, Girona (D)
Sporting Lizbon: Manchester City, Red Bull Leipzig (D), Arsenal, Club Brugge (D), Lille, PSV Eindhoven (D), Bologna, Sturm Graz (D)
PSV Eindhoven: Liverpool, Paris Saint-Germain (D), Shakhtar Donetsk, Juventus (D), Sporting Lizbon, Kızılyıldız (D), Girona, Brest (D)
Dinamo Zagreb: Borussia Dortmund, Bayern Münih (D), Milan, Arsenal (D), Celtic, Salzburg (D), Monaco, Slovan Bratislava (D)
Salzburg: Paris Saint-Germain, Real Madrid (D), Atletico Madrid, Bayer Leverkusen (D), Dinamo Zagreb, Feyenoord (D), Brest, Sparta Prag (D)
Lille: Real Madrid, Liverpool (D), Juventus, Atletico Madrid (D), Feyenoord, Sporting Lizbon (D), Sturm Graz, Bologna (D)
Kızılyıldız: Barcelona, Inter (D), Benfica, Milan (D), PSV Eindhoven, Young Boys (D), Stuttgart, Monaco (D)
Young Boys: Inter, Barcelona (D), Atalanta, Shakhtar Donetsk (D), Kızılyıldız, Celtic (D), Aston Villa, Stuttgart (D)
Celtic: Red Bull Leipzig, Borussia Dortmund (D), Club Brugge, Atalanta (D), Young Boys, Dinamo Zagreb (D), Slovan Bratislava, Aston Villa (D)
Slovan Bratislava: Manchester City, Bayern Münih (D), Milan, Atletico Madrid (D), Dinamo Zagreb, Celtic (D), Stuttgart, Girona (D)
Monaco: Barcelona, Inter (D), Benfica, Arsenal (D), Kızılyıldız, Dinamo Zagreb (D), Aston Villa, Bologna (D)
Sparta Prag: Inter, Manchester City (D), Atletico Madrid, Bayer Leverkusen (D), Salzburg, Feyenoord (D), Brest, Stuttgart (D)
Aston Villa: Bayern Münih, Red Bull Leipzig (D), Juventus, Club Brugge (D), Celtic, Young Boys (D), Bologna, Monaco (D)
Bologna: Borussia Dortmund, Liverpool (D), Shakhtar Donetsk, Benfica (D), Lille, Sporting Lizbon (D), Monaco, Aston Villa (D)
Girona: Liverpool, Paris Saint-Germain (D), Arsenal, Milan (D), Feyenoord, PSV Eindhoven (D), Slovan Bratislava, Sturm Graz (D)
Stuttgart: Paris Saint-Germain, Real Madrid (D), Atalanta, Juventus (D), Young Boys, Kızılyıldız (D), Sparta Prag, Slovan Bratislava (D)
Sturm Graz: Red Bull Leipzig, Borussia Dortmund (D), Club Brugge, Atalanta (D), Sporting Lizbon, Lille (D), Girona, Brest (D)
İşte UEFA'nın yeni kura formatı ve detaylarıyla ilgili yaptığı açıklama
"2024/25 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi'nin yeni oluşturulan lig aşamasına (eski Grup Aşaması) 36 kulüp katılacak ve böylece dört takım daha Avrupa'nın önde gelen kulüp yarışmasında mücadele etme fırsatı bulacak. Yeni format kapsamında takımlar, daha önce olduğu gibi üç takımla iki kez değil, sekiz farklı takımla sekiz maç oynayacak. Yeni format, taraftarlara lig aşaması boyunca her seviyede daha rekabetçi ve dengeli maçlar sunacak. Sekiz farklı rakibi belirlemek için takımlar sezon başındaki bireysel kulüp katsayılarına göre dört potada sıralanacak (bunun tek istisnası UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun her zaman pota 1'de en üst sırada yer almasıdır). Daha sonra her takım, biri kendi sahasında diğeri deplasmanda olmak üzere her potadan iki rakiple eşleşecektir. Aynı durum UEFA Avrupa Ligi için de geçerli olacak, UEFA Konferans Ligi'nde ise her takım altı potanın her birinden birer tane olmak üzere sadece altı rakiple karşılaşacaktır. Lig aşamasında takımlar kendi ülkelerinden rakiplerle karşılaşamazlar ve aynı ülkeden en fazla iki tarafla eşleşebilirler."
Çekiliş nasıl olacak?
Yeni format yeni bir kura çekimi konsepti gerektiriyor. Aslında, grup aşaması için kullanılan eski kura konsepti yeni lig aşaması formatına uygulanacak olsaydı, sahnede en az 36 çanakla birlikte yaklaşık 1000 top gerekecek ve bu da dayanılmaz derecede uzun bir kura çekimine neden olacaktı. 36 takımın tamamı fiziksel toplar kullanılarak elle çekilecektir. Manuel olarak çekilen her takım için, belirlenmiş bir otomatik yazılım dört potada rastgele sekiz rakip çekecek ve bu rakipler kura salonunda ve televizyonda ekranda gösterilecek. Yazılım ayrıca hangi maçların iç sahada, hangilerinin deplasmanda olacağına da karar verecek. Kura çekimi Pot 1 ile başlayacak, dokuz takımın tamamına birbiri ardına sekiz rakip atanacak ve tüm takımlara sekiz rakip atanana kadar azalan sırayla diğer potalarla devam edecek. Yazılım, yönetmeliklerde öngörülen kura koşulları çerçevesinde (örneğin ülke koruması ve aynı ülkeden ikiden fazla rakip olmaması) tam bir rastgeleliği garanti ederken, kuranın tüm takımlar için herhangi bir noktada kilitlenme durumuyla sonuçlanmadan tamamlanabileceğini garanti edecektir. Takımlar tüm rakiplerini kura çekimi sonunda öğrenecek olsalar da, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi'nde aynı şehirlerde oynayan takımlarla takvim çakışması olmaması için maç tarihleri ve başlama saatlerini içeren fikstür listesi daha sonra detaylandırılacak ve 31 Ağustos Cumartesi günü ilan edilecektir. Kura yazılımı AE Live tarafından sağlanmaktadır. Eylül 2023'te tüm UEFA kura çekimleri için ortak olarak atanmalarından bu yana, sonuçları kontrol etmek ve doğrulamak için çeşitli iç ve dış mekanizmaları entegre ederek yazılımı geliştirdiler ve test ettiler. Tüm çekiliş geliştirme süreci, özellikle rastgelelik ve çekiliş kurallarına uygunluk açısından bir dış denetçi olan Ernst & Young tarafından incelenmiştir. Ernst & Young ayrıca manuel ve dijital çekiliş işlemlerinin yerinde incelenmesini ve kontrolünü de sağlayacaktır."
YORUMLAR