Süper Lig'de ara transferlerin yaş ortalaması

Süper Lig'de devre arası transfer döneminde yine birçok futbolcu sözleşme imzalarken biz de bu transferlerin yaş ortalamalarını değerlendirdik.

Süper Lig'de ara transferlerin yaş ortalaması
04 Şubat 2021 - 11:46 - Güncelleme: 04 Şubat 2021 - 11:48
FUTBOO | Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig ekiplerinin ara transfer döneminde tam 152 oyuncu transfer ettiğini ve bu transferlere toplam 288 milyon lira harcadığını açıkladı. 

Yaklaşık 16 milyar lira toplam borcu bulunan Süper Lig kulüpleri transfer sevdalarından bu dönem de vazgeçmezken sezon başı transfer dönemi gibi bir devre arası geçirdiler. Peki bu transferlerin yaş ortalamasını merak ediyor musunuz? Biz ettik, sizler için hesapladık. 

Transferde en çok gençlere yönelen takım Yeni Malatyaspor

Ara transfer döneminin en çok gençlere yönelen takımı Yeni Malatyaspor oldu. Youssouf Ndayishimiye'yi Başakşehir'e satan Malatya ekibi, aynı Youssouf gibi genç oyunculara yöneldi ve 21 yaşındaki stoper Eric Ndizeye, 19 yaşındaki ön libero Jospin Nshimirimana, 19 yaşındaki kanat oyuncusu Haqi Osman, 20 yaşındaki stoper Philip Gameli Awuku, 22 yaşındaki sağ kanat oyuncusu Aly Malle, 24 yaşındaki İskoç orta saha oyuncusu Stevie Mallan gibi oyuncuları kadrosuna kattı. Yeni Malatyaspor'un devre arası transferlerinin ortalaması 20.1 oldu ve bu alanda yaş ortalaması en genç olan takım ünvanını kazandı.

Beşiktaş ve Galatasaray listenin başlarında

Listenin 2 ve 3. sıralarında ise Beşiktaş ve Galatasaray bulunuyor. Süper Lig'in büyük takımlarını genç transfer yapmamak ile eleştiriyorduk ama bu dönem biraz farklı oldu. Beşiktaş'ın transferlerinin yaş ortamalası 23 ama siyah beyazlıların sadece 2 transfer yaptığını ve 17 yaşındaki Bilal Ceylan'ın ortalamayı düşürdüğünü belirtmekte fayda var. 

Galatasaray ise 23.2 yaş ortalaması tuttururken Gedson Fernandes, Mostofa Mohamed, Henry Onyekuru, Halil Dervişoğlu gibi genç futbolculara yöneldi. Fatih Terim de transferleri değerlendirirken ''Yeni arkadaşlarımız ki 5 tane genç futbolcu. En yaşlısı 27 yaşındaki Yedlin. Diğerleri 21, 22, 23. Bize dinamizm katacaklardır.'' sözlerini kullanmıştı zaten.

Fenerbahçe'den geleceğe dönük hamleler

Devre arası transfer döneminin en çok ses getiren takımlarından Fenerbahçe ise 25.5 yaş ortalaması tutturdu. Fenerbahçe, yaşları 23 olan Szalai ve Samuel'i kadrosuna katarken 25 yaşındaki İrfan da Fenerbahçe'nin yolunu tuttu. 32 yaşındaki Mesut Özil ortalamayı arttırmış olabilir ama Fenerbahçe'nin gençlere yönelen ve geleceği de düşündüğü bir transfer dönemi geçirdiğini söyleyebiliriz. 

Yine günü kurtarmaya çalışan takımlar...

Trabzonspor da 25.6 yaş ortalaması tutturdu. Bordo mavili takım, bu alanda yaş ortalamasına dikkat eden bir kulüp ve genelde ortalamaları yüksek çıkmıyor. Bu sene olduğu gibi... En yaşlı transferleri yapan kulüplere baktığımızda ise 27 ve fazlası ortalama ile 7 takımın olması dikkat çekiyor.

Zaten Avrupa'nın en yaşlı ligi olmamıza rağmen özellikle ligin alt sıralarındaki takımlar, yine günü kurtarma olarak tecrübeli futbolculara yönelmiş durumda. 27.7 ortalama ile Rizespor, 27.9 ile Erzurumspor ve 28.2 ile Gençlerbirliği bu alanda en yaşlı transfer ortalamaları tutturan takımlar. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum