Süper Lig'de değeri bilinmeyen yıldız: Hasan Ali Kaldırım

Oynadığı futbolla istatistikleri alt üst etse dahi taraftarın tam anlamıyla benimseyemediği görev adamlarından; Hasan Ali KALDIRIM

Süper Lig'de değeri bilinmeyen yıldız: Hasan Ali Kaldırım
29 Ocak 2017 - 09:00

Oynadığı futbolla istatistikleri alt üst etse dahi taraftarın tam anlamıyla benimseyemediği görev adamlarından; Hasan Ali KALDIRIM...

''KAMP DÖNEMLERİNDE YAPILAN TESTLERDE HEP ZİRVEDE''

Fenerbahçe taraftarlarına sezon başında sorsan; hemen sol bek isterler fakat ellerinde öyle bir cevher var ki, iyi de oynasa kötü de oynasa bir türlü ona ısınamıyorlar... Hasan Ali Kaldırım, gerçek bir profesyonel ve durumu idare eden bir futbolcu değil. Fenerbahçe'nin sezon başı ve devre arası kamp dönemlerinde yapılan bütün fiziksel testlerde takımın birincisi ve bu testleri en önde bitiren belki de uzun yıllardan beri tek oyuncusu konumunda.

Geldiği ilk günden bu yana sorun çıkarmayan, forma verildiği anda bir öncekiyle bir sonraki vereceği performans arasında uçurum olmayan bir isim. Oynadığı maçlarda ne 9'luk ne de 5'lik oynuyor. Her zaman bir çizgisi var ve onu hiç bozmadan takımına katkı vermeye çalışıyor. Oyun tarzı ile her teknik direktörün takımında görmek istediği ve adını ilk tahtaya yazacağı, ligimizde ve ülkemizde de gerçek değerini bir türlü bulamayan bir görev adamı...

''CANER ERKİN VE GÖKHAN GÖNÜL'E BEK DEMEK...''

Ülkemizde bek denilince akla gelen ilk isimler Gökhan Gönül ve Caner Erkin oluyor fakat o iki oyuncu da bekten öte kanatlardan oyun kuran birer oyun kurucu görünümündeler. Bu ikiliye sol bek veya sağ bek diyerek onları bir mevkiye sığdırmak, futbol kalitelerine ve geçmiş dönemde yaptıklarına biraz hakaret olabilir. Sezon başında ismi sıkça ülke basınında yer alan Aleksandr Kolarov'un da istatistikleriyle Hasan Ali'yi karşılaştırdık. ''Birisi Premier Lig'de birisi Süper Lig'de'' diyenleri duyar gibiyiz. Evet, haklısınız ama bu da burada dursun...

''HÜCUM BÖLGESİNE EN ÇOK PAS ATIP İSABET SAĞLAYAN SAVUNMACI''

Nam-ı diğer Hasan Underrated Kaldırım, son iki sezonda Süper Lig'de hücum bölgesinde en fazla pas atan ve paslarında en fazla isabet sağlayan savunma oyuncusu olarak verilere ilk sıradan giriş yaptı. Bununla da yetinmeyip, merkez orta saha oyuncularına nazire yaparcasına, savunmadan hücum bölgesine en fazla kilit pas atan savunma oyuncusu olmayı başardı. 

Akan oyunda orta yapmak, bekler için belki de en zor şeylerden biridir. Kıyaslamak gerekirse Gökhan Gönül'ü belki de dünya çapında bir seviyeye gelememesindeki en büyük eksiklik bu olarak söylenebilir. Hasan Ali ise son iki sezonda akan oyunda en fazla orta yapan ve bununla da yetinmeyip bu ortalarda en çok isabet bulan savunma oyuncusu olmayı başardı. 

''SON İKİ SEZONDA GOLE YAPTIĞI KATKIYLA SON ŞAMPİYONUN BEKLERİNİ GEÇTİ''

Ligimizin 5 büyük takımında bek oynayan oyuncularda ise son iki sezon istatistiklerine bakıldığı zaman yine önde olan bir Hasan Ali portresi var. Son iki sezonda gole yaptığı katkı sayısı 6 olan Hasan Ali, bu rakamla birlikte geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Beşiktaş'ın bekleri İsmail Köybaşı ve Andreas Beck'i geride bırakmış durumda.

Beck ile İsmail Köybaşı son iki sezonda gole 6 kez katkı yaparken, Hasan Ali son iki sezonda gole yaptığı katkıyla iki oyuncunun toplamına ulaştı. Bu alanda ise ona en yakın isim ise 6 gole yaptığı katkıyla Galatasaray'ın sağ beki ve takım kaptanı Sabri Sarıoğlu oldu.

''FORM İLE KALİTE KARIŞTIRILMAMALI''

Ülkemizde futbol değerlendirilirken form ile kalite her zaman karıştırılıyor. Form, anlık veya bir süre devam eden, zaman zaman da bir sezon sürebilen yükseliş veya düşüştür. Kalite ve klas ise oyuncunun genlerinde olan bir şeydir. Form düşüklüğünde oyunculara yapılan eleştiriler, kalite ve klas çerçevesinde olmalı ki futbolculara karşı bir önyargı oluşmasın.

Hasan Ali Kaldırım, İngilizlerin tabiriyle ''Underrated'' yani gerçek değeri verilmeyen oyuncular listesinde de ilk sırada yer alıyor olabilir. Transfer dönemlerinde başta Celtic olmak üzere birçok takımın istediği Hasan Ali için, gelecek ne gösterir bilinmez ama bir atasözü olan ''Kör ölür, badem gözlü olur'' benzetmesi Hasan Ali Kaldırım bu ülkeden ayrılırsa ona yapılacak ilk benzetme olacak gibi duruyor.

Yağız Sabuncuoğlu - goal.com