Süper Lig'de 'genç oyuncu' gerçeği

Süper Lig'de 5. hafta sonunda karşımıza çıkan tablo, genç oyuncuların ülkemizde işlerinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Süper Lig'de 'genç oyuncu' gerçeği
23 Ekim 2020 - 14:25
FUTBOO | Süper Lig'de 'genç oyuncu sorunsalı' devam ediyor! 'Bizde neden genç oyuncu yetişmiyor?' ya da 'Biz genç oyunculara neden şans vermiyoruz?' gibi klişe soruları sormaya devam ettiğimiz bu dönemde, 5. haftadaki duruma bir göz atalım.

Süper Lig'de 5. hafta 1 karşılaşma ertelendiği için 9 maç oynandı. Peki bu 9 karşılaşmada kaç genç oyuncu izleyebildik?

275 oyuncudan sadece 12'si 21 yaş ve altı

İstatistikler pek de iç açıcı değil! Süper Lig'in 5. haftasındaki 9 karşılaşmada takımlar yedekten oyuna girenlerle birlikte toplam 275 oyuncu oynattı. Bu 275 oyuncunun sadece 12'si 21 yaş ve altı isimler oldu. 18 takım, 5. haftada maçlarında sadece 12 genç oyuncuya süre verdi. Bu da takım başına 1 oyuncu bile etmiyor. 3 karşılaşmada ise 21 yaş ve altında oyuncu izleyemedik.

Galatasaray - Alanyaspor, Fatih Karagümrük - Kasımpaşa ve Çaykur Rizespor - Ankaragücü maçlarında 21 yaş ve altında oyuncular forma giymedi. 21 yaş ve altında oyuncuların en çok forma giydiği maçlar ise Antalyaspor - Gaziantep FK ve Trabzonspor - Başakşehir oldu; 3 oyuncu!



Peki yabancı - yerli oranında durum ne?

Genç oyuncularla ilgili klasik tartışmalar kadar yerli-yabancı oyuncu tartışması da ülkemizde son yıllarda hep gündemde. Bazı teknik adamlar artık yerli oyuncuların kullanılması gerektiğini söylese de aslında rakamlar bu açıklamalarının pek de tutarlı olduğunu göstermiyor.

Süper Lig'in 5. haftasında takımlarında süre alan 275 oyuncunun 178'i yabancıydı. Sadece 97 yerli oyuncu forma giydi. 

En çok yabancı oyuncu Fatih Karagümrük - Kasımpaşa maçında şans bulurken, en az yabancı oyuncu Göztepe - Fenerbahçe maçında şans buldu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum