Süper Lig'de 'Genç oyuncu' sorunu ve klişeler

Dünyanın en çok para harcanan ligi Premier Leauge'de bu hafta içinde 2001 doğumlu Mason Greenwood, Bukayo Saka ve Curtis Jones aynı hafta gol attı. 2000 doğumlu Phil Foden, geçen hafta şampiyon Liverpool’a karşı şov yaptı. Peki Süper Lig'de durum ne?

Süper Lig'de 'Genç oyuncu' sorunu ve klişeler
06 Temmuz 2020 - 13:02 - Güncelleme: 06 Temmuz 2020 - 16:20

FUTBOO | Premier League'de Arsenal, Wolverhampton'u 2-0 mağlup ederken 18 yaşındaki Bukayo Saka, karşılaşmaya ilk 11'de çıktı ve takımının ilk golünü attı. 18 yaşındaki bir diğer futbolcu Mason Greenwood, Manchester United'ın Bournemouth'u farklı yendiği maça 11'de başlayıp 2 müthiş gol attı. Liverpool'un 19 yaşındaki futbolcusu Curtis Jones ise sonradan oyuna girdiği maçta Aston Villa ağlarını havalandırdı. Bu 3 büyük takımda oynayan ve aynı haftada gol atan 3 futbolcunun ortak özelliği 2001 doğumlu olmaları...

Daha şimdiden gelecek sezonun transfer harcamaları için kasasından 100 milyon euro çıkartan Chelsea, sağ bek pozisyonuna altyapıdan yetişen 20 yaşındaki Reece James'i monte ederken, 21 yaşındaki Mason Mount'u banko oynatır hale geldi.

Her yere para harcayan City, Foden’ı yetiştiriyor

Kadrosunun her bölgesine rekor transferler yapmayı alışkanlık haline getiren Manchester City, Liverpool'u 4-0 yendiğinde sahanın yıldızı altyapıdan çıkan 20 yaşındaki Phil Foden'dı. Hatta City, o kadar parası olmasına rağmen sezon sonu takımdan ayrılacak David Silva'nın yerine transferi değil, Foden'ı oraya monte etmeyi düşünüyor. 

Bizdeki 2001’liler ne alemde? Tek futbolcu...

Dünyanın en çok para harcanan ligde durum böyle. Peki yabancı sınırlaması getirilsin, genç Türk futbolcuların önü açılsın denilen Süper Lig'de durum nasıl? 2001 doğumlu olup (18-19 yaş) büyük takımda 11 çıkan sadece Beşiktaş'tan Rıdvan Yılmaz var. Onun da yerine büyük ihtimalle sezon sonunda transfer düşünülecek. Pedro Rebocho gibi biri alınıp şans verilmemesi şaşırtmaz. 30. hafta maçlarında Süper Lig'de bizim 2001’li futbolcularımız bırakın gol atmayı sahaya çıkanlar bir elin parmağını geçmez. O da zorunluluktan veya maçın koptuğu anlarda sahaya giren futbolcular. Galatasaray'da Emin Bayram'da olduğu gibi… Başka savunmacı kalmayınca mecburen oyuna girmek zorunda kalmıştı.


Sadece Ferdi ve Abdülkadir! Onlar da diğerlerinden 2 yaş büyük

Süper Lig'e baktığımızda bu hafta Ferdi Kadıoğlu yıldızlaştı. 1999 doğumlu olan Ferdi, Fenerbahçe'nin Göztepe'yi 2-1 yendiği karşılaşmaya 11 başlayıp 2 gol birden attı. Trabzonspor'un 1999 doğumlu yıldızı Abdülkadir Ömür de Galatasaray karşısında iyi bir futbol ortaya koydu ama Abdülkadir zaten ekstrem bir örnek. Onun yeri garanti... Bu iki futbolcu dışında gol atabilen ve etkili bir performans gösteren oyuncu göstermekte zorlanıyor. Zorlanmamız da normal çünkü sahada yoklar. Bu ikisi de zaten 2001 değil 1999 doğumlu.

Klişeler: Tecrübe eksiği var, fizik olarak hazır değil

İngiltere'de Arsenal, Manchester United, Chelsea gibi takımlar gözü kapalı 18-19 yaşlarındaki futbolcuları sahaya koyarken bizim ligimizde hala 'tecrübe eksiği var, fizik olarak hazır değil' klişelerini duyuyoruz. Fenerbahçe, sağ bek sıkıntısı çekerken Murat Sağlam'ı ilk 11'e hazırlamıyor, Ömer Faruk Beyaz'a şans vermiyor. Galatasaray'da Emin Bayram, anca sakatlıklardan dolayı şans bulsa da yine o kadar eksiğe rağmen Yunus Akgün, Atalay Babacan gibi gelecek vaadeden futbolcular bir türlü oynatılmıyor.

Mason Greenwood’u 18 yaşında artık tüm dünya tanıyor

Mason Greenwood, Manchester United gibi bir takımda henüz 17 yaşında oynamaya başladı. 18'ine geldiğinde artık onu tüm dünya tanıyor. Bukayo Saka, kısa sürede gösterdiği performansla sözleşmesini 4 yıl uzattı. Curtis Jones, Liverpool'da yavaş yavaş forma giymeye başladı ki altyapıdan çıkıp 2 sene içinde dünyanın en iyi sağ beklerinden olan Trent Alexander Ardnold örneği herkesin malumu.

Klişelerden kurtulma zamanı

Dünyanın en büyük takımları bile gençlerine güvenirken biz de durum hala çok farklı. Orta sahadan bek yapıyoruz ama genç beklere formayı vermiyoruz. Aynı şekilde altyapıdaki forvetleri oynatmak  yerine 'Sahte 9' diye bir şey çıkarıp orta saha oyuncusunu forvet olarak kullanmaya çalışıyoruz. Hazır değil, tecrübe eksiği var gibi klişelerden kurtulma zamanı geldi de geçiyor...

YORUMLAR

  • 0 Yorum