Süper Lig'de 'yabancı sınırı' kaosu!

Süper Lig'de gelecek sezon öncesi 'yabancı sınırı' tartışmaları yeniden alevlendi. Her ne kadar takımların Türk oyuncu oynatmaları önünde bir engel olmasa da yeniden tartışılmaya başlanan yabancı sınırı ile ilgili Süper Lig takımlarının son durumu değerlendirdik.

Süper Lig'de 'yabancı sınırı' kaosu!
08 Temmuz 2020 - 16:36 - Güncelleme: 08 Temmuz 2020 - 18:38

FUTBOO | Süper Lig'de yine tartışmaların odağında 'yabancı sınırı' uygulaması var. Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği arasında bu konuda görüşmeler devam ederken, federasoynun ısrarla istediği planın uygulanması durumunda birçok takım, yabancı oyuncularının bir kısmıyla yollarını ayırmak zorunda kalacak.

Federasyonun istediği sınırlama ne?

TFF, gelecek sezondan itibaren kademeli olarak yabancı oyuncu sayısını düşürmek istiyor. Gelecek sezon düşünülen plan, kulüplerin 12 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilmesi ve bunların 8'inin ilk 11'de yer alabilmesi... Şu anki sistemde takımlar 11 yabancıyla da sahaya çıkabilirken, düşünülen kısıtlama gelirse bu sayı 8'e düşecek.

Peki kulüplerdeki yabancı sayısı ne durumda?

Yabancı sayısının çokluğunun iyi mi kötü mü tartışmaları hemen hemen her sezon Türk futbolunda konuşulur. Bu sezonda da durum farklı olmuyor. Aslında işin özüne bakıldığında amaç Türk futbolcuların, genç Türk futbolcuların şans bulmasını arttırmak olarak görünüyor. Ancak şu anki sistemde de aslında takımların Türk oyuncularla sahaya çıkmasını, genç Türk oyunculara şans vermesini kısıtlayan bir durum bulunmuyor. Ancak bu tartışmalar ne yazık ki Türk futbolunda konuşulmaya devam ediyor. 

Federasyon ve kulüpler arasında görüşmeler devam ederken, biz de şu an Süper Lig'deki yabancı oyuncuların takımlara dağılımlarını inceleyelim.

TFF'nin planladığı 12 yabancı ve ilk 11'de sadece 8 yabancı oynatma uygulaması gelecek sezon Süper Lig'de hayata geçerse, birçok takım yabancı oyuncularıyla yollarını ayırmak zorunda kalacak. Şu an Süper Lig'de en fazla yabancı oyuncu bulunduran takım Galatasaray olurken, en az yabancıya sahip takım ise Denizlispor oldu. Sarı-kırmızılı takımın federasyona kayıtlı kadrosunda 20 yabancı oyuncusu bulunuyor  (Ayrılanlar, sözleşmesi dondurulanlar, kiralık olanlar dahil). Galatasaray'dan sonra en fazla yabancı oyuncuya sahip takımlar (16) Başakşehir, Kasımpaşa, Çaykur Rizespor ve Antalyaspor.

Yabancı sayısı en az takımlar; Fenerbahçe ve Denizlispor

Şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor kadrosunda 13 yabancı bulundururken, zirve yarışından uzak kalan Fenerbahçe 11 yabancı sayısı ile dört büyükler arasında en az yabancı oyuncu kullanan takım oldu. Fenerbahçe ile Denizlispor da 11 yabancı oyuncu kullanarak, Süper Lig'in en az yabancı oyuncu kullanan takımı oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum