Süper Lig şampiyonu için Şampiyonlar Ligi tehlikesi

Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden ekiplerin aldıkları puanlara göre oluşturulan sıralamada sezona 10. başlayan Türkiye, Hollanda'nın yükselişiyle 11. basamağa geriledi.

Süper Lig şampiyonu için Şampiyonlar Ligi tehlikesi
20 Eylül 2019 - 17:13 - Güncelleme: 21 Eylül 2019 - 00:02

Avrupa Kupaları'nda mücadele eden takımlarımızın aldığı başarısız sonuçlar Süper Lig şampiyonunun Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkını zora soktu.

Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden ekiplerin aldıkları puanlara göre oluşturulan sıralamada sezona 10. başlayan Türkiye, Hollanda'nın yükselişiyle 11. basamağa geriledi.

Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkını kazanmak için ilk 10 sırada yer almak şartı bulunuyor.

İstisnai durumlar da var

Bu şartın istisnai durumu ise; Şampiyonlar Ligi'ni veya UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan takımın kendi ülkesinde doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkını alabilmesi.

Örneğin; geçtiğimiz sezon sıralamada 11. bulunan Avusturya'nın şampiyonu RB Salzburg, kendi liginde ikinci olarak Şampiyonlar Ligi'ne gitme hakkını kazanan Liverpool'un Şampiyonlar Ligi'ni de kazanmasıyla doğrudan gruplara katılma hakkını elde etmişti.

Gruplara kalan takımlar nasıl belirleniyor?

UEFA'nın sıralamasındaki güncel puanlar geçerli olsa; 2020-2021 Şampiyonlar Ligi gruplarına katılacak 32 takım şu şekilde oluşacaktı:

Şampiyonlar Ligi şampiyonu: 1 takım

UEFA Avrupa Ligi şampiyonu: 1 takım

Liglerini ilk 4 sırada bitiren 16 takım doğrudan: İspanya (4), İngiltere (4), Almanya (4), İtalya (4)

Liglerini ilk 2 sırada bitiren 4 takım: Fransa (2), Rusya (2)

Liglerini şampiyon olarak tamamlayan 4 takım: Portekiz (1), Belçika (1), Ukrayna (1), Hollanda (1)

Elemelerden gelecek lig şampiyonu takımlar: 3

Elemelerden gelecek liglerinde şampiyon olamayan takımlar: 3

Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ni kazananlar önemli

30 Mayıs 2020'de İstanbul'da oynanacak final maçında bu 24 takımdan birinin şampiyon olması halinde, sıralamada 11. durumda bulunan Türkiye şampiyonu da gruplara doğrudan katılabilecek. (Bu sezonki Liverpool ve Salzburg örneğinde olduğu gibi)

Eğer UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan ekip, kendi ülke liginden Şampiyonlar Ligi'ne kazanma hakkını elde etmişse, sıralamada 12. durumda bulunan ülkenin şampiyonu değil, 5. sırada bulunan ülkenin lig üçüncüsü doğrudan gruplara katılma hakkını kazanıyor.

Geçtiğimiz sezon Chelsea hem kendi liginde üçüncü olarak hem de UEFA Avrupa Ligi'ni kazanarak Şampiyonlar Ligi'nde oynama hakkı kazandığı için, sıralamada 4. durumda bulunan Fransa'nın lig üçüncüsü Olympique Lyon doğrudan gruplarda mücadele hakkı kazanmıştı.

Türkiye'nin ülke puanları açısından çekiştiği ülkelere bir göz atalım...

Aktif puan durumunda 8. sırada bulunan Belçika'dan Club Brügge, Galatasaray'la birlikte Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda yer alıyor.

RKC Genk de Belçika'yı Şampiyonlar Ligi'nde temsil ediyor. Gent ve Standart Ligie ise UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ediyorlar.

Belçika'dan sadece Royal Antwerp, 0.3 ülke puanı katkısının ardından Avrupa Kupaları'na veda etti.

9. sırada bulunan Hollanda'nın da 4 takımı kupalarda yoluna devam ederken, FC Utrecht 0.1 ülke puanı katkısıyla elenmişti.

Ajax Hollanda'yı Şampiyonlar Ligi'nde temsil ederken; PSV Eindhoven, AZ Alkmaar ve Feyenoord da UEFA Avrupa Ligi gruplarında yer alıyor.

10. sırada yer alan Ukrayna'dan Shaktar Donetsk Şampiyonlar Ligi'nde, Dinamo Kiev ve FC Olexandriya da UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ediyorlar.

Zorya Luhansk ve FC Mariupol ise toplam 0.9 ülke puanı katkısının ardından kupalara veda etmişlerdi.

11. sırada yer alan Türkiye adına Galatasaray 5, Trabzonspor 2.5 ve elemeleri geçemesine karşın Yeni Malatyaspor da 2.5 ülke puanı katkısı yaptılar.

Beşiktaş ve Medipol Başakşehir'in ise henüz ülke puanı katkısı olmadı.

12. sırada yer alarak Türkiye adına tehdit oluşturan Avusturya ekipleri ise oldukça formda. Şampiyonlar Ligi'de temsilcisi bulunmayan Avusturya'da RB Salzburg, LASK Linz ve Wolfsberg UEFA Avrupa Ligi'nde 1. Hafta'yı 3 galibiyetle kapattı.

Austria Wien ve Strum Graz ise 0.2 ülke puanı katkısının ardından elemeleri geçememişlerdi. 

UEFA Ülkeler Sıralaması:

YORUMLAR

  • 0 Yorum