Türkiye Süper derbiyi bekliyor

Sonucu merakla beklenen Galatasaray - Fenerbahçe derbisi 28 Eylül Cumartesi günü Türk Telekom Stadı'nda oynanacak. Başlama saati 20:00 olan mücadele beIN Sports 1 kanalından naklen ekranlara gelecek.

Türkiye Süper derbiyi bekliyor
25 Eylül 2019 - 10:05 - Güncelleme: 29 Eylül 2019 - 00:30

Türk futbolunun iki devi Galatasaray ile Fenerbahçe Süper Lig'in 6. Haftası'nda karşı karşıya geliyorlar.

Yaptıkları transferlerle dikkati çeken iki takımın mücadelesi aynı zamanda sezonun ilk derbisi olacak.

Galatasaray - Fenerbahçe derbisi ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda ?

Galatasaray - Fenerbahçe derbisi 28 Eylül Cumartesi günü Türk Telekom Stadı'nda oynanacak. Başlama saati 20:00 olan mücadele beIN Sports 1 kanalından naklen ekranlara gelecek. Bu önemli mücadelenin radyo yayını ise TRT 1'den yapılacak.

Derbinin hakemi Cüneyt Çakır

Buna göre haftanın en önemli karşılaşması olan Galatasaray - Fenerbahçe derbisine Cüneyt Çakır atandı. Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun üstlenecek. Mücadelenin 4. hakemi Zorbay Küçük, VAR hakemi Koray Gençerler, AVAR hakemleri ise Volkan Bayarslan ve Mustafa Emre Eyisoy olarak açıklandı.

Derbide gözlemci olarak Muhittin Boşat, TFF temsilci olarak ise Orhan Tatar, Selim Arıcı, Bülent Tırnaksız ve Murat Kangagil görev yapacaklar.

Fenerbahçe 2 puan avantajlı çıkıyor

Bu karşılaşmaya çıkarken Fenerbahçe 5 hafta sonunda topladığı 10 puanla ikinci sırada bulunuyor.

Galatasaray ise 8 puanla 6. sırada yer alıyor.

Falcao salonda çalıştı

Galatasaray'da çenesinden ameliyat olan Younes Belhanda'nın özel bir maskeyle karşılaşmada forma giyme ihtimali bulunuyor. 

Geçtiğimiz hafta dinlendirilen Soifane Feghouli ile birlikte Yeni Malatyaspor maçının son bölümlerinde oyuna giren Radamel Falcao'nun da derbide ilk onbirde görev yapması bekleniyor. Kolombiyalı forvet bugünkü antrenmanda salonda çalıştı.

Sarı-kırmızılı ekipte Emre Taşdemir'in sakatlığı sürerken, isimleri TFF Listesi'nde yer almayan Martin Linnes ve Emre Akbaba'nın bu karşılaşmada forma giyme şansları bulunmuyor.

Rodrigues yok

Fenerbahçe'de ise eski Galatasaraylı Garry Rodrigues MKE Ankaragücü ile oynanan maçın ikinci yarısında bileğinden sakatlanmıştı. Sarı-lacivertli kanat oyuncusu derbide forma giyemeyecek. 

Fenerbahçe'de sakatlıkları geçen Mauricio Isla ve Victor Moses'ın 23 kişilik kadroda yer alması bekleniyor. Sakatlığı atlatan Hasan Ali Kaldırım da takımla çalışmalara başladı. Ancak milli futbolcunun derbiye yetişme ihtimali az görünüyor.

Fatih Terim'in cezası sürüyor

Galatasaray'da cezaları süren tenik direktör Fatih Terim'le birlikte yardımcı anternörler Ümit Davala ve Hasan Şaş bu karşılaşmayı da tribünden takip edecekler.

Sarı-kırmızılı ekipte teknik sorumlu olarak yardımcı antrenör Levent Şahin görev yapacak.

İDDAA'nın favorisi Galatasaray

Öte yandan İDDAA derbinin oranlarını da açıkladı. Buna göre Galatasaray'ın galibiyetine 1.85, Fenerbahçe'nin galibiyetine 2.90, beraberliğe ise 3.15 oran verildi.

Ezeli rekabette 390. dev randevu

Fenerbahçe ile Galatasaray şimdiye kadar 389 derbide karşı karşıya geldiler. Bu 389 karşılaşmada sarı-lacivertli ekibin rakibine karşı 147-121 üstünlüğü bulunuyor. İki takım arasındaki 121 karşılaşma ise berabere sonuçlandı.

Öne geçen taraf kolay kolay kaybetmiyor

Süper Lig'in 6. Haftası'nda karşılaşacak olan Galatasaray ile Fenerbahçe arasında son yıllarda yapılan derbilerde ilk golü atan taraf kolay kolay maç kaybetmiyor.

Rekabette 24 yılı kapsayan son 51 lig maçında ilk golü atan takım yalnızca 3 kez yenildi.

51 maçlık bu dönemde Galatasaray ilk golü attığı 11 karşılaşmadan galibiyetle ayrıldı. Fenerbahçe ise golsüz eşitliği bozduğu 23 maçı kazandı.

İki takım arasında yapılan son 52 lig derbisinin 8'i gollü beraberlikle sona erdi. Bu mücadelelerin 6'sında ilk golü Fenerbahçe atarken, Galatasaray iki kez ilk golü kaydeden taraf oldu.

Son 24 yıllık dönemde 3 karşılaşmada ilk golü atmasına rağmen Galatasaray, Fenerbahçe'nin geri dönüşüne engel olamadı ve sahadan yenik ayrıldı.

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde yapılan son 51 lig mücadelesinin 7'si ise golsüz tamamlandı.

İki takım arasında geçen sezonun ilk yarısında oynanan iki derbi de; 2-2 ve 1-1'lik beraberliklerle tamamlanmıştı.

Fenerbahçe 27 galibiyet üstün

17 Ocak 1909’da, Kadıköy’de, bugünkü Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın bulunduğu, Papazın Çayırı adlı sahada başlayan ezeli rekabette, Fenerbahçe ile Galatasaray Nisan 2019'a kadar toplam 389 maç yaptı. 

Bu karşılaşmalarda Fenerbahçe rakibine 147 maçta üstünlük sağlarken, 121 maç berabere sonuçlandı. Galatasaray ise 121 galibiyet aldı. Fenerbahçe 535 gol attı, kalesinde 480 gol gördü.

Ligde de Fenerbahçe 50-33 önde

İki takım arasında 1959'dan bu yana ligde oynanan 124 derbide Fenerbahçe'nin 50 galibiyeti, Galatasaray'ın ise 33 galibiyeti bulunuyor. 41 karşılaşma ise berabere sonuçlanmış durumda. Gollerde de sarı-lacivertli takımın 157 - 119 üstünlüğü var.

Son dört maç berabere bitti

İki takım arasında oynanan son dört derbi de berabere sonuçlandı.

Geçtiğimiz Mart ayında Kadıköy'de oynanan derbi 1-1, Türk Telekom Stadyumu'nda oynanan mücadele ise 2-2'lik beraberlikle tamamlanmıştı.

İlk golün sahibi Hasan Kamil Sporel

Spor Toto Süper Lig’de de Fenerbahçe’nin 124 maçta 50-33’lük üstünlüğü bulunuyor. 41 karşılaşma berabere bitti. Ligdeki ilk maçı Galatasaray, Metin Oktay’ın ağları delen golüyle 1-0 kazanmıştı. Rövanşı 4-0 kazanan Fenerbahçe aynı zamanda, o zamanki adıyla Türkiye Birinci Ligi’nin ilk şampiyonu oluyordu. 

İki takım arasında 1909’da başlayan ezeli rekabetin ilk 7 maçında Fenerbahçe rakibine gol atmayı başaramadı. 5 yıllık süreç sonunda 4 Ocak 1914’te Union Club sahasında oynanan maçı 4-2 kazanan sarı-lacivertli takım, Galatasaray’a karşı ilk galibiyetini elde edip ilk golünü atmıştı. Fenerbahçe’nin Galatasaray’a attığı ilk golün sahibi Hasan Kamil Sporel’di.

Yarıda kalan maç ve tarihi kavga

Rakiplerin 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kaldı.

Taksim Stadı'nda yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ'ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir'e attığı tekme ve Kadri'nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan'ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karıştı. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyüdü.

Yarıda kalan maçın ardından toplanan "Mıntıka Futbol Heyeti", Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verdi ve Fenerbahçe'den 9, Galatasaray'dan 8 futbolcu olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırdı.

Bu cezalardan en karlı çıkan takım Beşiktaş oldu, sezonu rakiplerinin önünde şampiyon olarak bitirdi.

Ezeli rekabet ebedi dostluk

Fenerbahçe tarihinin en büyük yıldızlarından biri olan Can Bartu ile Galatasaray’ın sembol ismi Metin Oktay 23 Ağustos 1969’da İnönü Stadı’nda Metin Oktay’ın jübilesi için Fenerbahçe-Galatasaray maçında ilk 15 dakika kadar formalarını değiştirmişler ve karşı takımlarda oynamışlardı. 

6 Kasım’da 6-0’lık tarihi maç

Fenerbahçe’nin rakibi karşısında aldığı en farklı galibiyet 6 Kasım 2002 tarihinde Kadıköy’de oynanan lig karşılaşmasındaydı. Maçı 6-0 kazanan sarı-lacivertli takım tarihi bir zafere imza atmış oldu. Ortega, Tuncay, Serhat (2), Ceyhun ve Ümit Özat’ın golleriyle rakibini sürklase eden Fenerbahçe’nin teknik direktörü Werner Lorant, Galatasaray’ın ise UEFA Kupası şampiyonu unvanlı Fatih Terim’di.

Galatasaray’ın 12 Şubat 1911’de 7-0 kazandığı maç, Fenerbahçe’nin ezeli rekabetteki en ağır yenilgisi oldu. İki takım arasındaki en gollü maçlar 5 Haziran 1983 günü Ali Sami Yen’de oynanan 4-4’lük lig maçıyla, 7 Şubat 2001’de Şükrü Saraçoğlu Stadı’ndaki yine 4-4’lük Türkiye Kupası yarı finali oldu.

14 biletsiz seyirciye derbi

İki takım arasında 17 Kasım 1922’de İttahat Spor Sahası’nda oynanan maçı, yoğun yağmur nedeniyle sadece 14 biletsiz seyirci izlemişti. 

21 Eylül 2003’te İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan derbiyi ise 70 bin 125 taraftar izledi ve tüm zamanların rekoru kırıldı. 

21 Ocak 1973’te İzmir Atatürk Stadı’nda oynanan Hasan Tahsin Kupası’ndaki derbi ise, biletli 66 bin 250 seyirciyle ikinci sırada bulunuyor.

Üç derbide tam 12 kırmızı kart

İki takım arasında en çok kart gösterilen derbi 27 Şubat 2008’de Ali Sami Yen’de oynandı. Türkiye Kupası rövanş maçında hakem Cüneyt Çakır, Fenerbahçe’den Lugano, Gökhan Gönül ve Volkan’a, Galatasaray’dan da Lincoln’e kırmızı kart gösterdi. Ayrıca 7 Fenerbahçeli, 4 Galatasaraylı oyuncu için sarı kart çıktı.

12 Nisan 2009’da Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan ve 0-0 sonuçlanan lig maçında hakem Fırat Aydınus Fenerbahçe’den Semih ve Lugano’ya, Galatasaray’dan da Arda ve Emre Aşık’a kırmızı kart göstermişti. Bu maç iki takım arasındaki maçlarda en fazla kırmızı kartın gösterildiği bir başka derbi oldu. 

Bu karşılaşmada iki takım futbolcuları arasında çıkan kavgayı kolkola sarılarak izleyen Roberto Carlos ve Lincoln’ün fotoğrafı hafızalarda yer etmişti. 

16 Şubat 2002’de yine Kadıköy’de oynanan maçta da Galatasaray’dan Emre Aşık, Hasan Şaş, Batista ve Bülent Korkmaz hakem Ali Aydın’dan kırmızı kart görmüşlerdi. 

Mehmet Topal kaleye geçti

12 Mayıs 2013’te, Kadıköy’de oynanan bir başka derbide bu kez Volkan ve Sabri maçın son dakikasında Cüneyt Çakır’dan kırmızı kart gördüler. 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanan Fenerbahçe’de 6 uzatma dakikasında kaleyi Mehmet Topal korudu. Fenerbahçe bu maçı Webo’nun golleriyle 2-1 kazanmıştı.

Sami Yen’deki son, Arena’daki ilk derbi

Fenerbahçe ile Galatasaray, artık yerinde iş merkezi bulunan eski Ali Sami Yen Stadı’nda son olarak 28 Mart 2010’da karşılaştılar ve bu derbiyi Fenerbahçe Selçuk Şahin’in golüyle 1-0 kazandı. 

Galatasaray’ın yeni stadı Türk Telekom Stadyumu’ndaki ilk derbi ise Semih ve Alex’in golleriyle yine Fenerbahçe’nin 2-1 üstünlüğüyle sona erdi. Sarı-lacivertli takım bu galibiyetle 2010-11 sezonunda kazanılan şampiyonluk yolunda en büyük engellerden birini aşmıştı.

Anlamı büyük bir maç daha

İki takım arasındaki en anlamlı derbilerden biri ise Soma Maden Faciası nedeniyle Manisa’da oynanan Süper Kupa mücadelesiydi. Normal süresi ve uzatmaları golsüz biten mücadelenin ardından penaltı atışlarına geçildi. Fenerbahçe 3-2’lik skorla Süper Kupa’yı müzesine götüren taraf oldu.  Bu karşılaşmada elde vedilen tüm gelir şehit ailelerine bağışlandı. İki takım arasındaki son maçta ise iki ezeli rakip Türk Telekom Stadı’nda 0-0 berabere kaldı.

Kadıköy’de 20 yıla yakın süredir yenilmiyor

Fenerbahçe Kadıköy’de oynanan karşılaşmalarda rakibine çok büyük bir üstünlük sağlamış durumda. 

1999 Aralık ayında Galatasaray’ın 2-1 kazandığı maçın ardından Fenerbahçe Kadıköy’de rakibiyle oynadığı 22 derbide 16 galibiyet alırken, 7 karşılaşma berabere sonuçlandı.

2000'li yıllarda Kadıköy’de rakibine maç kaybetmeyen sarı-lacivertli ekip son olarak 20 Kasım 2016’da Robin van Persie’nin 2 golüyle rakibini 2-0 mağlup etmiş, iki takım arasında geçen sezon oynanan derbi ise 1-1 sonuçlanmıştı. 

En golcü Zeki Rıza Sporel

Ezeli rekabette en fazla gol atan futbolcu, Fenerbahçe’nin unutulmaz forveti Zeki Rıza Sporel’dir. Galatasaray’a karşı 42 maç oynayıp 33 gol atan Zeki Rıza’yı, 18 golle Lefter Küçükandonyadis ve 17 golle Naci Bastoncu izlemekte. 

19 Eylül 1918’deki 4-0’lık maçta Galatasaray’a karşı takımının bütün gollerini atan Zeki Rıza, sarı-kırmızılı rakibe bir maçta 4 gol atan tek Fenerbahçeli futbolcu olma özelliğini de taşıyor.

33 gol: Zeki Rıza Sporel

18 gol: Lefter Küçükandonyadis 

17 gol: Naci Bastoncu

14 gol: Cemil Turan  

13 gol: Alaaddin Baydar, Aykut Kocaman 

12 gol: Osman Arpacıoğlu 

10 gol: Elvir Boliç 

9 gol: Sait Selahattin Cihanoğlu, Esat Kaner, Şenol Çorlu, Alex de Souza

8 gol: Melih Kotanca, Ogün Altıparmak, Ömer Kaner, Selçuk Yula, Tanju Çolak 

7 gol: Sabih Arca, Fikret Arıcan, Şeref Has 

6 gol: Yaşar Yalçınpınar, Halit Deringör

5 gol: Galip Kulaksızoğlu, Şaban Topkanlı, Bülent Büyükyüksel, Yaşar Mumcu

4 gol: Muzaffer Çizer, Fikret Kırcan, Mustafa Arabacıbaşı, Oğuz Çetin, Bülent Uygun, Augustine Okocha 

3 gol: Hasan Kamil Sporel, Ömer Tanyeri, Ali Rıza Tansı, Müjdat Yetkiner, Suphi Ural, Selahattin Torkal, Niyazi Tamakan, Can Bartu, Yüksel Gündüz, Selim Soydan, Fuat Saner, Alpaslan Eratlı, Osman Denizci, Hasan Vezir, Hakan Tecimer, Dalian Atkinson, Marcio (Mert) Nobre, Fabio Luciano

2 gol: Constantin Boris, Niyazi Sel, Rebii Erkal, Niyazi Öztunç, İbrahim İskeçe, Erol Keskin, Mehmet Ali Has, Abdullah Matay, Fahir Ülgür, Şirzat Dağcı, Nedim Doğan, Abdullah Çevrim, Aydın Çelik, Yenal Kaçıra, Engin Verel, Tuna Güneysu, Erol Togay, Raşit Çetiner, Ali Kemal Denizci, Mehmet Hacıoğlu, Özcan Kızıltan, Tuğrul Duru, İlyas Tüfekçi, Kayhan Kaynak, Rıdvan Dilmen, Fadil Vokrri, Şenol Ulusavaş, Kemalettin Şentürk, Saffet Sancaklı, Elvir Baliç, Viorel Moldovan, Samuel Johnson, Tuncay Şanlı, Serhat Akın, Stephan Appiah, Diego Lugano, Semih Şentürk, Deivid de Souza, Selçuk Şahin, Pierre Webo, Dirk Kuyt, Robin van Persie

1 gol: Nüzhet Baba, Hikmet Topuz, Miço Dimitriyadis, Refik Kuntol, Hüsnü Erciyes, Sadi Çoban, Mehmet Reşat Nayır, Orhan Canpolat, Basri Taşkavak, Şevket Demirtepe, Halil Köksalan, Malik Cin, Basri Dirimlili, Halil Özyalçın, Ahmet Erol, Hasan Yeşilkaya, Burhan Sargın, Mustafa Güven, Muammer Tokgöz, Yılmaz Gündüz, Hüsamettin Poyrazoğlu, Nedim Günar, Ergun Öztuna, Naci Erdem, Aydın Yelken, Yıldırım İper, Şenol Birol, Ercan Aktuna, Salim Görür, Mircea Sasu, Yılmaz Şen, Muammer Algış, Ersoy Sandalcı, Mustafa Kalpakaslan, Ender Konca, Önder Mustafaoğlu, Bahri Kaya, Radomir Antiç, Şevki Şenlen, İbrahim Tok, Suat Günal, Güngör Tekin, Hasan Yıldızeli, İbrahim Begoviç, Onur Kayador, Srebrenko Repçiç, Suat Karaliç, Dusan Pesiç, Müjdat Yetkiner, Hasan Özdemir, Hüseyin Çakıroğlu, Önder Çakar, Nezihi Tosuncuk, Erdi Demir, İsmail Kartal, Czeslaw Jacolcewicz, Stanimir Stoilov, İlker Yağcıoğlu, Mecnur Çolak, Aygün Taşkıran, Feyyaz Uçar, Tarık Daşgün, Tayfun Korkut, Alpay Özalan, Ogün Temizkanoğlu, Serhat Akın, Haim Revivo, Ali Güneş, Yusuf Şimşek, Milan Rapaiç, Ariel Ortega, Ceyhun Eriş, Ümit Özat, Kemal Aslan, Pierre Van Hooijdonk, Mehmet Yozgatlı, Nicolas Anelka, Mateja Kezman, Edu Dracena, Gökhan Gönül, Daniel Güiza, Andre Santos, Moussa Sow, Reto Ziegler, Miroslav Stoch, Hasan Ali Kaldırım, Emre Belözoğlu, Cristian Baroni, Alper Potuk, Diego Ribas, Josef de Souza, Jailson, Mathieu Valbuena, Eljif Elmas.

Kendi kalesine gol atanlar: Edip Ossa, Burhan Atak, Adnan Akıska, Bahri Altıntabak, Emre Aşık

Hükmen galibiyetten kazanılan gol: 15 

Metin Oktay'dan 19 gol

Galatasaray'da ise Fenerbahçe derbilerinde en çok golü kaydeden isim 19 golle Metin Oktay oldu.

İki takımda da oynayanlar

110 yıllık ezeli rekabette tam 63 futbolcu hem Fenerbahçe hem Galatasaray’da forma giymişlerdir. İki takımın da formasını giyen ve iki takımda da gol krallığı yaşayan Tanju Çolak, Fenerbahçe formasıyla Galatasaray’a 8, Galatasaray formasıyla da Fenerbahçe’ye 6 gol atmıştır.

Fuad Hüsnü Kayacan, Galip Kulaksızoğlu, Hikmet Topuz, Hasan Kamil Sporel, Dalaklı Hüseyin, Horace Armitage, Necip Şahin, Ekrem Mahmut, Süleyman Tekil, Orhan Canpolat, Haydar Aşan, Hilmi Atakul, Necdet Erdem, Niyazi Tamakan, Selçuk Hergül, Naci Erdem, İsmet Uluğ, Refik Osman Top, Suat Subay, Rebii Erkal, Rasih Minkari, Kadri Aytaç, Bülent Varol, Ali Soydan, İsmail Kurt, Ruhi Karaduman, Tacettin Ergürsel, Şevki Şenlen, Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Selçuk Yula, Mustafa Yücedağ, Hasan Vezir, Elvir Boliç, Benhur Babaoğlu, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Ceyhun Eriş, Haim Revivo, Emre Aşık, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Mehmet Yozgatlı, Colin Kazım Richards, Burak Yılmaz, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Mehmet Topal, Olcan Adın, Bilal Kısa, Serdar Aziz, Tolga Ciğerci, Şener Özbayraklı, Garry Rodrigues.

Not: 1995-1996 sezonunda Ahmet Yıldırım Fenerbahçe’ye transfer olmuş, ancak resmi maçlarda hiç forma giymeden ayrılmıştır.

18 ayrı statta karşılaştılar

İki ezeli rakip Fenerbahçe ile Galatasaray, 389 maçın sığdığı rekabette 18 ayrı statta karşılaştı.

Dev derbiye; İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom, Yeni Erzurum (Şimdiki adı Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya statları tanıklık etti.

En çok mart ayında derbi oynandı

Galatasaray ile Fenerbahçe, en çok mart, en az ise temmuz aylarında maç yaptılar.

İki takım, mart ayı içinde 51 kez karşı karşıya gelirken, temmuz ayında ise yalnızca 10 kez derbi maç yaptılar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum