Yabancı VAR'ın perde arkası!

Şampiyon adayları G.Saray ile F.Bahçe’nin tüm maçlarında yabancı var hakemleri olacak. Kulüplerin yoğun talebini dikkate alan TFF; İspanya, İtalya, Almanya, Hollanda ve Portekiz’den, Süper Lig’de görevlendirilmek üzere VAR hakemi istedi. Bu ülkeler, kendi liglerindeki müsaitlik durumuna göre Türkiye’ye VAR hakemi gönderebileceklerini bildirdi. Bu doğrultuda Süper Lig’de her hafta görev yapacak yabancı VAR sayısı 2 ila 5 arasında değişecek. TFF, spekülasyonlara yol açmamak adına yabancı VAR hakemlerinin isimlerini maçlardan sadece 3-4 saat önce açıklayacak.

Yabancı VAR'ın perde arkası!
13 Nisan 2024 - 09:09
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), tarihi bir karar alarak, Trendyol Süper Lig’de sezon sonuna kadar kritik maçlarda yabancı VAR (Video Yardımcı Hakem) görevlendirileceğini duyurdu. ‘Yabancı hakeme ilk adım’ olarak değerlendirilen bu uygulamanın bazı detayları TFF tarafından kamuoyu ile paylaşıldı... Buna göre, Süper Lig kulüplerinin bir süredir yoğunlaşan ‘maçlarımızı yabancı hakemler yönetsin’ isteğini dikkate alan TFF, Avrupa’nın üst düzey liglerinden İtalya, İspanya, Almanya, Hollanda ve Portekiz’in yetkililileri ile temasa geçilerek, VAR hakemi talebinde bulunuldu.

Bir şartla kabul ettiler

Beş ülkenin hepsi olumlu yanıt verdi ancak hepsi ortak bir şart koydu: “Size her hafta hakem gönderemeyiz, kendi ülkemizdeki maçların müsaitlik durumuna verebiliriz.” Bu ülkeler önce kendi liglerindeki maç programına ve VAR hakemi ihtiyaç durumlarına bakacaklar, ondan sonra eğer uygun olursa Türkiye’ye hakem gönderecekler. Dolayısıyla Süper Lig’de görev yapacak yabancı VAR sayısı 2 ila 5 arasında değişebilecek. Ancak şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray ile Fenerbahçe’nin maçlarına mutlak surette bir yabancı VAR hakemi atanacak.

Maç günü İstanbul'a gelip gidecekler

Şimdi gelelim, “Süper Lig’de görev yapacak yabancı VAR’lar kimler olacak? İsimleri ne zaman açıklanacak?” sorusuna... TFF, bu konuda spekülasyon yaşanmasını önlemek adına, yabancı VAR’ları karşılaşmalardan 3-4 saat önce açıklayacak. Bu hakemler maç günü İstanbul’a gelerek doğruca Riva’ya gidecek ve görevlerini yerine getirdikten sonra kentten ayrılacak. Yabancı VAR’ların görev yapacağı maçlarda iletişim dili Türkçe ve İngilizce olacak. Bu nedenle VAR’ın yanında İngilizce iletişim kurabilen AVAR, AVAR 2 ve VAR Destekçisi (VAR Support) görev yapacak.(Hürriyet)
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum