ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Altay Bayındır ve ilginç bir 90 dakika..

06 Aralık 2020 - 23:35 - Güncelleme: 07 Aralık 2020 - 02:19


Pandemi dönemi.. Covid önlemleri.. Sokağa çıkma yasağı.. Eve kapanmalar. Artık yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen bu terimler bir çok iş kolu için büyük tehlike oluştururken insanların da psikolojisi zorlanır hale geldi...

Bu zor ortamda; sokağa çıkamaz, stres atamaz durumdayken bir de inanılması güç hakem kararları sayesinde futbol izlemek ve yorumlamak da güç hale geldi...

Fenerbahçe Denizli deplasmanında 2-0 önde kapamış ilk yarıyı.. İyi futbol oynamış ve rakibe tek pozisyon vermiş.. Maçın zorluk derecesi bir hakem için oldukça düşük hale gelmiş.

Bu ortamda tam olarak anlaşılmayan bir pozisyonda VAR uyarısıyla penaltı kararı geliyor.. Saygı göstermek gerek.. Çünkü pozisyonda elle oynama var mı yoksa kafadan seken top ele mi geliyor belli değil.. Hakem de bir tercih yaptı ve penaltıyı verdi.

Dediğim gibi, olabilir.. Ama ya Serdar Aziz'in garip kartlarla atılması. Ullienberg'in çok net ve açık bir şekilde uyardığı üzere; "Bu tür pozisyonlarda açık bir şekilde sarı kart olmamalı.."


Ali Palabıyık'ın kendisine pozisyonu anlatan Serdar Aziz'e VAR'a giderken sarı, dönüşte sarı vererek oyun dışı bırakması bunca yıldır futbolun içindeki biri olarak bana garip geldi..

Ardından vermediği net iki faul pozisyonun da Palabıyık yüzündeki gülümsemeyle yönetimini sürdürdü.


Oyunun son bölümünde Rodallega ve 3 Fenerbahçeli futbolcunun hava mücadelesini penaltı olarak yorumladı.. Üstelik o alanda, yani kale alanında kaleciye nizami şarj bile yapılamayacağını bildiği halde Kolombiyalı forvetin Altay'a yaptığı şarjı görmeyip ilginç bir penaltı kararı verdi.. Bu kez de VAR devreye girdi ve penaltı iptal edildi.

Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'nin Başakşehir'i yendikten 1 hafta sonra Trabzon'daki maçta son anlarda Vedat'ın golünün iptal edilmesi geldi aklıma bir anda.. Hakem aynı hakem.. Pozisyonun içinde Kruse ve Uğurcan olunca faul, Rodallega ve Altay olunca penaltı.. Dediğim gibi ilginç geldi biraz.

Futboo'ya yazarlığa başladığımdan beri ilk kez bir maç yazıma hakemle başladım.. Aslında Altay Bayındır'ın kariyer gününü daha öne almalı ya da teknik anlamda 55'ten sonra Fenerbahçe'nin neden bu kadar pasif oynadığını irdelemek gerekiyordu.. Maalesef hakem Palabıyık'ın kararları maçın önüne geçti.

Beşiktaş yenilgisinin ardından yoğun eleştiriye uğrayan Erol Bulut'un; Gustavo, Perotti, Samatta gibi önemli kozları yokken çıkartacağı onbir aslında belli gibiydi.

Ozan'ın geriye çekilmesi, savunmanın ideal dizilişine kavuşması, ön bölgede Pelkas - Mert Hakan - Ferdi - Cisse gibi topu iyi bilen ve iyi pas yapan isimlerin olması maçı kolay hale getirdi.

İlk yarı daha da fark olabilirdi ama Fenerbahçe bu kadar değişen şartlarda bir ikinci yarı oynamayı hiç mi hiç beklemiyordu.

Bazı maçlar vardır skorların ötesinde zordur.. Bu maç da öyle bir maçtı.. Belki de Fenerbahçe tarihinde 2-0 kazanılmış en zor maçtı.

Altay Bayındır'ın aynı dakika içinde biri penaltı, biri çizgi üstü, bir sağ doksandan çıkardığı 3 top maçın özeti gibiydi.

Genç kaleci hem birebirde hem de uzaktan atılan şutlarda ülkenin en iyisi haline geldi. Casillas, Oblak gibi genç yaşta yıldızlaşan büyük kalecilerin yolunda ilerlemisini bekliyoruz Altay'ın.

Kenan Atik yönetimindeki Denizlispor bir hafta önce Başakşehir karşısında yaptığı gibi bir geri dönüşe imza atmak için çok uğraştı.. Üst seviye mücadeleye iyi paslaşma ve organize atakları ekleyerek geldiler Altay'ın üstüne.

Caner, Gökhan ve Sadık'ın da iyi savunma yapması, Ozan'ın iki kişilik efor sarf etmesi, Sosa'nın soğukkanlı hareketleri Fenerbahçe'yi diri tuttu.

Ön bölgeye hiç gidilmemesi üzerine Erol Bulut Thiam, Valencia ve Tolga'yı oyuna sürdü ama oyunun şekli yine değişmedi.

Bu galibiyet Beşiktaş maçından sonra kazanılması mutlak gereken bir maçta geldiği için önemliydi.. Fenerbahçe için hata payı yoktu ve oyuncular bunun bilincinde mücadele ettiler. Caner'in asistlerini sürdürmesi, Cisse'nin gol noktlarındaki varlığı, Gökhan'ın artık ezberlenen ama önlem alınamayan ön direk koşusu golleri getirdi.

Maçın en iyilerinden Serdar Aziz'in kırmızı kart görerek oyun dışı kalması ise tüm planı alt üst etti.

Denizlispor'un kalecisi Pantillimon Manchester City'de 3 sezon forma giydi.. Neven Subotic Dortmund formasıyla Bundesliga'nın en iyi stoperlerinden biri olmuştu.. Rodallega Premier Lig'de iyi işler yapmıştı.. Bu kaliteli oyuncularına eklenen Şilli Sagal'la birlikte bulundukları yeri hak etmeyen bir takım Denizlispor.. Umarım bir an önce düzelirler.

Maçın oyuncusu: Altay Bayındır
Maçın kader anı: Altay'ın Murawski'nin penaltısını kurtarması
Maçın hatası: Ali Palabıyık'ın Serdar Aziz'e gösterdiği kırmızı kart
Maçın hayal kırıklığı: Fenerbahçe'nin 55. dakikadan sonra rakip kaleye gidememesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum