ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Fenerbahçe nereye koşuyor?

25 Aralık 2018 - 13:51 - Güncelleme: 25 Aralık 2018 - 15:31

Fenerbahçe bir kritik virajda 2 önemli puan daha kaybetti..

Teknik direktör Ersun Yanal maçtan sonra çok umutlu mesajlar verdi.. İki maçta 4 puan yitirmiş bir teknik adamdan çok iki maçı da kazanarak takımı çıkışa geçirmiş bir çalıştırıcısı edasıyla konuştu..

Ersun Yanal'la birlikte yeni transferler hava da yaratır.. Yanal'ın medya desteği var, tribün desteği var, sosyal medya desteği var, takım içinde desteği var.. En önemlisi Yönetim desteği var..

Ara transferde Yönetim'in verdiği sözler doğrultusunda eli çok güçlenecek Yanal'ın.. Kadro dışı kalan oyunculardan bazıları takasta kullanılabilir, bazıları affedilebilir.. Böylece takım çok daha güçlü hale gelecek..

Zaten "Güçler Dengesi" olarak bir takımı çok işaret etmeyen bir lig oynanıyor.. Lider Başakşehir bile Sivasspor'a sahasında kaybettiği maçtaki gibi kırılgan olabiliyor..

Zor gibi gözüküyor ama doğru transfer hamleleri ve doğru taktik anlayışla en kötü ihtimalle hedefini ilk 4 için belirlemeli Yanal..

Kupa artık çok daha önemli

İkinci yol kupa.. Ümraniyespor çok da kolay görülmemeli.. Tüm dünyada kupa maçları büyük sürprize sahne olur.. Fenerbahçe iki maçı da önemseyerek oynayacaktır.. 

Çeyrek finale çıkıldığı an bir seyircisiz maç cezası daha var.. Tüm bu olumsuz şartlara karşın Beşiktaş gibi önemli bir rakibin kupa dışında olduğu bir sezon Fenerbahçe'nin hedefi mutlak kupayı kazanmak olmalı..

Bu yol sarı-lacivertli takıma, doğrudan UEFA Avrupa Ligi'nde oynama biletini de beraberinde getiriyor..

Zenit'in orta sahasına dikkat

Ve UEFA Avrupa Ligi..

Zenit kolay bir takım değil.. Ama 2 ay maç yapmayacaklar ve Fenerbahçe o döneme kadar kadrosunu çok daha güçlü ve diri hale getirecek.. Yabancılar Ersun Yanal'ı, Ersun Yanal da onları tanıyacak..

Zenit'in orta sahasında Marchisio gibi önemli bir oyuncu var. Shatov gibi, Dzyuba gibi önemli silahlara sahipler.. 

Ama Fenerbahçe iyi bir analizle bu turu geçer.. Ersun Yanal yıllar önce Gençlerbirliği ile çok başarılı bir Avrupa sınavı yaşamış ve çeyrek finale çok yaklaşmış ama Valencia'ya tek gol farkla elenmişti.

Gol sorunu çözülmeli

Takım daha kolay gol atan bir hale gelmeli.. O yüzden mutlak hareketli bir forvet alınmalı..

Açıkçası bu kaotik ortamda Burak Yılmaz ismi çok gerçekçi gelmiyor.. Ama 15 gün önceye kadar Ersun Yanal ismi de gerçekçi gelmiyordu.. 

Burak Türkiye şartlarında müthiş bir oyuncu.. Avrupa Kupaları'nda çok iş yapar.. Tek sıkıntı Trabzonspor'la olan maddi konuların çözülmesine ve taraftarın bu transfere sıcak bakmasına kalıyor..

Takas ve af

Tolgay-Ozan takasındansa, Ozan'ın takımda kalmasını isterdim.. Ama Tolgay'ı istemeyen Beşiktaş, Ozan'ı istiyor.. Ozan da Fenerbahçe'de kadro dışı.. O yüzden takasın gerçekleşme ihtimali çok yüksek..

Şener'i ne yapar eder elde tutardım.. Hücum fonksiyonları iyi.. Savunmaya dönüşlerinde gayretli.. Eğer Şener verilecekse oraya alınacak oyuncunun takıma adaptasyon süresini de unutmamak gerek..

Volkan, Aatıf, Dirar, Slimani ve Benzia

Yanal ne düşünüyor bilmiyorum ama çok iyi opsiyonlar gelmezse Volkan ve Aatıf'ı affeder kadroya dahil ederdim.. Özellikle Volkan'ın affının takıma önemli bir hava getireceğini düşünüyorum.. Volkan da bu konuda gereken dersi almıştır..

Dirar ise belli piyasaya sahip.. İyi bir oyuncu ama Yanal için Aykut Kocaman'ın oyuncusu olarak kalacak.. Slimani, Benzia, Dirar gibi isimleri takımda tutacağını sanmıyorum..

Yeniden yapılanma bu kadar hızlı olmamalıydı

Fenerbahçe tarihinde ilk kez sezonun ilk yarısını düşme hattında kapattı.. 

Fenerbahçe'yi yeniden yapılandırma sürecinde futbol takımındaki taşlarla çok oynamanın sonucu ortada..

Geçiş adım adım olmalı ve sonuçlara göre değişim yavaş yaşanmalıydı..

Türkiye şartlarını tanımayan sportif direktör, teknik direktör, yardımcı teknik sorumlu, Fenerbahçe'yi, Samandıra'yı bilmeyen bir idari menajer, son anda yapılan transferler bu ortamı hazırladı..

Belki kulüpte önemli adımlar atıldı, önemli projeler hazırlandı.. Ama lokomotif olan futbol takımında beklentiler karşılanamadığı gibi kimsenin aklına bile getiremeyeceği bir tablo ortaya çıktı..

Tribünlerde konsantrasyon yüksek olmalı

Bir de uyarım var..

Fenerbahçe taraftarı hala Ali Koç'un yanında.. Taraftar hala stadı dolduruyor..

Ancak maçın 85'inci dakikasında skor 2-1 devam ederken, Yanal lehine, Volkan Ballı lehine tezahürat yapan, maçı yaşamayan taraftar futbolcunun konsantrasyonunu bozar..

Başkan Ali Koç'un tüm birimlerle birlikte tribünde de konsantrasyonu ve birliği sağlaması gerekir..

Başkan'ın elinde 1.5 sezonu var

Son söz Fenerbahçe nereye koşuyor? 

Ben gelecek adına umutluyum açıkçası.. Bu takımın en azından Türkiye Kupası'nı kazanacağını, Zenit'i eleyeceğini, en azından UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek final oynayacağını düşünüyorum.. Ligde çok yukarılara çıkar mı bilemem.. Zor gözüküyor.. 6 veya 7'ncilik gibi bir derece olası gibi duruyor..

Yine de olumsuz senaryoyu da göz ardı etmemek gerek..

Fenerbahçe'yi yakından tanıyan biri olarak devre arasının, Ersun Yanal'ın ve ara transferlerin de yeterli olmaması halinde, kritik bir sürecin başlama ihtimali yüksek..

Bu kritik sürecin ilk adımı Ali Koç'un Yönetimi'ni yenilemek ve güçlendirmek adına bir "Olağanüstü Kurul'a" gitme kararıdır..

Karşısına rakip çıkacağını sanmıyorum.. 

Basketbol başta olmak üzere diğer branşlar iyi gidiyor..

Yanal aşısı tutmazsa dünya çapında bir teknik adamın Fenerbahçe'nin başına gelme ihtimali bile ortaya çıkar..

"Gerekirse gözümüzü karartırız" demişti Başkan Ali Koç transfer için..

Ama bu kulübün hem maddi yükünü çok yukarı çeker hem de Ali Koç'un 3 yıllık süreci için ciddi soru işareti oluşturur..

O yüzden Başkan'ın elinde 1.5 sezonu var..

Onu da çok iyi değerlendirmesi gerek..

YORUMLAR

  • 0 Yorum