ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Fenerbahçe'nin A Planı hatalı..

07 Kasım 2020 - 22:51 - Güncelleme: 07 Kasım 2020 - 23:33


Her teknik adamın olduğu gibi Erol Bulut'un da kafasında ideal bir diziliş, ideal bir A Planı var. Sezona böyle başladı, böyle gidiyor.. İyi günde de yazdığımız, uyarıdığımız için bugün söylemekte bir sakınca görmüyorum. Fenerbahçe'nin A Planı hatalı...

Bir takımın ana hücum karakteri Caner'i topla buluşturup sürekli orta yaptırmak olmamalı.. Bir takımın ana forvetinde, gol bölgesinde, bitirici noktasında Aston villa'da 1 gol atabilmiş Samatta yer almamalı.

Geçtiğimiz sezonu 25 golle, Sörloth'un hemen ardında ikinci sırada tamamlayan Papiss Cisse hamle oyuncusu olmamalı.

Takım sakıntı yaşarken, ortaya çıkıp şapkasından tavşan çıkarabilen (ama hakeme takılan) Pelkas oyundan alınmamalı.

Fenerbahçe formasının ağırlığını hissedemeyen ve sürekli "Ben as takımda olmalıyım" diye hareket eden Ferdi senin kurtarıcın olmamalı.

Ve en önemlisi.. 3 ay önce Süper Lig'deki tüm futbolcuların Roma formasıyla Juventus'a gol atarken izlediği Diego Perotti, hem de bir hafta önce sana maç kazandırmışken yedek kalmamalı.

Bu hataları yaparsan.. Rakip de Samandıra'nın havasını, suyunu iyi bilen İsmail Kartal olursa işin zor demektir.

Senin A Planı'nın kolay çözülebilecek bir plan olduğu için Konyaspor'a sahanda yenilir, hiç beklemediğin bir yara alırsın.

Ve o zaman anlarsın.. Bir golü, birkaç deparıyla yıldızlaştırdığın Ozan değil, asıl vazgeçilmezin Sosa'dır.. Bir takım oyun kurucusu olmadan, beyni olmadan ancak ortalarla ayakta kalmaya çalışır.

Emre futbolu bırakmış, Sosa sakat, Pelkas da oyundan alınıyor.. İsmail Kartal daha ne ister ki...

Gelelim Gökhan'ın asisti, Pelkas'ın vuruşuyla ağlara giden müthiş gol anına.. O pozisyonda elle temas olup olmadığını defalarca izlememe karşın anlayamadım.. Top göğüse temas ettikten sonra Valencia'nın eline değiyor mu değmiyor mu tam anlaşılmıyor.

O zaman.. Tam olarak anlaşılmayan, flu bir pozisyonda VAR'ın devreye girmesinin anlamı nedir.. 
O zaman.. Ali Şansalan'ın tam olarak görmediği, ikna olmadığı bir pozisyonda golü iptal etmesinin karşılığı ne olmalı.

FIFA 10 yıl kadar önce hakemleri, özellikle de yardımcı hakemleri uyaran, devrim niteliğinde bir karar aldı.. "Kararsız kaldığınız pozisyonlarda bayrak kaldırmayın.. Tam emin değilseniz oynatın.. Bırakın gol olsun.. Olmuş bir golü iptal etmek ağır bir hatadır" dedi.

Fenerbahçe - Konyaspor maçında VAR devreye girip müthiş bir golü iptal ettirdi.

Yanlış anlamayın.. Tüm Fenerbahçe camiası, hatta medyanın önemli bir kısmı ile bazı eski hakemlerin bile penaltı dediği geçen haftaki Naldo'nun pozisyona "Penaltı yok" demiştim.. Çünkü top ele değil, vücuda temas ediyordu.. Açı yanlıytıyordu çoğu kişiyi.. Tıpkı Valencia'nın pozisyonunda olduğu gibi...

Düşünün.. Benzer flu bir pozisyon Jevtovic'in golünden önce olsa ve iptal kararı çıksa.. Güme gidecekti belki de yılın golü. Ya da Başakşehir'in Manchester'a aldığı galibiyetteki gollerden birinde bu tür bir iptal kararı çıksa tüm ülke ayağa kalkardı.

Vicdani bir yaklaşımla tam olarak anlaşılmayan bir pozisyona hakemi çağırmak büyük bir VAR hatası, orada elle oynama kararı vermek de hakem olarak takdir hatasıdır.

Konyaspor'a gelelim.. Gelince de maç içinde beni en çok şaşırtan konuya değinelim.. İsmail Kartal adeta Rosenborg gibi oynattı takımı.. Sakin, hırslı, pas yapan, topa sahip olan.. Ama sonuna kadar mücadele eden.. Rakibe nefes alma imkanı vermeyen.. Bir rakibin yapacağı ortaya iki kişi birden yatarak kayan.. Biri geçilince hemen bir başka ismin devreye girdiği bir savunma anlayışı.

Miya'dan Milosevic'e, Shengelia'dan Chikillashi'ye tüm takım inanılmaz tempoda oynadı.

Evet, Erol Bulut'un A Planı kötüydü.. Thiam'ı garip bir kararla onbire koyup Perotti'yi yedek bırakmak.
Pelkas'ı çıkartmak.. Samatta'yı oyundan almak gibi hatalar önemliydi.

Evet, VAR ve Şansalan temiz bir golü iptal etti. Tüm bunlara karşın Konyaspor bileğinin hakkı, akıl-yürek karışımı futboluyla sonuna kadar hak ederek 3 puan aldı.

Süper Lig böyle maçlarla güzelleşiyor.. O yüzden Fenerbahçe'nin çok erken şampiyon havasına sokulması yanlış...

O yüzden Galatasaray ve Başakşehir şampiyonlukta çok iddialı. Milli maç arasında Erol Bulut dersini daha iyi çalışmalı.. Şimdiye kadar toplanan tüm planlar B ve C Planları'yla gelmişti.. Artık A Planı daha iyi olmalı. Takımın oyunu sıkıştığında Caner devreye girmeli.. 5-6 rakip savunmacının olduğu bölgeye sürekli orta yaparak sonuç aranmamalı.

Ve bir tebrik de Marko Jevtovic'e.. Ronaldo, Bale ya da Griezmann attığı zaman hepimiz "Vayy" deriz.. O güzellikte bir gol attı Sırp orta saha.. Tatlı sert oynadığı futbol kariyerinin en unutulmaz vuruşunu yaptı Kadıköy'de...

Maçın adamı: Marko Jevtovic
Maçın kader anı: Pelkas'ın golünün iptal edilmesi
Maçın kötüsü: Erol Bulut

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Reha yardim
    3 yıl önce
    Yorumlar a kesinlikle katılıyorum...Erol hoca varlık içinde yokluk çeken bir acemilik sergiliyor.