Ryan Babel

Ryan Babel


Galatasaray için tarihe geçme fırsatı

12 Aralık 2023 - 18:51 - Güncelleme: 12 Aralık 2023 - 23:54

Galatasaray, 118 yıllık tarihinin en kritik maçına çıkacak. Tüm Galatasaraylılar bugünü uzun zamandır bekliyordu. 2018/19’da ve 2019/20’de grup aşamasında oynamışlardı ama 2013/14 sezonundan bu yana üst tura geçemediler. Artık ait oldukları yer olan Şampiyonlar Ligi’nde bir üst seviyeye geçmek için Galatasaray’ın karşısında büyük bir fırsat var. 

Ve asıl önemli olan bu fırsatı gerçekleştirip gerçekleştirememeleri tamamen kendi ellerinde… Ayrıca maçın skoruna etki edebilecek bir Türk hakem de olmayacak. Gerçi bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde de garip  hakem hataları oluyor, orası ayrı bir konu… 

''Galatasaray bu tip final maçlarını da aslında Türk futbolunda en iyi oynayan takımlardan biri.''

Peki Galatasaray bunu başarabilir mi? Ben bu konuda çok pozitifim. Muslera, Davinson, Torreira, Sergio, Mertens, Icardi, Zaha, Ziyech… Bu oyuncuların olduğu bir takımın üst tura çıkmasına bence kimse şaşırmamalı. Maçları da izleme şansınız olduysa, gerçekten oynadıkları oyunu takdir etmemek zor. Evet, bazı maçlarda belki de hak ettikleri puanları alamadılar ama bu da gelişimin bir parçası.  

Dürüst olmam gerekirse gelişim süreçleri de oldukça iyi gidiyor. Geçen sezon birçok yeni transfer yapıldı ve yenir bir takım kurulmuştu. Benim de kafamda bazı soru işaretleri vardı ama geçen sezonki başarının üzerine koya koya gidiyorlar. Eğer Kopenhag’ı yenip üst tura da çıkarlarsa Türk futbolu adına muhteşem bir şey başarmış olacaklar. 

Galatasaray bu tip final maçlarını da aslında Türk futbolunda en iyi oynayan takımlardan biri. Kopenhag’la karşılaşacakları Parken’in tüm Galatasaray taraftarı için ayrı bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz.

2000 yılında ben Liverpool’da oynarken, UEFA Kupası finalinde Arsenal’I bu stadyumda yenip kupayı kazanmışlardı. Bu zaten Türk futbol tarihinin bugüne kadarki en büyük başarısı oldu. 2011/12 sezonunda da aslında final sayılacak ve baskının çok yüksek olduğu başka bir maç oynamışlardı. Kadıköy’de Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalıp ligde şampiyon oldular. Bu aslında sadece bir beraberlik değildi çünkü Fenerbahçe maçı kazansaydı, onlar şampiyon olacaktı. 12 Aralık akşamı Parken’deki maç da bu finallere benziyor.  

Baskı çok yüksek olacak, ama Galatasaray şu ana kadar gösterdiği performansla, bu baskının altından kalkabileceğine en azından beni inandırdı. 

Burada Okan Buruk hakkında da birkaç şey söylemek istiyorum. Tabii ki şu an Fatih Terim ile kıyaslamak mümkün değil ama Galatasaray’ı Şampiyonlar Ligi’nde son 16 takım arasına sokabilirse, sadece 2 yıl içinde büyük bir başarı yakalamış olacak. Hatta Fatih Terim’den sonra Galatasaray’ın grup aşamasından çıkaran ilk teknik director olarak tarihe geçecek. 

Zaha, Icardi, Torreira, Muslera, Ziyech… Artık sahne onların. İyi oyun ve şansımız da yanımızda olursa ben umutluyum. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum