GÜVEN GÜLEŞÇE

GÜVEN GÜLEŞÇE


Yerli ve milli

05 Eylül 2018 - 21:12

 

Hazır yabancı futbolcu sayısında yapılacak düzenlemelerin tartışıldığı bu günlerde, aslında Milli Takım'dan başlayarak futbolumuzu değerlendirme yapmakta fayda var diye düşünüyorum.

Türk futbolseverler olarak senelerdir öykünerek imrenerek takip ederiz; İngiliz ekolü, Alman futbolu, Belçika sistemi diye... Türk futbol tarihinde belli dönemlerde bazı başarılar gelmiş olsa da bellirli bir anlayış ve sistemin olmadığından yakınırız. Futbolda gerçekten de önemli jenersayonlar yakalayıp büyük başarılara imza atabilirsiniz. Ama dönemsellik arzetmeyen, süreklilik gösteren başarılar yakalayabilmek için mutlaka modern, uyugulanabilir ve süreklilik arzeden bir futbol kurgusu oluşturulmalıdır. Böyle bir futbol anlayışını oturtmak kısa vadeli bir iş değildir. Öncelikli olarak bunu bir hedef olarak belirlemek ve bu hedefe yönelik karar ve uygulamaları hayata geçirmek gerekir. Bu kararların en önemlisi bu sistemi kurabilecek doğru kişileri belirlemek  ve onlara uzun vadeli programlarını uygulayabilecekleri zamanı tanımaktır.

En yetkin isim Aykut Kocaman

Türk Futbolu 90’lı yıllardan başlayarak Avrupa’da dönemsel başarılar yakaladı. Ancak şunu belirtmeliyiz ki futbolumuzda bilhassa son dönemlerde populist yaklaşımlar yüzünden herhangi bir sistemin olmadığı, amacın sadece turnuvalara katılmak olduğu bir yönetim anlayışı söz sahibidir. Aslında bir sistem oluşturabilmek adına 2013 yılında Türkiye Futbol Direktörlüğü diye bir birim oluşturularak başına Fatih Terim getirildi. 

Fatih Terim’in teknik direktörlük  kariyerine baktığımızda başarılı bir profil görsekte sistem kurmak bambaşka bir iştir. Fatih Terim’in bu konuda ehliyetli olduğu fikrinde değilim. Terim’den sonra göreve Lucescu getirildi. Lucescu’nunda bahsettiğimiz tarzda bir anlayışı oluşturamayacağı aşikardır.

Ellebette futbol dünyamızda  böyle bir sistemi kuracak kapasitede futbol adamlarına ve teknik dirökterlerine sahibiz. Burada artık yapılması gereken onlardan birini göreve getirmek ve uzun vadeli çalışmalarına imkan vermektir. 

Bana kalırsa bu görevi başarı ile yapabilecek en yetkin isim Aykut KOCAMAN’dır. Gittiği her takımda başarılı olmuştur. Konyaspor’da yaptığı işler ortadadır. Fenerbahçe’ye kazandırdığı şampiyonluk ve kupalar, Avrupa’da sağladığı başarı ve zor zamanlarda yürüttüğü görevi ile kriz döneminde üstlendiği ve başarı ile altından kalktığı liderlik vasfı hafızalarımızda tazeliğini yitirmedi.

Lig ve turnuvalar uzun soluklu süreçlerdir. Bu yüzden salt 90 dakika sonuçları bir teknik adam için başarı ya da başarısızlık ölçütü olarak görülmemelidir. Saha içinin yanı sıra dışında olup biten her şeyle; taraftarlar, basın, rakip takım teknik adamları gibi faktörleri Aykut Kocaman’ın nasıl ele aldığını ve kimi zaman nasıl mücadele ettiğini hepimiz gördük. Tüm bunların yanı sıra bireysel oyuncu yeteneklerine dayanan futboldan ziyade takım oyunu ve sistem anlayışı ile başarılı olan Aykut Kocaman Türk Futbolu için bulunmaz bir fırsattır.

Futbolumuzun yapılanmasında alt yapıdan, genç takımlara, üst yapıya ve A Milli Takım'a kadar hatta diğer futbol takımlarımızın yapılarının kurulmasına kadar Aykut Kocaman’ın vereceği katkılar inanılmazdır. Hazır yeni bir turnuva öncesindeyken ve genç bir jenerasyon yakalamaya çalışırken bence 70 yaşını geçmiş olan Lucescu ile yola devam etmek Türk Futbolu’na bir ihanettir. Bence genç, dinamik, Türk futbolunun içinden gelen ve bütün parametrelerine hakim Aykut Kocaman’a tüm Milli Takımlar emanet edilmelidir. Böylelikle bir futbol ekolu oluşturulurma adına hem önemli bir adım atılacak, hem de kuracağı sistemlede Avrupa’da uzun vadede süreklilik arz eden başarlılar elde edilmeye başlanacaktır. Milli Takımlar'da alınacak başarılı sonuçlar kulüplerimize de yansıyacak ve bu döngü özlediğimiz Türk Futbol ikliminin oluşmasına sebep olacaktır.

Dolayısıyla bence Türk futbolu adına yapılması gereken öncelikli şey, yabancı oyuncuyu kısıtlayıp rekabet ortamını azaltarak yerli oyuncuları rahatlatmak değildir. Bunun yerine Milli Takım'ın başına Aykut Kocaman’ı getirip, Milli Takım'dan başlayarak Türk futbolunun yeni, uzun soluklu ve sisteme bağlı bir  düzene geçmesi adına adımlar atmaktır.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Murat bilge şaka
    5 yıl önce
    Aykut kocaman teknik direktör olarak modern düşünce yapısına sahiptir, futbol için teknoloji alt yapısını iyi takip edip uygulamaktadır. Milli takımların başına gelecek için en iyi yatırımdır....