GÜVEN GÜLEŞÇE

GÜVEN GÜLEŞÇE


Başarının Anahtarı ''Sabır''

02 Eylül 2018 - 14:14

Şöyle bir geriye bakalım, çok da uzağa değil, son 2 ay nasıl hızlı ve hareketli geçti Fenerbahçeliler için...   

Kongre, kulübün ekonomik yapısı, bununla ilgili tartışmalar, sonrasında giden oyuncular, gelen oyuncular, emojiler, uçaklar, beklentiler, sosyal medya paylaşımları, ‘yeniden’ vs. derken dün akşam Kadıköy’de oynanan maç.

Sonunda söyleyeceğim ve inandığım şeyi şimdiden söyleyeyim, tüm bu sürecte görünen o ki  mevcut Yönetim ve Başkan, kulübün yapısını istenen noktaya getirecektir.

Futbol Takımı bu kadro ve futbolcular için ise bekleyip göreceğiz. Ancak kritik konu Fenerbahçe taraftarının göstereceği sabır ve toleranstır.

Uğultu ve protesto yoktu

Dün akşamın belkide tek sevindirici yanı üst üste alınan üçüncü mağlubiyet olmasına rağmen, maç içi ve maç sonunda Saraçoğlu’nda her hangi bir kötü tezarühat, uğultu veya protesto olmamamasıydı. Bilindiği gibi Kadıköy’de alışık olmadığımız bir durum bu.

Saha içine dönecek olursak, Fenerbahçe’de maçın başında ki yayılışına baktığımızda, sezon içinde klasik 4-3-3 düzeninde oynanacağını söyleyebiliriz.

İki tane 8 numara olarak P. Cocu, Elif Elmas ve Mehmet Ekici tercihlerini kullandı.

Sahada yanlış olarak değerlendirebileceğimiz tercihlere bakarsak Diego Reyes’in ön libero olarak yer almasıydı. Uzun süredir sahalardan uzak, takıma yeni katılmış ve stoper olarak düşünülüp alınmış oyuncunun, oynatmak için alternatiflerin olduğu bir bölgede görev verilmesini anlayamadık. Zaten maç içinde Diego Reyes’in  ön liberoda bir varlık gösteremediğini izledik.

Buna rağmen değişiklikler yapılanan dek Fenerbahçe derli toplu bir oyun sergiledi. Ancak ne zamanki oyun 1-1'e geldi ve Philiph Cocu oyunu riske etmek adına değişikliklere başladı, oyun disiplini ve sistemden kopuldu. Hatta 3 değişiklikten sonra ise kimin nerde oynayacağı, duran topları kimin kullanacağı vs, kısaca oyun içindeki tüm düzen karmakarışık bir hal aldı.

Oyunun sonuna uzun bir süre olmasına rağmen, doldur-boşalt diye tabir ettiğimiz oyun denemekte, hızlı ve çabuk oynamak yerine tamamen telaşın hakim olduğu bir oyun cereyan etmeye başladı. Ancak ne yazık ki bu tarz oyun oynanırken bile kornerler, serbest vuruşlar ve hatta geriden topu ileriye şişirecek oyuncuların kim olacağı konusunda sıkıntılar yaşandı.

6 maçta 1 galibiyet

Fenerbahçe cephesinde tüm bunlar yaşanırken Kayserispor maçtan önce düşündüğü taktiği uygulamaktan geri  durmadı. Önce Fenerbahçe’nin hızını kesti bekledi ve özellikle ikinci yarının ilerleyen dakikalarında skor bulmak için planını devreye soktu. Kayserispor ligin orta sıralarında yer alabilecek takımlarından biri izlenimini verdi bana. Dikkat çekici birkaç oyuncusu var.Kayserispor belkide 1 puan kopartmak için geldiği deplasmandan Fenerbahçe karşısında  bulduğu gollerle 3 puan alarak ayrılmış oldu.

Bu noktaya gelene dek bakarsak Fenerbahçe önce Benfica maçları ile Şampiyonlar Ligi ön eleme turunu geçemeyerek elendi.Ligde ise bugünkü maç da dahil 4 maçın üçünde mağlup oldu.Bu başlangıç Fenerbahçe tarihinin son 48 yılının en kötüsü sezon olarak tarihte yerini almış oldu. Ancak transfer döneminin özellikle son günlerinde ki hamleler,  yeni yönetim ve  özellikle Ali Koç efekti ile birlikte camianın beklenenin aksine, çok üzgün olmasına ragmen tamamen moralsiz olduğu söylenemez.  

Aykut Kocaman konusunda görüşlerimizi aktarmıştık

Yeni bir sistem kurmak, başlı başına zor bir iştir. Geçtiğimiz sezonun başında da, bu dönemlerin aynen böyle yaşandığını Fenerbahçe camiası unutmamalıdır.Sonrasında sistem oturmuş ve Fenerbahçe açılan farkı kapatarak ikinci yarının lideri olmuştur.Bu yüzden Aykut Kocaman’ın ve kurulu sistemininin değişmemesi gerektiği konusunda bir çok kez görüşlerimizi aktarmıştık, bu karar alınmadan önce.Şimdi yeni bir düzen kurulmaya çalışılıyor. Sistemin elemanları, elemanların doğru yerlerde kullanılması, birbirleri ile uyum içinde çalışmaları ve sistemin yönetimi kolay işler değildir. Bu nedenle bu kadar yeni öğeyi içinde barındıran bir futbol takımının belirlenen hedeflere doğru ilerlemesi için  öncelikle zamana ihtiyacı vardır. Fenerbahçe kurduğu sistemde sabredecek, bekleyecek ve çok çalışacak ve nihayetinde mutlaka bu düzenle birlikte başarıyı elde edecektir. Ancak buradaki kritik konu yazının başında değindiğimiz taraftarın ne kadar sabır göstereceği konusudur. İnanıyorum ki Fenerbahçe taraftarı bu yenilenme sürecinin zorluklarını hesap ederek takımına olan inanç ve desteğini yitirmeyecek ve sabırla bekleyecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum