ANALİZ | İlk 4 haftada Trabzonspor

Süper Lig'de yeni sezonun ilk 4 haftasında istediği sonuçları alamayan Trabzonspor, milli aradan sonra toparlanmayı hedefliyor! Peki bordo-mavililer için ilk 4 hafta nasıl geçti?

ANALİZ | İlk 4 haftada Trabzonspor
10 Ekim 2020 - 02:19 - Güncelleme: 10 Ekim 2020 - 12:37
FUTBOO | Süper Lig'de ilk 4 haftayı geride bıraktık. Bu dört haftalık periyotta istikrarsız performans gösteren takımlardan biri de Trabzonspor'du. Geçtiğimiz sezon pandemi arasından sonra kaybettiği puanlarla şampiyonluğu kaçıran bordo mavili ekip, yeni sezonun ilk 4 haftalık bölümünde de istediği saha sonuçlarını alamadı. Peki Trabzonspor lige nasıl başladı? Eddie Newton geleceğe dair ümit verdi mi? Transferlerin oturmasıyla nasıl bir Trabzonspor izleyebiliriz? Bu soruların hepsine yazının devamında değinmeye çalışacağım.

Sezona hayal kırıklığı başlangıç

Trabzonspor'un sezonu şok bir derbi mağlubiyetiyle başladı. 2018/19'dan beri iç sahada derbi kaybetmeyen bordo mavili ekip, Beşiktaş'a 3-1'lik skorla boyun eğdi. Takım kadrosunun revizyona uğraması, transferlerin henüz yapılmamış olması ve maç içindeki kırılma anlarının Beşiktaş lehine gelişmesi alınan skorun başlıca sebepleriydi. Trabzonspor'un maç içinde bir ara %70 üstünde topa sahip olmasına rağmen hiçbir pozisyon üretememesi ise oyun olarak en çarpıcı gerçekti.

Bordo mavililer ligin ikinci haftasında Denizlispor ile golsüz berabere kaldı. Yeni transferler Afobe ve Baker'ı direkt olarak ilk 11'e koyan Eddie Newton, kadrodaki eksikler sebebiyle maça üçlü savunmayla çıktı. 68. dakikada 10 kişi kalan ve ilk hafta Göztepe'den 5 gol yiyen Denizlispor karşısında da pozisyon üretilemeyince bordo mavili taraftarların sezona dair endişeleri arttı. 

İlk 3 puan, savunma gelişimi, hücumdaki problemler

Trabzonspor ilk üç puanını, hak edilmiş bir oyunla Malatyaspor karşısında elde etti. Kadrodaki üç orta saha oyuncusunu ilk defa beraber oynatma şansı bulan Newton, orta sahada daha dirençli bir takım izlettirdi.

Serkan ve Marlon'un kenarları etkili bir şekilde kullanması, Baker'ın ofansif katkısı, Flavio'nun orta sahadaki tabiri caizse pis işleri yapması ve Nwakaeme'nin birazcık kıpırdanmasını sonucunda bordo mavili ekip ilk 45 dakikada maçı koparmış ve skoru 3-0'a getirmişti. Denizlispor maçındaki hareketli oyununu, Malatyaspor karşısında da gösterip iki gol atan Afobe de galibiyette öne çıkan isimlerin başında geliyordu. Takımın top rakipteyken sahaya iyi yerleşmesi, dikkat çeken bir başka pozitif noktaydı.

Karadeniz ekibi, zirveye tırmanma hedefiyle çıkılan son maçta ise Gaziantep ile 1-1 berabere kaldı.  Sakatlıktan dönen Ekuban'ın etkili oyunuyla maça iyi başlayan Trabzonspor ilk 20 dakikada önemli gol fırsatları yarattı. İlk yarının ikinci bölümünde Newton'dan tartışmalı bir tercih geldi. Topa sahipken Nwakaeme'yi daha içte kullanan İngiliz hoca, ondan istediği performansı alamayınca Ekuban ile yerini değiştirdi ve takımın hücum etkinliği düştü. Bu hamleyi özellikle belirtmemin sebebi Newton'ın bunu daha önce de deneyip başarılı olamaması. Nwakaeme'nin daha etkin kullanılması yönünde bir çözüm üretilmesi Trabzonspor için elzem. 
Takımın savunma anlamındaki derli toplu görüntüsü bu maçta da hocaya artı yazacak faktörlerdendi. Malatyaspor maçının ilk 45 dakikası haricinde karşılaşılan üretim problemleri Gaziantep maçında da çözülemedi. Trabzonspor, maçı kontrol ediyor gibi görünse de ofansif anlamda geçtiğimiz iki yıldaki görüntüsünden oldukça uzaktı. Savunma anlamında başarılı ancak hücumda sadece 4 şut çekebilen bir takım izledik. Rakiplerin Trabzonspor'a karşı genelde kapalı oynayacağını varsayarsak, hücumda çeşitliliğin sağlanması çözülmesi gereken ilk problem.

Hocaya haksızlık etmek olur

İlk 4 haftada sadece 5 puan toplanabilmesi; bu puan kayıplarının sezona çalkantılı giren Beşiktaş, ilk haftada 5 gol yiyen Denizlispor ve sezon başında dağınık görüntü veren Gaziantep karşısında alınması başarısızlık olarak adlandırılmalı. Ancak bu başarısızlığı sadece Newton'ın üzerine yıkmak hocaya haksızlık olur. Geçtiğimiz sezonki kadronun iskeletinin bozulması, yeni oyuncuların henüz tam anlamıyla uyum sağlayamaması ve transfer operasyonunun zamanında kapatılamaması bu puan kayıplarında önemli diğer faktörlerdendi.

Son iki sezonda savunma anlamında dağınık görüntü çizdiği günlerde bile hücum silahlarıyla kazanan bir Trabzonspor izliyorduk. Bu sezon ise daha oturmuş bir takım savunmasıyla oynayan, hücumda üretemeyen bir ekip var. Savunmanın önde kurulması, hücum kenarlarının daha içeride konumlanması ve orta sahada alan paylaşımının daha iyi yapılması defansif anlamda Newton'ın takıma kattığı en önemli değişiklik gibi görünüyor. Nwakaeme'nin formunun yükselmesi, Djaniny gibi yaratıcı bir hücum oyuncusunun takıma katılması, Ekuban'ın sakatlığını tamamen atlatması ve oturan takımda Abdülkadir Ömür'ün rolüne konsantre olmasıyla takımın hücum problemini belli ölçüde aşacağını düşünüyorum. Vitor Hugo'nun stoper tandemine eklenmesiyle savunma da güçlenecek olan bordo mavili ekibin milli aradan sonra daha iyi bir takıma dönüşmesi sürpriz olmayacaktır. Ayrıca orta sahadaki Abdülkadir Parmak, Baker ve Flavio üçlüsünün sağlıklı olması da Trabzonspor için oldukça kritik olacak. Bu üçlüden birisi uzun vadeli bir problem yaşadığı takdirde her şey yeniden inşa edilmek zorunda kalınabilir.

Takımın tavanını Newton belirleyecek

Trabzonspor'un tabanı ligde üst sıraları zorlayabilecek kapasitede. Takımın tavanını belirleyecek faktör ise Eddie Newton'ın performansı olacak. Savunmadaki gelişime paralel olarak ofansif anlamda da seviye atlanması, oyuncuların doğru kullanımı ve yenilenen kadroyu bir hedef doğrultusunda konsantre edebilmek Newton'ın başarması gereken kilit unsurlar. İngiliz hocanın "Rüyalarımı yaşıyorum." dediği Trabzonspor teknik adamlık koltuğundaki performansını herkes gibi ben de merakla takip ediyor olacağım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum