Arda Turan; Galatasaray ile 'Last Dance'

Türk futbol tarihinin en yetenekli birkaç oyuncusundan biri olan Arda Turan! Şüphesiz kariyeri çok önemli başarılarla dolu ancak çok daha fazlasını yapabilirdi. Olmadı, düşüş biraz erken başladı. Şimdi de her şeyin başladığı yere dönerek son bir imza attı...

Arda Turan; Galatasaray ile 'Last Dance'
06 Ağustos 2020 - 14:28 - Güncelleme: 06 Ağustos 2020 - 17:33

FUTBOO | Türk futbol tarihinin en yetenekli futbolcusu olabilir mi diye sorulurken en büyük düşüşün baş kahramanı olmak... Arda Turan, yıllar içinde bize iki duyguyu da yaşattı. Hem zirveyi hem dibi gördü. Ancak bu düşüş biraz hızlı olmadı mı? Arda için son çare 'Çocukluk aşkımsın, ilk göz ağrımsın' dediği Galatasaray...

66 numaralı formasıyla Galatasaray'da yıldızını parlattığında büyük yerlere geleceğini hemen belli etti. Samimi, dobra, eğlenceli bir 'genç' yıldızı. Ardından sarı kırmızılı formada 10 numaraya geçişi ve kaptan oluşu zirveye çıkmasının ilk basamaklarıydı. Bayrampaşa'dan çıkan genç, Galatasaray tarihine geçmişti bile...

Dedik ya büyük yerlere geleceği kesindi diye. 2011 yılında o dönemin yurt dışına giden en pahalı Türk futbolcu olma rekorunu kırıp 13 milyon euro bonservis bedeliyle Atletico Madrid'in yolunu tuttu. O artık, Türkiye'nin Avrupa'daki gururuydu. Gittiğinde de sempatik, güler yüzlü, etrafına neşe saçan Arda, Diego Simeone yönetimindeki Atletico'da kendini hemen gösterdi.

Tarihe geçen başarıların mimarlarından

Simeone'nin sistem takımında kendine önemli bir yer bulan Arda, Atletico'da da 10 numarayı üstüne geçirmiş ve yeteneklerini tüm dünyaya göstermişti. Avrupa'da en oyuncular arasında gösterilmeye bile başlanan Arda, takımıyla birlikte daha da büyümüştü. O Atletico, yıllar sonra Real Madrid ve Barcelona'yı geçip La Liga şampiyonluğuna ulaştığında takımın değişilmez parçalarından birisi de Arda Turan'dan başkası değildi. Şampiyonlar Ligi'nde finale giden Atletico'nun 10 numarası kimdi? Arda Turan... 

Türkiye’nin Avrupa’daki gururu

Yıllar içinde değeri gittikçe arttı. O artık tarihin en yüksek bonservis değerine sahip Türk futbolcusuydu. Dünyanın zirvesine çıkmaya hazırdı. Öyle de oldu. Barcelona, transfer yasağı olmasına, 6 ay oynatamayacak olmasına rağmen Türk yıldızı 41 milyon euro ödeyerek kadrosuna kattı. Bu ücret, bir Türk futbolcu için ödenen en yüksek transfer bedeliydi. Arda,'ya daha önce Luis Figo, Javier Saviola, Henrik Larsson, David Villa, Alexis Sanchez gibi futbolcuların giydiği 7 numaralı forma verilmişti. O artık dünyanın zirvesindeydi.

Lionel Messi, Neymar, Luis Suarez'e sahip dünyanın en iyi takımında oynuyordu artık. O Barcelona için tarihin en iyi takımı mı acaba diye sorgulanıyordu. Barcelona'nın yasağı nedeniyle ilk 6 ay oynayamadı ama hep bir heyecan vardı. Türkiye'nin gururu Arda, Barcelona'daydı! Nasıl olacaktı acaba? 

 

 

Zirveye çıkmak değil, zirvede kalmak daha zordur

Barça kariyeri fena da başlamadı. Özellikle Şampiyonlar Ligi'nde Mönchengladbach'ı 4-0 yendikleri maçta yaptığı hat-trick, onu Barcelona tarihinde hat-trick yapan 6. futbolcu olarak tarihe yazdırdı. Bunu Barcelona'da sadece Lionel Messi, Neymar, Eto'o, Ronaldinho ve Rivaldo başarabilmişti. Ve bu oyuncuların ardından Arda Turan geliyordu. Zirveye çıkmak değil, zirvede kalmak daha zordur. Arda Turan, ilk yılın ardından bu sözün ne kadar doğru olduğunu 'maalesef' gösterdi. Teknik direktör Ernesto Valverde'nin gözünden gittikçe düşen Arda, Barcelona'da gittikçe yalnızlaştı. Özellikle Barcelona'nın kupa kazandığı bir fotoğrafta Arda Turan'ın tek başına oturan görüntüsü dikkat çekmişti. Evet, dünyanın en iyi takımındaydı ama oraya uyum sağlamak kolay değildi. Kendisi Barcelona'daydı ama Bayrampaşa, içini dürtmüyor değildi. Barcelona'da artık değil 11, kadroya bile giremiyordu. Çöküş zamanı çoktan başlamıştı…

Barcelona’da yalnız Bayrampaşalı

Değeri bir sezonda yarı yarıya düşen Arda, artık Barcelona'da kalmayacaktı. O belli olmuştu. Hemen transfer haberleri çıkmaya başladı. Arsenal, Tottenham, Manchester United... Dev takımlarla ismi anıldı ama kimse onu almak istemedi. Arda, Barcelona'daydı ama sadece fiziken oradaydı. İki sene içinde değeri 30 milyon eurodan 4 milyon euroya kadar düşmüştü.

Paylaşımlar, krizler… Değişim başladı!

Tabii bu sırada eski bildiğimiz sempatik tavırları da yavaş yavaş kaybolmuştu. Sosyal medyadan yaptığı açıklamalar, milli takımdaki prim krizleri derken Arda Turan artık ekranlarda başka türlü anılmaya başlandı. Nasıl bu hale geldi diye insanlar ona kızıyor, genç futbolculara 'Sakın böyle olmayın' diye örnek gösteriliyordu. Oysa ki çok değil, birkaç sene önce genç Türk futbolculara 'İşte böyle olmalısınız' diye kendisi gösteriliyordu.

Galatasaray'a daha önce gelebilir miydi?

Türkiye vakti gelmişti artık. 66 numaralı formayla büyüdüğü Galatasaray'a dönmek belki de hayaliydi. Galatasaray ile buluşmak, onu tekrar sevilen Arda'ya dönüştürebilir miydi? Fatih Terim'in dokunuşu kendisinde bir sihir yaratabilir miydi? Adı sürekli Galatasaray ile anıldı ama gerek Terim ile kötü ilişkisi gerek yönetimin istememesi nedeniyle Galatasaray transferi gerçekleşemedi. O anda araya giren Başakşehir, Arda Turan'ı kiraladığını açıkladı ve Arda için yeni bir serüven başlıyordu. Artık Türkiye'deydi ve beyaz bir sayfa açabilirdi.

16 maç ceza almak mı? Yapma Arda...

Başakşehir ile şampiyonluk hedeflediğini söyleyen Arda, Türkiye'de beyaz perde değil, daha da kötü bir sayfa açtı. Sivasspor maçında hakeme saldırıp 16 maç ceza aldı, ardından cezası 10 maça indirildi. İspanyollar hala şaşkındı. Nasıl bu hale geldi diyorlardı. Bunu sorgulayan sadece İspanyollar değildi tabii. Herkes aynı soruyu soruyordu. Nasıl bu hale geldin Arda?

‘’Arda Turan, Galatasaray’ın çocuğudur’’

Cezası bittikten sonra tekrar futbola döndü ama gündemde kalması hiçbir zaman futbolculuğu ile olmadı. Yine sosyal medya paylaşımları, açıklamaları, çıkışları derken Başakşehir'de de gözden düştü. Tabii Galatasaray iddiaları bir kez daha ortaya çıktı. Herkes, Arda'nın Galatasaray'a dönmesiyle iyileşeceğini düşünüyordu. Sarı kırmızılı taraftarlar ikiye bölünmüş, bazısı istiyor, bazısı istemiyordu. Galatasaray - Başakşehir maçında ise Arda Turan, sürpriz bir hareket yapıp Fatih Terim'in yanına giderek elini öptü. Fatih Terim de ''Arda, Galatasaray'ın çocuğudur'' diyerek transfere yeşil ışık yaktı.

Ne yaptın kendine Arda?

5 sene önce 41 milyon euroya Barcelona'ya transfer olan Arda Turan, artık kulüpsüz ve değeri 650 bin euro olmuştu... Türkiye futbol tarihinin en yetenekli futbolcusu olması beklenirken şimdi Türkiye futbol tarihinin en düşüş yaşayan futbolcusu olması tabii ki çok üzücü. Filmi yapılacak bir düşüş hikayesi bu... İnsan sormadan edemiyor: Ne yaptın kendine Arda Turan?

Arda Turan için Last Dance

33 yaşında kulüpsüz kalan Arda, günler hatta aylar süren dedikoduların ardından sonunda Galatasaray ile sözleşme imzaladı. Galatasaray, Arda için 'Yuvana hoş geldin' derken Arda ise 'Çocukluk aşkımsın, ilk göz ağrımsın' diyerek transferi duyurdu. Şimdi Arda Turan için 'Last Dance' zamanı. Ona güvenenleri, inananları sarı kırmızılı forma ile mahçup etmemeye, ben bitmedim mesajı vermeye çalışacak. İşi tabii ki kolay değil ama Arda Turan, son bir şansı hak ediyorsa o da Galatasaray formasından başka bir yerde olması düşünülemezdi...

YORUMLAR

  • 0 Yorum