Erman Kunter kimdir

Faal basketbolculuğu döneminde tarihe geçen, antrenörlük kariyerinde de Fransa’da zirveye çıkan Erman Kunter, 42 yıldır Türkiye basketboluna katkıda bulunuyor…

Erman Kunter kimdir
14 Haziran 2017 - 12:20

Türkiye’de basketbolun en önemli isimlerinden biri olan Erman Kunter, hem oyunculuk, hem de teknik direktörlük kariyeri boyunca büyük başarılara imza attı.

GALATASARAY LİSESİ MEZUNU

8 Ekim 1956 tarihinde doğan Erman Kunter, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra basketbol kariyerine 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladı. Daha sonra Beşiktaş’a geçen Kunter, siyah-beyazlı takımın ardından Eczacıbaşı, Yenişehir, Fenerbahçe ve Çukurova Sanayi takımlarında basketbol oynadı.

BASKETBOL TARİHİNE GEÇTİ

1988 yılında, Fenerbahçe’de oynadığı dönemde Türkiye basketbol tarihine geçti. Sarı-lacivertli takımın 175-101 kazandığı Hilalspor maçında 153 sayı birden atarak rekor kırarken kırdı. Kunter aynı maçta ilk yarıda attığı 81 sayıyla da bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak tarihe geçti.

Erman Kunter 1987-1988 sezonunda Fenerbahçe formasıyla Türkiye Basketbol Ligi’nin sayı kralı unvanını da aldı.

MİLLİ TAKIMDA 213 MAÇA ÇIKTI

Basketbol Milli Takımı’nın da en önemli isimlerinden biri olan Erman Kunter Ay-Yıldızlı formayı toplam 213 kez giyerken, 3.699 sayı üretti.

Kunter, 1983 yılında Fas'ın Kazablanka kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda bronz, 1987 yılında Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanan Milli Takım’ın başarısında önemli rol oynadı.

KOÇLUĞA İLK ADIM DARÜŞŞAFAKA İLE

Faal basketbolculuğu bıraktıktan sonra antrenör olmaya karar veren Erman Kunter, 1994 yılında Darüşşafaka ile anlaşarak kenara geçti. Erman Kunter, 1996-1997 sezonunda, daha önce formasını giydiği Beşiktaş’ın başına geçti. Ancak başarısız bir sezon yaşayan Beşiktaş ligi 13. sırada bitirince küme düştü.

MİLİ TAKIM’LA ÇEYREK FİNAL

Erman Kunter’in 1997 yılındaki adresi ise yıllarca formasını taşıdığı Türkiye Millî Basketbol Takımı oldu. Fransa’da düzenlenen 1999 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na Erman Kunter’in oluşturduğu genç oyunculardan kurulu bir kadro ile giden Ay-Yıldızlı ekip turnuvada çeyrek final oynadı.

1. GALATASARAY DÖNEMİ

Kunter 2000 yılında Milli Takım’dan ayrıldıktan sonra 2002-2003 yıllarında Galatasaray’da antrenörlüğe geldi.

Artık tecrübe kazanan Erman Kunter’in 1 yıl sonraki adresi ise daha sonraki yıllarda kariyerinde zirveye çıkacağı Fransa oldu. Kunter, Fransa 1. Lig ekibi Cholet Basket’le anlaştı.

Göreve başlar başlamaz Fransız ekibini küme düşmekten kurtaran Erman Kunter, ligde play-off'lar için mücadele etti.

FRANSA’DA İYİCE ISINDI

Bir sonraki sezon yine Fransa’da kalan Erman Kunter’in takımı ise farklıydı; başarılı teknik adam bu kez Asvel Villeurbanne'ün başına geçmişti.

2006 yılında da yine Fransa’daki eski takımı Cholet Basket'in başına geçen Erman Kunter, 2010’da kariyerinin en büyük başarısına ulaştı. Cholet, Fransa 1. Basketbol Ligi’nde ki final maçında Le Mans’ı 81-65 yenip şampiyonluğa ulaşırken Erman Kunter’a övgüler yağıyordu.

L’EQUIPE ‘YILIN ADAMI’ SEÇTİ

Aynı yıl Fransa’nın tüm dünya çapında saygın spor gazetesi L'Equipe, Erman Kunter’i ligin gelmiş geçmiş en iyi 5 yabancı antrenöründen biri olarak gösterdi ve basketbolda yılın adamı seçti. Gazete, “Kunter, yılın adamı” başlığını kullandığı yazıda Kunter'i ve başarılarını uzun uzun anlattı.

Erman Kunter bir sonraki sezon da yine Cholet ile şampiyonluğa çok yaklaştı ancak final maçında SLUC Nancy takımına yenilince ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.

YENİDEN BEŞİKTAŞ’IN BAŞINDA

2012 yılında Türkiye’ye dönen Erman Kunter’in adresi, eski takımı Beşiktaş oldu. Erman Kunter yönetiminde çıktığı ilk maçta Anadolu Efes'i yenen Beşiktaş, tarihindeki ilk Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine götürme başarısı yakaladı.

İkinci döneminde Beşiktaş’ın başında 64 resmi maça çıkan Erman Kunter 32 galibiyet, 32 yenilgi ile siyah-beyazlı takımdan ayrıldı.

“KAZANMADIĞIM KUPA KALMADI”

Kunter’in 2015-2016 sezonunda gittiği ülke yine Fransa, çalıştırdığı takım ise Le Mans oldu. 2016 yılında Fransa Kupası’nda finalde Asvel’i 88-75 yenen Le Mans mutlu sona ulaşmayı başardı. Erman Kunter, kupa zaferinin ardından, “Bu şampiyonlukla Fransa’da kazanmadığım kupa kalmadı” dedi.

7 Şubat 2017 tarihinde, ‘çok yorulduğunu ve bir süre dinleneceğini’ belirterek takımdan ayrıldığını açıkladı. Le Mans’ın başında 88 resmi maça çıkan Erman Kunter, Fransız ekibi 52 galibiyet 36 yenilgi yaşadı.

II. ABDÜLHAMİT’İN TORUNU İLE EVLİ

1980 yılında, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'in torunu Osman Nami Osmanoğlu'nun kızı Sofia Ayten Nami ile evlenen Erman Kunter’in, Roksan isminde bir kızı bulunuyor.

2010 yılında Fransa vatandaşlığına kabul edilen Erman Kunter’in çifte vatandaşlığı bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum