Fenerbahçe tarihindeki en iyi '10' numaralar

Fenerbahçe'nin 10 numaraları her zaman taraftar için ayrı bir yere sahiptir. Fenerbahçe'de 10 numara giyen futbolcular her zaman konuşulmuştur. Bazıları başarıları ve takıma katkılarıyla efsane oldu! Biz de sizler için kaleme aldık; Fenerbahçe tarihindeki en iyi '10' numaralar...

Fenerbahçe tarihindeki en iyi '10' numaralar
08 Nisan 2024 - 13:25 - Güncelleme: 08 Nisan 2024 - 13:30

FUTBOO | Bir takımın 10 numarası olmak çok özel bir durumdur. Fenerbahçe'de 10 numara, yıllar boyu kulüp efsanelerinden Alex de Souza ile anılmıştır. Fakat sadece o değil, son yıllarda Fenerbahçe'de 10 numarayı giyen 4 yıldız ismi değerlendirdik: Alex de Souza, Jay-Jay Okacha, Diego Ribas, Robin van Persie...

İşte Fenerbahçe'nin en iyi 10 numaraları

Jay-Jay Okacha

Eintracht Frankfurt formasıyla Bayern Münih'e attığı bir gol vardır ki... Alman efsane kaleci Oliver Kahn kariyeri boyunca böyle aciz durumlara çok az düşmüştür. Böylesine yetenekli bir 10 numarayı Türkiye'ye getirebilmek zordu ama Fenerbahçe, 1996 yılında o dönem oldukça pahalı sayılabilecek bir miktara, 3.5 milyon euroya Nijeryalıyı Türkiye'ye getirmişti. 

Türkiye'de kaldığı iki sene içinde müthiş yeteneği ile kendisine hayran bıraktı, kıvrak çalımları ile baş döndürdü. Süper Lig'de çıktığı 62 maçta 30 gol, 16 asist üreterek müthiş bir performans gösterdi. Ardından da 1998 yılında 12.4 milyon euro karşılığında PSG'nin yolunu tuttu. Bugün bile bu ücretler fazlasıyla önemliyken o dönem bu para ne kadar değerliydi siz düşünün... Ardından PSG'de 4, Bolton'da da 4 yıl boyunca forma giydi. 

Alex de Souza

Onu uzun uzun anlatmaya kalksak sayfalar yetmez. Taraflı tarafsız kime sorsanız Gheorghe Hagi ile birlikte Türkiye'deki en iyi yabancı futbolcu cevabı alırsınız. Heykeli dikilmiş bir futbolcudan bahsediyoruz, daha ne olsun! O müthiş gollerinin ardından taraftarların Alex, Alex, Alex diye bağırması... Gerçek bir efsane.
2004'te geldiği Fenerbahçe'de 8 yıl boyunca kaldı, 2012'de olaylı bir şekilde ayrıldı. Sadece Süper Lig'de 241 maça çıktı ve 136 gol, 112 asist üretti! Toplam 248 gole direkt katkı sağladı ve 8 sezona baktığımızda Alex'in maç başına gol katkısı 1'den fazla. Bunu 1 sezon yapan futbolcular bile artık çok az bulunurken Alex bunu 8 sezon boyunca yaptı! 

Toplamda ise efsane olduğu Fenerbahçe formasıyla 344 maça çıkıp 171 gol, 146 asist yaptı. 8 yılda 3 Süper Lig şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası, 2 Süper Kupa kazandı. 2 kez gol kralı oldu. 2007-2008 sezonu Şampiyonlar Ligi'nde asist kralı oldu. Alex de Souza... Gerçek bir efsane.

Diego Ribas

Fenerbahçe, Alex ayrıldıktan sonra 10 numaranın boşluğunu doldurmakta çok zorlandı. Yeni Alex olsun diye Diego Ribas getirildi. Kariyerine baktığımızda aslında müthiş bir transferdi. Werder Bremen, Juventus, Wolfsburg, Atletico Madrid'de oynadığı futbol tüm dünya tarafından biliniyordu. Şüphesiz taraftarları heyecanlandıran bir futbolcuydu, saf bir 10 numaraydı.

Diego çok da kötü oynamadı ama 'Bir Alex değil'di. Beklenti ne kadar büyük olursa sizin performansınız da o kadar göze batar. Fenerbahçe'de 75 maçta 8 gol ve 13 asist üretti. 2 sezon Türkiye'de kaldıktan sonra beklentileri karşılayamamış bir şekilde Brezilya'ya, Flamengo'ya döndü.

Robin van Persie

Premier League'de iki kez gol kralı olmuş bir futbolcu Robin van Persie... Üstelik son gol krallığının iki yıl ardından Fenerbahçe'ye geldi. Gelişi büyük bir olaydı. Sonuçta Robin van Persie bu! Fenerbahçe'yi transferi tüm dünyada geniş yer buldu. Fenerbahçe'de 10 numarayı alan van Persie'nin Türkiye'de leblebi gibi gol atması bekleniyordu. Yine çok attı aslında ama sürekli tartışmaların gölgesinde kaldı.

Fenerbahçe'de bol bol sakatlık sorunu yaşayan Hollandalı golcü, ilk sezonunda Vitor Pereira ile çok sık tartıştı, yedek kaldı. İkinci senesinde de sakatlıklar onu bırakmadı. Fenerbahçe yedek kulübesinde Robin van Persie gibi bir dünya yıldızı yedek bekliyordu artık. Taraftarların eleştirisini de toplamaya başlayan golcü oyuncu ile yollar 3. senesinin yarısında ayrıldı. Bu kadar olaya rağmen Fenerbahçe kariyerinde toplam 87 maçta 36 gol, 7 asistle oynadı. Özellikle ilk sezonunda ligde attığı 16 golle dikkat çekti. Attı atmasına ama beklentiler çok daha farklıydı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum