Futbolu değiştiren isim; JM Bosman

Bosman Kurallarına göre futbolcu, diğer takımlarla görüşme hakkına sahip, Bosman Kurallarına göre x oyuncu, diğer takımlara transfer olabilir... Bu haberleri çokça görüyoruz ama kimdir bu Bosman, neyin nesidir onu biliyor muyuz? Bosman Kuralı ve ve kurala adını veren Jean-Marc Bosman'ın hikayesi ile karşınızdayız.

Futbolu değiştiren isim; JM Bosman
06 Ocak 2024 - 01:34
FUTBOO | Belçikalı orta saha oyuncusu olan Jean-Marc Bosman'ın futbolculuk kariyeri pek parlak değildi. Ama o futbolda köklü bir değişikliğin hazırlayıcısı, transfer piyasasında ezber bozan ve bu sayede futbola damga vuran bir kişi olmayı başardı. 

Jean-Marc Bosman, ''Belçika'nın yetiştirdiği en önemli futbolcuyum ama kimse beni tanımıyor'' diyor. O zaman kendisini tanıyalım...

İki katı maaşa anlaşırken son anda istenen para...

1988 yılında Belçika'da o dönem ismi RFC Liege olan takımla iki yıllık sözleşme imzalar. Ayda 1250 euro alan Bosman, sözleşmesinin bitmesine yakın bir süre kala Fransa 2. Lig takımı Dunkerque ile aylık 2250 euro karşılığı el sıkışır. Ancak RFC Liege takımı, sözleşmesinin bitmesine kısa süre kalan Bosman için Dunkerque kulübünden 400 bin euro gibi yüksek bir ücret talep eder. Fransız ekibi de haliyle bu teklifi kabul etmez. Bosman da neredeyse iki katı alacağı maaşı böylece kaçırmış olur. 

Belçika ve UEFA'yı mahkemeye verdi

RFC Liege bununla da kalmayıp Bosman'ı kadro dışı bırakır. Üstüne Belçika Futbol Federasyonu da Bosman’a süresiz hak mahrumiyeti cezası verir. Oysa sözleşmesi bitiyor ve daha yüksek maaş alacağı bir takımla görüşüyordu sadece. Duruma sinirlenen Jean-Marc Bosman, Belçika Futbol Federasyonu ve UEFA'yı mahkemeye verir. Dava ardından Avrupa Adalet Divanı'na taşındı. 


Dava 5 yıl sürdü ve sonunda mahkeme Jean-Marc Bosman'ı haklı buldu. Böylece Bosman Kuralları'nın temelleri atıldı. Bu da şu demek oluyordu: Sözleşmesi biten futbolcuların bonservis bedeli olmadan başka bir takıma transfer olmasına izin verilmesi... 



Depresyona girdi, parasız kaldı ama futbolcuların önünü açtı

Jean-Marc Bosman, davayı kazandıktan 6 ay sonra futbolu bıraktı. Zaten öyle ahım şahım bir futbolcu değildi ve üstüne aldığı ceza nedeniyle futboldan uzun süre uzak kalmıştı. Davadan 780 bin euro tazminat kazandı ama bu paranın büyük bir kısmını avukatlara verdi. Elinde kalan parayla 'Patron kim?' yazılı tişört bastırmak istedi, bu planı hiç tutmadı. Bu süre içinde ekonomik olarak dibi gördü, eşinden ayrıldı, alkol problemlerine girdi. Daha sonradan yaptığı açıklamalarda depresyona girdiğini de belirtti. 

Günümüzde 56 yaşına gelse de hala ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve zor durumda olduğunu söylüyor. O bir çok sıkınt yaşadı ama davasını kazandı. Şimdi ise onun açtığı dava sayesinde, Bosman Kuralları ile birlikte Lewandowski, Mario Götze gibi futbolcular faydalandı. Futbolcular, sözleşmelerinin bitmesine 6 ay kala başka takımlar ile sözleşme imzalayabiliyorsa bunu Jean-Marc Bosman'a borçlular. 

Jean-Marc Bosman, futbolculuğu ile olmasa da futbola damgasını vurmuş bir kişi. Yıllar geçse de transfer döneminin vazgeçilmez ismi. Onun adını çok duyduk, duymaya da devam edeceğiz gibi...
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum