Hakemi ve Yarmolenko'yu durduramadık

2018 Dünya Kupası Elemeleri G Grubu maçında Ukrayna ile karşılaşan A Milli Takım, sahadan 2-0’lık sonuçla boynu bükük ayrıldı.

Hakemi ve Yarmolenko'yu durduramadık
02 Eylül 2017 - 23:27

Mircea Lucescu’nun başında olduğu ilk maçta Ukrayna’ya konuk olan Milli Takım, son dönemlerin en kötü performanslarından birini gösterdiği maçta rakibine 2-0 mağlup oldu. Ev sahibinin golleri Andriy Yarmalenko’dan geldi.

2018 Dünya Kupası Elemeleri I Grubu maçında Ukrayna deplasmanına giden A Milli Takımı, teknik direktör Mircea Lucescu’nun sözleriyle ‘tamam’ ya da ‘devam’ maçına çıktı. İki takımında iki puan üzerinde bulunan İzlanda’nın sürpriz yenilgisinin ardından öneminin daha da arttığı maça Ukraynalılar büyük ilgi gösterdi. Oblasny Sportkomplex’teki maçta 2000 kadar Türk taraftarda deplasman tribününde yerini aldı. Milli Takımımız’ın ilk 11’inde son haftaların tartışılan ismi Ozan Tufan yer alırken, Oğuzhan Özyakup ve Arda Turan maça yedek kulübesinde başladı.

90 dakikaya Fernandez Borbalan’ın düdüğü ile ev sahibi Ukrayna başladı.

Ukrayna hızlı başladı

Oyuna daha iyi başlayan taraf ev sahibi Ukrayna oldu. Top A Milli Takım’da olduğu zaman 2.bölgede 25 metrelik takım boyuyla dizilen ve kompakt oynayan Ukrayna, hücuma geçtiği zaman topu sol kanattaki etkili isim Konoplynaka’ya aktarmaya çalışarak maça başladı. İlk 5 dakikalık bölümde Milliler’in kalesinde yan toplardan 2 önemli pozisyon yakalayan Ukrayna, bu fırsatlardan yararlanamadı. Uzun toplarla rakip kaleye gitmeye çalışan Milli Takım, rakibin önde sert presiyle karşılaştığı için oyun kurmakta zorlandı.

Top ağlarımızda

Ukrayna kontrolünde devam eden oyunda topun genellikle rakipte kalmasına izin veren A Milli Takım, bunun bedelini topu ağlarında görerek ödedi. Orta saha ve savunma bloklarının birbirlerinde uzak olmasından sıkça faydalanan Ukrayna, 18.dakikada 1-0 öne geçti. Savunmamızı yalnız yakalayan ev sahibi, Viktor Kovalenko’nun pasında Andriy Yarmalenko topu ağlara göndermesiye öne geçti. Kovalenko’nun pasında Yarmalenko’nun ofsayt pozisyonunda olduğu görülürken, yardımcı hakem bayrağını kaldırmadı. 4-3-3’ün ‘Yılbaşı Ağacı’ formasyonunu benimseyen A Milli Takım hücumda yaratıcılıktan uzak kalırken, savunmada Emre-Hakan-Ozan üçlüsünün stoperlere destek verememesi nedeniyle zor anlar yaşadı.

Fark ikiye çıktı

Golden sonra hücumdaki agresifliğinden taviz veren Ukrayna, oyun hakimiyetini sürdürmeye devam etti. Milli takımın birinci bölgesinde pas yapmasına izin veren ev sahibi, top ilerlemeye başlayınca presi arttırıp topu kazandı. A Milli Takım’ın tek forveti Cenk Tosun’u başarılı şekilde izole eden Ukrayna, Beşiktaşlı oyuncuya yapılabilecek tüm destekleri kesti. Tolga ve Cengiz’i topla buluşturamayan Ay-Yıldızlılar, savunma ile orta saha arasındaki mesafeyi de kapatamayınca kalesinde net fırsatlar verdi. 41.dakikada sol taraftan Şener’i rahatlıkla geçerek çizgiye inen Konolyanka topu Yarmalenko’ya ortaladı, çok rahat pozisyonda topla buluşan Yarmalenko takımının ve kendisinin ikinci golünü kaydetti. Golden sonra bir net fırsat daha yakalayan Ukrayna bu fırsattan yararlanamadı ve ilk 45 dakika 2-0’lık ev sahibi üstünlüğü ile geçildi.

Hakemden skandal hatalar

A Milli Takımın beklenenden kötü oynamasının yanı sıra maçın İspanyol hakem üçlüsünü yaptığı hatalar da dikkat çekti. Milli takımın yediği ilk golde ofsaytı atlayan yardımcı hakem, ikinci golde Konplyanka’nın topu çizgi dışından çevirmesini göremedi. Akan oyunda Milliler’e yapılan birkaç faulü de atlayan İspanyol hakemler, devrenin son pozisyonunda kalecimiz Volkan Babacan’ın kafasına atılan tekmeyi ‘kartsız’ geçiştirdi.

Devre sakin başladı

İki takımında değişiklik yapmayarak başladığı ikinci yarı görece daha sakin başladı. A Milli Takım ilk devreye göre daha istekli görünse de maç boyunca topa hakim olan Ukrayna, tempoyu bizim belirlememize izin vermedi. Birinci ve ikinci bölgede top çevirerek topu koşturan Ukrayna, 10 dakika içerisinde iki fırsat yakalasa da bu pozisyonları gole çevirmeyi başaramadı. Ukrayna’nın takım boyunu 30 metrenin yukarısına çekemeyen, savunma ve orta saha bloklarını birbirine ikinci yarıda da yaklaştıramayan milli takımımız oyun hakimiyetini rakibinden bir türlü alamadı.

Beklerin kötü günü

Milli takımımızda vasatın üzerine çıkmayı başaran üç futbolcu dikkat çekti. Emre Belözoğlu, Mehmet Topal ve Volkan Babacan maç boyu çok iyi oynayamasalar da takımı ayakta tutan oyuncular olurken, takımın iki beki; Şener ve İsmail’in kötü oyunları dikkat çekti. Ne savunmada ne hücumda beklenen verimi veremeyen ikili, milli takımın en kötüleri olarak dikkat çekti. Cengiz Ünder, Cenk Tosun ve Tolga Ciğerci ileri üçlüsü ise üçüncü bölgeye top geçmediği için kritik 90 dakikada hiç varlık gösteremediler.

Girenler yeterince etkili olamadı

Bir haftadır milli takıma çağırılma konusu gündemde olan Oğuzhan Özyakup, oyuna 60.dakikada bir başka tartışmalı isim Ozan Tufan yerine dahil oldu. Hakan Çalhanoğlu yerine oyuna giren Arda Turan ile birlikte yorulan Ukrayna orta sahasında top tutmamızı sağlayan ikili, topla oynama yüzdemizi arttırsa da rakip kalede etkili olmamızı sağlayamadı. 70.dakikadan maçın sonuna kadar onlar için tehlikesiz alanlarda paslaşmamızı engellemeyen Ukrayna takımı, topu ayağına aldığı hemen her pozisyonda kalemizde etkili olmayı başardı. Son 10 dakikada 3 kez kalemizde net fırsat yakalayan ev sahibi, bu pozisyonlardan gol çıkaramadı. A Milli Takım ise maç boyunca 3 isabetli şut çekebildi.

İşimiz yine rakiplere kaldı

Maçın ikinci yarısında başka gol olmazken, A Milli Takımı’mız, Metalist Stadyumu’nda konuk olduğu Ukrayna’ya 2-0 mağlup olarak I Grubu’nda 11 puanda kaldı. Maç öncesinde averajla dördüncü sırada olan Ukrayna 14 puana yükselerek iki basamak birden atladı. Kırmızı-beyazlı ekibimiz Salı günü grup lideri Hırvatistan’ı Eskişehir’de konuk edecek.

Arda İlçöl / futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum