İnfografik | A Milli Takım ve EURO2020

EURO2020 elemelerinde grubu Fransa'nın ardından ikinci sırada tamamlayan Şenol Güneş önderliğindeki A Milli Takımımız, EURO2020 macerasında bir kez daha tarih yazmak istiyor.

İnfografik | A Milli Takım ve EURO2020
11 Haziran 2021 - 10:49
FUTBOO | A Milli Takımımız, yeni bir maceraya hazırlanıyor; EURO2020! 2017 yılında Mircea Lucescu ile başlayan dönemde A Milli Takımımız adına işlerin pek iyi gitmediği açıktı. Tartışmalar, açıklamalar, kötü futbol devam ederken Mircea Lucescu'nun ardından göreve gelen Şenol Güneş ile bir değişim de başlamış oldu. Aslında belki de değişimin bazı temelleri Lucescu döneminde atıldı ancak Şenol Güneş ile sahada mücadele gücü ve isteği olan bir A Milli Takım ortaya çıktı.

Değişimin başlangıcı sancılı oldu

Elbette Şenol Güneş dönemi de çalkantılı başlamıştı. Uluslar Ligi'ndeki performansımız hayal kırıklığı yaratsa da A Milli Takımımız, EURO2020 Elemeleri'nde beklenen performansa imza attı. EURO2020 Elemeleri'nde H Grubu'nu 23 puanla Fransa'nın ardından ikinci sırada tamamladık. 10 maçlık grup aşamasında 7 galiibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetlik performansa imza atan Türkiye, özellikle Fransa'yı 2-0 mağlup ettiği ilk maçta çok başarılı bir taktik anlayış sergileyerek önemli bir kırılma yaşamıştı.


Lejyonerlerimizin performansı takımı da etkiledi


Son 2 yıllık süreçte A Milli Takımımız, saha içinde gözle görülür bir gelişim gösterirken, bundaki en büyük etkenlerden biri de kariyerini Avrupa'da sürdüren oyuncularımız oldu. Şimdi sıra EURO2020'de!

Burak Yılmaz, Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Çağlar Söyüncü gibi takımın kilit oyuncuları, takımlarında sergiledikleri başarılı performansı sahaya yansıtabilirse, A Milli Takımımız EURO2020'nin sürpriz sonuçlarına imza atabilir. 

Türkiye'nin gruptaki şansı

A Milli Takımımız, EURO2020'de A Grubu'nda yer alırken İtalya, Galler ve İsviçre ile karşılaşacak. Kağıt üzerinde İtalya'nın favori olduğu Türkiye ve İsviçre'nin kafa kafaya, Galler'in ise 4. takım olarak görüldüğü bir grup. Elbette İtalya Roberto Mancini ile yakaladığı müthiş havayla favori olmayı hak ediyor. Ancak A Milli Takımımızın, Fransa maçındakine benzer bir oyun anlayışı ve saha disiplini göstermesi halinde, İtalya'yı yenmesi de sürpriz olmayacaktır. En azından grubun ve turnuvanın ilk maçında Türkiye için kaybetmemek önemli... 

İtalya'nın ardından Galler ile karşılaşacak Türkiye, son maçında ise İsviçre ile mücadele edecek. Galler'in birkaç oyuncuya çok bağımlı olması ve yaratıcılıktan uzak bir futbol sergilemesi, A Milli Takımımız için bir avantaj. Bireysel becerisi üst düzey oyunculara sahip olan takımımız, Galler gibi her ne kadar taktik disipline sadık olsa da yaratıcılıktan uzak bir takım karşısında kayıp yaşamamalı. Kolay bir grup olmadığı açık ancak A Milli Takımımız grubu en azından ikinci sırada bitirebilecek güce sahip.
 
EURO2020'de A Milli Takımımızın fikstürü
  • 11 Haziran, Türkiye - İtalya
  • 16 Haziran, Türkiye - Galler
  • 20 Haziran, İsviçre - Türkiye

En güvendiğimiz isimler

Kadromuzda birçok önemli isim yer alsa da bazı oyuncuların, turnuvaya ve takımın performansına etkisi kesinlikle daha fazla olacaktır. Onları başında da gelen ilk isim Burak Yılmaz! Ligue 1'de şampiyon olan Lille'de özellikle son dönemlerdeki müthiş performansıyla dikkat çeken Burak Yılmaz, bizlerin ve Şenol Güneş'in en güvendiği isimlerin başında. Geride kalan sezonu 18 gol, 5 asistle tamamlayan ve Fransız basınına Türkçe 'Kral' manşetleri attıran Burak Yılmaz, sezon içi performansını sahaya yansıtırsa Türkiye'nin gruptaki şansını da önemli ölçüde arttıracaktır.

İyi günde finale gider, kötü günde ilk turda elenir

Takımımızın diğer kritik isimleri ise Hakan Çalhanoğlu, Çağlar Söyüncü ve kalecimiz Uğurcan Çakır olacak.

Uğurcan Çakır'ın kurtatışları belki de maç ya da maçlar kazandıracak. Çağlar Söyüncü'nün partneri Merih Demiral ile savunma performansı, tüm takımın oyununu 'güven' açısından doğrudan etkileyecektir.

Aslında böyle bir kaleci ve savunma hattına sahipken, EURO2020'de başarılı olmama ihtimalimiz az. Burada tek düşündürücü nokta, oyuncularımızın ve zaman zaman takımımızın günlük inişleri ve çıkışları! Bu aslında hemen hemen her önemli turnuvada gördüğümüz bir durum. İyi günümüzde finale kadar gidebilirken, kötü günümüzde ilk turda elenebiliyoruz. 

2008'den daha iyisi neden olmasın?

Unutulmaz EURO2008'de birbirindne heyecanlı maçlar oynamış ve saha içindeki performansımızla başarıyı hak etmiştik. O kadar motive ve iyiydik ki yarı finalde elenmek, kupayı kazanamamak hepimizi yıkmıştı. O dönem saha içi ve dışı uyumumuz, isteğimiz gerçekten üst düzeydi. Elimizde EURO2020 için o kadro kadar, hatta daha da güçlü bir kadro var. Az önce belirttiğimiz günlük inişler yaşamamamız halinde Türkiye olarak çeyrek finali belki de daha ilerisini görebiliriz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum