İşte yeni kırmızı kart-penaltı kuralı

Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz yıllarda yeni elle oynama ve penaltı kuralıyla ilgili bir bilgilendirme yapmıştı. Trendyol Süper Lig'de 2023/24 sezonunda da bu kuralla ilgili birçok pozisyon yaşandı. İşte yeni uygulanan kuralın detayları...

İşte yeni kırmızı kart-penaltı kuralı
22 Mart 2024 - 19:32

Trendyol Süper Lig'de bu sezon birçok kez yeni elle oynama ve penaltı kuralıyla ilgili birçok pozisyon yaşandı. Son olarak Kasımpaşa - Galatasaray maçında Wilfried Zaha'ya yapılan penaltıyla gündeme gelen kuralın detaylarını sizler için bir araya getirdik.

İşte elle oynama ve yeni penaltı kuralıyla ilgili detaylar;

BARİZ GOL ŞANSI ELLE KESİLİRSE...

1) Bariz gol şansını engelleyen bütün elle oynamalar ceza alanı içi veya dışı farketmeksizin kırmızı kartla cezalandırılacak.

2) Ceza alanı dışında yapılan bariz gol şansını önlemeye yönelik faulün disiplin cezası kırmızı kart olacak.

3) Ceza alanı içinde yapılan bariz gol şansını engelleyen faullerde (oyuncu topa müdahale etme niyetindeyse) penaltı ve sarı kart uygulanacak.

Önceden bu ihlalin cezası penaltı ve kırmızı karttı.

Ancak bu kuralın istisnası da var.

Ceza alanı içinde futbolcu topa müdahale etmek istemeyip rakibini çeker ya da iterse eski kural devreye girerek penaltı kararının yanı sıra oyuncuya kırmızı kart gösterilecek.

OYUNCU PENALTIYI ATARKEN DURAKLARSA ATIŞ İPTAL EDİLECEK

4) Penaltıyı atacak oyuncu koşusunu yapıp topa vurmadan duraklarsa penaltı kararı iptal edilecek ve top rakibe endirekt serbest vuruşla verilecek.

SERİ PENALTI ATIŞLARI

5) Seri penaltı atışlarında iki takım da aynı sayıda oyuncuya sahip olacak. Seri penaltı atışını atacak futbolcuların isimleri artık hakemlere verilmeyecek.

HAKEM AVANTAJA BIRAKIRSA OYUNCU MÜDAHALE EDEMEZ

6) Bir oyuncu kırmızı veya ikinci sarı kartlık bir ihlal yaptığında, hakem bir avantaj oynatırsa bu oyuncu artık futbolcuya müdahale edemez. Kırmızı kart oyun ilk durduğunda gösterilir. Bu futbolcu oyuna müdahale ederse maç durdurulacak ve oyuncuya kırmızı kart gösterilecek.

OFSAYT KURALI

7) Futbolcuların kolu ve eli ofsayt için değerlendirmeye alınmaz. Ofsayttan doğan endirekt vuruş artık futbolcunun topa müdahale ettiği yerden (artık kendi yarı sahası da olabilir) kullanılacak.