Komşu ülkenin çocukları#3

Birçok ünlü kişi çıkartan Kanada, futbolda ise o kadar ünlenemedi. Zaten en büyük 3 takımı da kendi ülkelerinde değil, Amerika Birleşik Devletleri'nde oynuyor.

Komşu ülkenin çocukları#3
31 Mayıs 2021 - 00:05 - Güncelleme: 24 Mart 2022 - 01:25
FUTBOO | Kanada Milli Takımı'na baktığımızda Alphonso Davies ve Jonathan David gibi yıldız futbolcuları görebiliyoruz. Beşiktaş'tan yakından tanıdığımız Atiba Hutchinson ve Cyle Larin'i de öyle. 

Aslında futbolun popüler olduğu bir ülke. FIFA'nın geçmiş yıllarda yaptığı bir araştırmaya göre ülkede 2,695,712 kişi futbol oynamış. Bu da nüfusa göre hesaplandığında en çok futbol oynanan yerin Kanada olduğunu gösteriyor. FIFA sıralamasında ise erkeklerde 73, kadınlarda ise 8. durumda. 

Ama işin ilginci kendilerine ait bir profesyonel bir futbol ligi yok. Böyle bir lig olmadığı için genelde başarılı futbolcular buralarda pek kalamıyor ve şanslarını ya Amerika ya da scout ekiplerinin dikkatini çekerek Avrupa'da deniyor.

37.5 milyonluk ülkenin liginde 8 takım var

37.5 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen Kanada'da sadece 11 profesyonel futbol takımı var. Kanada'nın yarı amatör liginde 8 takım kendi aralarında şampiyonluk mücadelesi veriyor. Onlardan pek bir haberimiz olmuyor zaten. Geriye kalan 3 takım ise Amerika'da MLS'te mücade ediyor: Toronto FC, CF Montreal, Vancouver Whitecaps FC



Kanada'dan çıkıp Amerika'da şampiyon olan takım

Bu takımlardan ilk kez Toronto FC, 2007'de MLS'e katıldı. Daha önceden Kanada'da oynuyorlardı ama orası doğal olarak kesmediği için MLS'e yatay geçiş yaptılar. 2017'de de MLS'te şampiyon olarak Amerika'da şampiyon olan ilk Kanada takımı olmayı başardılar. 

2011'de Vancouver Whitecaps, Kanada'dan Amerika'ya taşınan ikinci kulüp oldu. MLS Play-off'larına katılan ilk Kanada takımı.
Hissedar Drogba, teknik direktör Henry

2015'te ise Montreal Impact, Kanadalı olup da Amerika'da oynayan üçüncü ve şimdilik son takım. Didier Drogba'nın bir zamanlar oynadığı, şimdilerde hissedarı olduğu kulübün teknik direktörü ise bir başka efsane Thierry Henry...

Kanada'da kurulup Amerika'da oynayan bu 3 komşu takım, artık MLS ile özdeşleşmiş ekipler. Zaten sahip olduğu futbolcular, ligdeki dereceleri onları iyice MLS'leştirdi. Onlar bu ligin komşu çocukları ama herkes alışmış durumda. İki tarafın da aslında başka şansları yok. Ligin daha fazla popüler hale gelmesi için rekabet gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum