ÜMİT ÇELİK

ÜMİT ÇELİK


Kurallar ve hatalar

20 Eylül 2019 - 13:19 - Güncelleme: 20 Eylül 2019 - 13:29

Herkese selamlar,

Kural ve hakem hataları konuları iyice konuşulmaya başlandı. Bunun esas sebebi elbette ki hakemlerin hataları değil. Galatasaray ve Beşiktaş’ın gücünü yitirmeye başlayan sürecin farkında olması. Zaten ciddi medya gücüne sahip bu iki kulüp, idari olarak kötü yöneticileri nedeniyle, sportif olarak da başarısızlığa giden sürecin farkındalar. Algıları başka yöne çekerek bu başarısızlıklarını kapatmak üzerine kurgulanmış ve bu kaos ortamından faydalanmaya veya zarar görmeme üzerine bir plan devreye sokulmuşa benziyor.

Galatasaray kaos ortamına girecek gibi...

Galatasaray, özellikle devlet tarafından sağlanan destekler ile ayakta dursa da kapalı kapılar arkasında artık “deniz bitti kara göründü” dedi. Riva arazisi olayı da su yüzüne çıkınca maddi olarak geri dönülemez bir kaos ortamına girecek gibi gözüküyor. Zaten çok yakın zamanda seçim yapmak zorundalar. Seçimde de gelecek kişiler Lise ağırlıklı olacaktır ki (Dursun Özbek de seçime girecektir) bu aslında Fenerbahçe adına çok önemli. Kendi içlerinde büyük bir çarpışmaya sebep olacaktır.

Beşiktaş'ta da sıkıntılar var

Beşiktaş’ın, zaten finansal olarak büyük sıkıntıları var. Elindeki imkanları en optimize kullanmaya çalışsa da, kadro kalitesi her geçen yıl mecburen aşağıya doğru gidiyor. Çok farklı bir çözüm oluşturmazlar ise Beşiktaş’ın durumu da uzun vade de çok iyi gözükmüyor.

Trabzonspor da devlet desteği ile ayakta duruyor ama taşıma su ile değirmen dönmüyor. Özellikle 2010-2011 Şampiyonu Fenerbahçe’nin adını kullanarak prim yapmaya çalışsalar da yetenekli gençlere yaptıkları yatırımlar finansal olarak Trabzonspor’u ayakta tutacağa benziyor. Ama Trabzonspor önce kendi iç politikalarına da yatırım yapmalı. Siyasi gücü arkamıza aldık, istediğimizi yaparız diye düşünseler de işin pratik tarafı öyle olmuyor.

Gelelim Fenerbahçe’ye.

Ali Koç, Türkiye’de isim yapmaya gelmemiş tek başkan. Zaten bu ismi sadece Türkiye değil, İş Dünyası'nda bilmeyen yok diyebiliriz. Birçok dev Avrupa kulübünün sponsorluklarından tutun, iş dünyasında ciddi güce sahip birisi. Gelir gelmez finansal yapıya hamleler yaptı. Birçok firmasını sponsor yaparak Fenerbahçe’ye büyük maddi gelir sağladı. Cebinden de bir o kadar koymuştur. İlk sene rakiplerle iyi geçinerek zeytin dalı uzatsa da işin öyle çözülemeyeceğini, karşısında arsız zihniyetler olduğunu gördü ve bu sene rüzgarın yönünü değiştirdi.

Ali Koç diğerleri gibi değildir

Ali Koç’un sportif başarının ne kadar önemli olduğunu bilmesinin yanında, bunun için kora kor mücadelenin sadece saha içinde değil, saha dışında da olması gerektiğini görmesi, bugün hakem hatalarının, kural hatalarının gözler önüne serilmesinin esas nedenidir.

Ali Koç, diğerleri gibi değildir. Eğer kural varsa bu herkes için eşit olsun istiyor. Ama diğer kulüpler bu şekilde düşünmediğini senelerdir görüyoruz. Kırmızı kartlık pozisyonlar, es geçilen penaltılar, VAR uygulaması gelmesi ile bir nebze de olsun engellenmiş gözüküyor.

Eğer son 3 yılda adaletli yönetimler olsa idi Fenerbahçe en az 2 şampiyonluk daha almıştı. Ama ben hakemlerin bilinçsiz hata yaptıklarını düşünürken, son hafta Alanyaspor-Fenerbahçe maçında yaşanan kural hatası nedeniyle bu fikrim değişti. İşin doğrusu ben de bilmiyordum ama benim bilmemem normal. Ben hakem veya Merkez Hakem Kurulu Başkanı değilim. Ancak hakemlerimiz ve hatta MHK Başkanı Zekeriya Alp bile kurallardan bihaber. Hatta Hakem Hatası ve Kural Hatası arasındaki farkı bile bilmiyorlar. Bunu yapılan açıklamalardan net şekilde görebiliyoruz.

Sonuç olarak, bugüne kadar istediklerini yapan diğer kulüplerin karşısına Fenerbahçe küllerinden doğarak yeniden çıktı. Ve siz bunun ne anlama geldiğini çok iyi biliyorsunuz. Artık devir değişiyor. Fenerbahçe yükselirken, diğerlerinin alçalmaya başlaması bu bağırışların esas nedenidir.

Not: Dipnot olarak eklemekte fayda var. Yargıtay kararı çok yakında açıklanacak gibi gözüküyor. O zaman alınacak tazminatlar ile neler olabileceğini de ayrıca düşünmelerini rica ediyorum.

Sevgiler

YORUMLAR

  • 0 Yorum