ÜMİT ÇELİK

ÜMİT ÇELİK


Fenerbahçe'nin 10 numara ihtiyacı apaçık ortada

04 Ocak 2017 - 00:12

1. Sezonun ilk yarısında sizi en çok etkileyen isim kimdi.. 

İlk yarıda Abdullah Avcı yönetimindeki Medipol Başakşehir, gerçekten çok iyi bir performans ile zirvede puan farkı ile üç büyüklere ders verdi. Edin Visca, Emre Belezoğlu gibi isimlerle dolu Başakşehir, geçen yılın şampiyon apoletli takımı Şenol Güneş'in Beşiktaş'ının çok üzerinde bir puan topladı.

Beşiktaş'ın oturmuş kadrosu Mario Gomez, Sosa gibi önemli oyuncularını kaybetse de, kompakt oyun yapısı ile ligin ilk yarısını ikinci sırada bitirmesini sağladı.

Galatasaray'da teknik direktör Riekerink'in yetersizliği konuşulurken ligin ilk yarısını özellikle Wesley Sneijder'in ortaya koyduğu performans, defansif zaafiyetlere rağmen üçüncü sıradaki yerlerini aldılar.

Ligin ilk yarısının en etkin ismi kuşkusuz Dick Advocaat gibi gözüküyor. Vitor Pereira'dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna alelacele getirilen Advocaat, sağ ve sol bekini kaybetmiş, oyuncuların fiziksel ve mental olarak çok düşük olan bir Fenerbahçe’yi ligin özellikle ilk 7 haftasında önemli puan kayıplarına rağmen diriltmeyi ve şampiyonluk potasına sokmayı başardı. Taraftarların tribünleri boş bıraktığı, takımın kopuk oynadığı, Josef de Souza, Skirtel, Sow ve Lens gibi isimlerin performansını arttırarak takımını havaya sokmayı başaran Fenerbahçe’nin teknik patronu Dick Advocaat ligin ilk yarısını etkileyen en önemli figür olarak dikkat çekti.

2. Sizde en çok etki bırakan maç hangisiydi..

Sayabileceğimiz birçok maç olmasına rağmen arka planda ligin kaderini değiştiren maç Fenerbahçe’nin Şükrü Saraçoğlu stadında Galatasaray ile oynadığı maç çok önemliydi.

Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki maç Fenerbahçe’nin varoluş maçıydı. Kaybettiği puanlar ile ligin zirvesinden epey uzakta kalan Fenerbahçe, 17 yıldır sahasında yenilmediği ezeli rakibini ağırladı. Galatasaray ise rakibinin sahasındaki yenilmezlik serisine son vermeye inanmış bir yönetim ile deplasman yasağının kaldırılması ile taraftarları ile Kadıköy’e gitti. Fenerbahçe’nin taraftar gruplarının tribünlere küstüğü bir ortamda tıklım tıkım bir Kadıköy vardı. Fenerbahçe’nin bu maçta aldığı 3 puan ligin üst tarafının değişmesine neden oldu. Bir anda potaya giren Fenerbahçe, diğer takımlarında silkinmesine neden oldu.

3. Performansıyla hayal kırıklığı yaratan üç isim.. (Yönetici, hakem, futbolcu, teknik adam olabilir)

Cüneyt Çakır, Emmanuel Emenike, Şenol Güneş...

Cüneyt Çakır uluslar arası apolete rağmen, Türkiye’de verdiği kararlar ile hep gündemde. Kendisini bu apoletler bu şekilde devam etmesi halinde daha fazla kurtarmayacağı düşüncesindeyim.

Emenike, aslında çok güçlü diri bir oyuncu. Sezon başında geri döndüğünde, “Fenerbahçe’nin yeni transferi benim” demişti. Ancak bunu başaramadı. Son vuruşları, çalım yeteneği çok düşük, bir de duygusal tarafı buna takviye olunca şans bulduğu maçlarda istediğini yapamadı ve büyük hayal kırıklığı yarattı. Devre arasına az bir süre kala yaptığı davranışlarla da kadro dışı kalarak başka bir takıma gitmesinin yolu açılmış oldu.

Şenol Güneş, şampiyon takımın hocası. Geçen sene elindeki önemi iki kozunu kaybetse de yerine takviye yaptı ve Fenerbahçe’nin iki bekini alarak takımını güçlendirdi. Oturmuş bir takım planı varken takımını yönetmekte zorlandı. Gerçi sakatlıklar da elindeki kozları azaltsa da yine de dünya üçüncülüğü yaşamış bir teknik hocanın daha toparlayıcı olması gerekirdi. Fenerbahçe’nin krizle başladığı, Galatasaray’ın da problemlerinin olduğu bir ortamda zirveyi Başakşehir’e bırakması ona yakışmadı.

4. İlk yarının onbirini nasıl yaparsınız..

Muslera, Vrsajevic, Marcelo, Skrtel, Hasan Ali Kaldırım, Atiba, Emre Belözoğlu, Lens, Bruma, Visca, Cenk Tosun

Bu 11 uyumlu gibi gözükmese de bireysel anlamda takımları adına büyük işler başardılar. Bu oyuncuları ilk yarı performansları itibari ile hangi takıma koyarsanız koyun, hocalar ilk 11’de oynatacaktır.

5. Transfer döneminde şampiyonluğa oynayan takımların hamlelerini nasıl görüyorsunuz..

Başakşehir, en önemli silahları Edin Visca ve Emre Belözoğlu. Kalecileri Volkan Babacan’da çok önemli işler yapıyor. Takım oyununu iyi oynuyorlar. Ancak ligin boyu uzadıkça rotasyon oyuncularının azlığı onlara sorun oluşturacaktır. Şu an ligin zirvesindeler ancak alacakları 2 mağlubiyet onları bir anda aşağılara itebilir. Özellikle Emre Beözoğlu tarzında bir oyuncu daha almalı. Emre, 60 dakika dan sonra oyundan düşüyor. Otuz dakika oyunu yönlendirebilecek dikine gidecek bir oyuncu bile onların lig bitiminde ilk üçte olmasını sağlayacaktır.

Beşiktaş, nokta transfer yapmanın peşinde. Bütçesel anlamda elleri rakiplerine göre daha rahat. Ryan Babel orta sahaya önemli bir takviye. Forvet olarak bir oyuncu daha almaları hem Avrupa kupalarında hem ligde ellerini güçlendirecektir.

Galatasaray, defansif olarak isteneni bir türlü yapamadılar. Riekerink’in istediği oyun sistemi hücum anlamında işe yarıyor. Saha içerisinde de Sneijder maestro görevini üstlenmiş durumda. Selçuk İnan’ın performansının düşmesi tüm takımı etkiliyor. Orta sahadan itibaren defansa takviye şart. Yoksa bu sene şampiyonluk aslanın ağzında.

Fenerbahçe’nin en büyük transferi kuşkusuz Lens. Lens’in performansı Sow’u, Josef’i hatta kaleci Volkan Demirel’i bile etkilemişe benziyor. Bütçesi yok denecek kadar az Fenerbahçe’nin 10 numara ihtiyacı apaçık ortada. Yanı sıra sağ ve sol beklerinden de bekleneni alamadı.

Advocaat’ın istediği Karavayev ile anlaşma sağlandı. Muhtemelen sağ veya sol bekte kullanılacak. Lens ayarında bir de sol açık alınırsa Fenerbahçe’nin ligde ve Avrupa da eli çok güçlenecektir. Fenerbahçe’nin en büyük sorunu finansal kriterler.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum