Kuzey Makedonya'nın futbol devrimi

Son 30 yılda 4 kez isim değiştiren Makedonya, bugünkü adıyla Kuzey Makedonya kendi futbol tarihinindeki devrime devam ediyor.

Kuzey Makedonya'nın futbol devrimi
29 Mart 2022 - 06:35

FUTBOO | ‘Ben Yugoslavya'da doğdum. Üsküp'te. Sonra FYROM'da (Former Yugoslav Republic of Macedonia) seni yaptım. Sonra Makedonya'da hayatım devam etti. Şimdi Kuzey Makedonya'da yaşıyorum. Yerimden kımıldamadan 4 ülke değiştirdim.’

Bu sözler Üsküp doğumlu ünlü oyuncu Ertan Saban’ın babasına ait! Ertan Saban’ın hikayesinde anlattığı gibi son 30 yılda 4 kez isim değiştiren Makedonya, bugünkü adıyla Kuzey Makedonya’nın futbol tarihinde yaşadığı bir diğer tarihi zafere bu ilginç anektot ile başlamak istedik.

Kuzey Makedonya, Avrupa futbolunda parmakla gösterilen bir ülke değil ama onlar kendi futbol devrimlerini sürdürmeye devam ediyor.

Avrupa'nın bu küçük futbol ülkesi önce EURO2020'ye katıldı, ardından da 2022 Dünya Kupası için play-off oynama hakkı kazandı.

Futbol tarihlerinin devrimi devam ediyor

EURO2020'ye Gürcistan'ı play-off maçında yenerek katılan Kuzey Makedonya, bu kez Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde önemli bir başarıya imza attı.

EURO 2020'de Hollanda, Ukrayna ve Avusturya ile aynı grupta mücadele eden Kuzey Makedonya, turnuvayı puan alamadan kapatsa da oynadığı futbolla 'Yenilirim ama ezilmem' mesajını verdi. Rakiplerinden korkmayan, sonuna kadar mücadele eden Kuzey Makedonya, puan alamamış olsa da oynadığı futbolla sempati kazanan takımlar arasında kendisine yer buldu.

EURO2020'den sonra bu kez Dünya Kupası fırsatı

Blagoja Milevski önderliğindeki Kuzey Makedonya, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri J Grubu'nu da ikinci sırada tamamladı ve Dünya Kupası için play-off hakkı kazandı. Kuzey Makedonya grubunu Almanya'nın ardından 18 puanla ikinci sırada tamamladı.

Avrupa'nın yükselen milli takımlarından olan Kuzey Makedonya, grupta unutulmatacak bir galibiyete de imza atmıştı. Almanya ile oynanan maçta Makedonya deplasmanda olmasına rağmen rakibini 2-1 mağlup ederek, ne kadar tehlikeli bir takım olduğunu göstermişti.

Peri masalı, İtalya karşısında da sürdü

Dünya Kupası Avrupa elemelerinde grubunu 2. sırada tamamlayan Kuzey Makedonya, play-off turunda ise İtalya ile eşleşti. İtalya'da oynanacak maç öncesi Kuzey Makedonya'ya neredeyse hiç şans verilmiyordu. Hatta İtalya cephesi, Kuzey Makedonya maçının öyle rahat geçeceğini düşünüyordu ki demeçlerde hep Portekiz - Türkiye maçı vardı. Onlar için önemli olan maç Portekiz - Türkiye galibiyle oynanacak maçtı. 

Ama Kuzey Makedonya'nın da söyleyeceği şeyler vardı... İtalya'da oynanan maçta bir kez daha takım halinde harika bir savunma yapan Kuzey Makedonya, 90+2. dakikada bulduğu golle bir peri masalı daha yazıp İtalya'yı Dünya Kupası'nın dışına attı. Avrupa şampiyonu İtalya, böylece üst üste 2. kez Dünya Kupası'na katılamazken Kuzey Makedonya, yine küçümsenmeyecek bir takım olduğunu gösterdi. 

2016’dan sonra büyük yükseliş

Avrupa’da elbette önde gelen futbol ülkeleri arasında sayamasak da Kuzey Makedonya, son yıllarda yükselişe geçmişti. 2016’da dibe vuran ve FIFA sıralamasında 162’nciliğe kadar gerileyen Kuzey Makedonya Şubat 2022’de 67’inci basamakta yer almayı başardı.
 

Bir sene önce tarihlerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılan bu küçük ülke, şimdi de ilk kez Dünya Kupası'na katılmanın planlarını yapıyor. Başarırlar mı bilinmez ama şu ana kadar ortaya koydukları futbolla alkışı hak eden bir perfromans yakaladılar.


YORUMLAR

  • 0 Yorum