Neden bu kadar faul düdüğü çalınıyor?

Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan son derbide hakem Cünyet Çakır'ın 41 kez faul çalması, bir kez daha gündeme Süper Lig'deki faul sayılarını getirdi! Biz de Cüneyt Çakır'ın Süper Lig ve Şampiyonlar Ligi'nde yönettiği maçlardaki faul sayılarını kıyasladık.

Neden bu kadar faul düdüğü çalınıyor?
11 Şubat 2021 - 13:19
FUTBOO | Geçtiğimiz hafta Süper Lig'de herkesin heyecanla beklediği derbide Galatasaray, Fenerbahçe'yi 1-0 mağlup ederken, Cünyet Çakır'ın oyunu sıkça faullerle durdurması dikkat çekmişti. Cünyet Çakır, o gün derbide sadece faul nedeniyle oyunu 41 kez durdurmuş ve doğal olarak oyunun bu kadar durması hem izleyicileri hem de oyuncu ve teknik adamları memnun etmemişti. 

Gazeteci Uğur Meleke derbinin ardından bu konuyla ilgili ''41 faul düdüğü olacak maç değildi bu. Tamam futbolcular da iyi niyetli değildi ama çok düdük çalıyorsunuz. Bu derbi 10-15 yıldır böyle'' ifadelerini kullanmıştı. Biz de Cüneyt Çakır'ın Süper Lig'deki büyük maçlar ile Avrupa'da düdük çaldığı önemli maçları kıyaslamak istedik. Cünyet Çakır, Avrupa'da yönettiği büyük maçlarda faul konusunda ne kadar düdüğüne başvuruyor?

Değerlendirmeyi tek hakem üzerinden yapmanın daha doğru olacağına inandığımız için, son derbiyi yöneten Cüneyt Çakır'ın maçlarına göz atıyoruz. Çakır, son 3 sezonda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un birbirleriyle oynadıkları 8 maçta görev aldı. Çakır bu maçlarda ortalama 33,6 kez faul düdüğü çaldı. En az faul çaldığı maçlar bu sezon Fenerbahçe'nin Trabzonspor'u 3-1 yendiği ve geçen sezon Trabzonspor'un Galatasaray'ı 3-1 yendiği maçlar oldu. Cünyet Çakır bu maçlarda 29 kez faul düdüğü çaldı. 

Peki Cüneyt Çakır Avrupa'da nasıl?

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, UEFA en gözde organizasyonu Şampiyonlar Ligi'ne çok önem veriyor ve hakemleri burada çok daha detaylı inceliyor. Milyonların izlediği bir Şampiyonlar Ligi maçında da gereksiz faullerin, çok fazla faul düdüğünün çalınmasından çok, mücadele edilmesini isityorlar. Hakemler de buna göre hareket ediyor.

Peki Cünyet Çakır'ın son 3 sezondaki maçlarında durum nasıl? Cünyet Çakır, Şampiyonlar Ligi'nde sn 3 sezonda birçok maçta düdük çaldı ancak biz Süper Lig'deki büyük maçlarla kıyaslayabilmek için en önemlilerini inceledik.

Cünyet Çakır son 3 sezonda Şampiyonlar Ligi'nde 4 kritik karşılaşmada düdük çaldı; Barcelona - Napoli, Liverpool - Barcelona, Man. City - Tottenham ve Liverpool - Paris SG. Bu maçlarda Çakır ortalama 22,5 faul düdüğü çaldı. Cüneyt Çakır'ın en fazla faul düdüğü çaldığı maç, 25 faul ile Barcelona - Napoli oldu.

Süper Lig; 33,6, Şampiyonlar Ligi; 22,5

Elbette her maçın kendi öyküsü, kendi gelişimi var ancak yine de hakemlerimiz için fazla faul düdüğü çaldıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Bunu Türkiye'nin son yıllarda yetiştirdiği en önemli hakem Cünyet Çakır'da bile görüyoruz. Süper Lig'de oyunu çok fazla durdurup, oyuncuları da bir anlamda kolaylığa alıştırmak yerine artık mücadeleye daha çok izin vermek, Türk futbolunun gelişimi adına da önemli olacaktır.
Cüneyt Çakır'ın çaldığı faul sayıları (Son 3 sezon)
 
Fenerbahçe - Trabzonspor: 3-1, 29
Beşiktaş - Galatasaray: 2-0, 28
Fenerbahçe - Galatasaray: 0-1, 41
    
Galatasaray - Fenerbahçe: 0-0, 31
Fenerbahçe - Beşiktaş: 3-1, 39
Galatasaray - Trabzonspor: 1-3, 29
    
Beşiktaş - Galatasaray: 1-0, 35
Fenerbahçe - Trabzonspor: 1-1, 37

YORUMLAR

  • 0 Yorum