Şenol Güneş dönemi ve milli takım

2019 yılının Mart ayında Türkiye A Milli Takımı'nın teknik direktörlü olan Şenol Güneş, bugüne kadar nasıl bir performans sergiledi? Türkiye'nin başında 20 ayı geçen Şenol Güneş dönemini değerlendirdik...

Şenol Güneş dönemi ve milli takım
15 Kasım 2020 - 02:57
FUTBOO | 18 Mart 2019'da Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın başına geçen Şenol Güneş ile 18 maçı geride bıraktık. Bu maçlardan ortalama 1.89 puan toplayan Güneş, takımımızı EURO 2020'ye götürmeye başardı. Peki bu süreç içinde nasıl bir performans sergilendi?

Şenol Güneş'in gelmesiyle Türk basınının da sık sık başvurduğu klişe gibi 'Güneşli günler' başlamıştı. Güneş döneminde EURO 2020 elemeleri ve hazırlık maçları dahil ilk 4 maç kazanılırken 'Maçlar kolaydı' tezi ortaya konmuştu. Aralarında Arnavutluk ve Moldova galibiyetleri de vardı. Bu söylem görece doğru olabilirdi. Ama her şey 5. galibiyetle başladı...

Her şeyin başladığı maç: Fransa!

8 Haziran tarihinde Konya'da Millilerin rakibi Fransa'ydı. Dünya Kupası'nın son sahibi Fransa'dan bahsediyoruz. Favori tabii ki onlardı. Biz ise kolay maçlar kazanmış ve geleceği merak konusu olan bir takımdık. Ancak o günün sonunda Milli Takımı sadece biz değil tüm Avrupa konuşuyordu. Türkiye, Fransa'yı Kaan Ayhan ve Cengiz Ünder'in golleriyle 2-0 yenerken 'Tamam artık bu birliktelik oldu' yorumları yapılmaya başlanmıştı. 

Son Dünya Kupası şampiyonundan iki maçta 4 puan

Fransa galibiyetinin ardından Moldova ve Arnavutluk galibiyetleri gelirken Güneş döneminde ilk 9 maçta 8 galibiyet alınmıştı. Tek mağlubiyet ise deplasmanda İzlanda'ya karşıydı ki İzlanda'ya deplasmanda şansımız çoğu zaman tutmuyor.

Fransa ile bu kez deplasmanda karşılaşan Güneş ve öğrencileri, rakibiyle Paris'te 1-1 berabere kalarak yine büyük bir başarıya imza attı. Milli Takım, daha bir yıl önce Dünya Kupası kazanmış bir takıma karşı grupta iki maçta 4 puan toplamıştı! 

12 maçta 9 galibiyet! Yenilen gol sadece 4

İzlanda beraberliği ve Arnavutluk galibiyetiyle EURO 2020 bileti alan Türkiye, Şenol Güneş yönetiminde 2019'da çıktığı 12 maçta sadece 1 mağlubiyet alırken bu maçların 9'unu kazanmıştı. Ve yıllardır 'savunması problemli' denilen takım bu 12 maçta sadece 4 gol yemişti... Şüphesiz 2019 yılı A Milli Takım için harika geçti.

Müthiş 2019'un ardından galibiyetsiz 2020

Ancak 2020 yılı için aynı şeyi söyleyemiyoruz... Kasım'ın ortasına geldik ve henüz Türkiye'nin bu yıl içinde bir galibiyeti bulunmuyor. Pandemi nedeniyle EURO 2020 bir yıl ertelendi ve onun yerine Uluslar Ligi ve hazırlık maçlarına çıktık. Macaristan, Rusya ve Sırbistan'dan oluşan Uluslar Ligi'nde henüz bir galibiyetimiz yok. 

Maç daha az, yenilen gol daha fazla

Bu yıl 6 maça çıkan Türkiye, 5 maçta berabere kalarak 'yenemiyorsan yenilme' dedi, sadece Macaristan'a yenildi. Bir yıl önce 12 maçta 4 gol yiyen Milliler, bu sene ise 6 maçta kalesinde 10 gol gördü. Bu tabii ki düşündürücüydü.

Her maça farklı kadro

Ana hedef EURO 2020. Evet belki bu sene oynadığımız maçlar hedef maçlar değildi. Ama Şenol Güneş, bu yıl oynanan tüm maçlarda farklı 11 kullandı. Her maçta 90 dakika oynayan oyuncu sayımız 0... Oturmuş bir kadromuz vardı zaten ancak bu yıl daha çok 'oyuncu arama' ile geçirmişe benziyoruz. 

Sistem değişikliği

Şenol Güneş'in geçen sene ve bu seneki formasyonlarının da değiştiğini gördük. Harika geçen 2019'da çoğu zaman 4-1-4-1 sistemini tercih eden Güneş, beraberliklerle dolu 2020 senesinde 4-2-3-1'e döndü. 

Hedef 2021!

Geçen iki yılın ardından bir çok iyi, bir vasat sezon geride kalmak üzere. Henüz 2020'de bir galibiyetimiz yok, bu yıl galibiyet almak için ise iki maçımız kaldı. Yine de tek hedef EURO 2020! Ve bu takımın başarıya ulaşacak potansiyeli bir hayli fazla!

YORUMLAR

  • 0 Yorum