Son 30 yılda Liverpool'da neler değişti, neler?

Son 30 yılda dünyada birçok şey değişti. İnternet, walkman, akıllı telefon çıktı, Google, Facebook, YouTube, Twitter hayatımıza girdi. Dünya bambaşka bir hal aldı. 30 yılda değişen tek şey dünya değildi. Liverpool da değişti...

Son 30 yılda Liverpool'da neler değişti, neler?
23 Temmuz 2020 - 08:28 - Güncelleme: 23 Temmuz 2020 - 08:57

FUTBOO | Liverpool, son şampiyonluğunu almadan önce bu sevinci 30 sene önce yaşayabilmişti. Liverpool, Kenny Dalglish yönetiminde 1990'da şampiyon olurken bir sonraki kupa için 30 sene beklemek zorunda kaldı. 30 sene sonra takımı şampiyon yapan Jürgen Klopp ise ''Bu senin için Kenny Dalglish'' diyerek 30 sene öncesine mesaj gönderdi.

Kırmızılar, 70 ve 80'lere İngiltere'de damgasını vuran kulüptü. 70'li yıllarda 4, 80'lerde ise 7 şampiyonluk kazanan ve kupalara adeta ambargo koyan Liverpool, 89/90 sezonunda şampiyon olduktan sonra duraklama dönemine girdi.

Manchester United ve Alex Ferguson dönemleri

Liverpool'un önüne geçemediği kişi ise Sir Alex Ferguson olmuştu. Manchester United'da yarattığı '92 Sınıfı' ile harika bir takım kuran Ferguson, üst üste kupaları Manchestar'a götürdü. 90'lar böyle geçerken sırada Arsenal'in 'Yenilmezler' kadrosu vardı. Arsene Wenger yönetimindeki efsane takım da 2000'lerin başına damgasını vurunca Liverpool hep arka planda kaldı. Rakiplerini yakalamak için hamlelerde bulunsa da bu hamleler hep boşa oldu.

 

 

Paranın önemi: Chelsea ve City

Alex Ferguson kupalara 2000'lerde de devam ederken 2010'lu yıllara girmemizle paranın önemini bir kez daha anladık. Takımlarının el değiştirmesiyle birlikte önce Chelsea, sonra da Manchester City, İngiliz futbolunu domine etti. Transferde harcadığı paralarla harika takımlar yaratan bu ikiliyi yakalamak çok zordu. Liverpool, 2004/05 sezonunda İstanbul'da Şampiyonlar Ligi'ni kazansa da özlemini çektiği Premier League'de mutlu sona bir türlü ulaşamıyordu.

Gerrard ve düşüşü...

2013/14 sezonunda ise Liverpool, 1990'dan sonra şampiyonluğa ilk kez bu kadar yaklaşmıştı. Brendan Rodgers yönetimindeki Liverpool, Steven Gerrard, Luis Suarez, Raheem Sterling, Daniel Sturridge ile harikalar yaratıyor, oynadığı futbolla herkesi kendisine hayran bırakıyordu. Son haftalara lider giren ve 'O sene, bu sene' dedirten Liverpool'da yılların kaptanı Steven Gerrard'ın Chelsea maçında ayağının kayması ve yenilen gol, hem liderliği hem de hayalleri bir süre daha erteleyecekti. O maç, hala ''Gerrard'ın düşüşü'' olarak anılır. 

Özlemi sonlandıran şampiyonluk

2015'te ise göreve Jürgen Klopp getirildi. Alman teknik direktör, her sene bir öncekinden dah iyi olurken sürekli takımını geliştirdi. Son iki senede ise zirveye çıktı. Durmadı da... Liverpool, onunla birlikte 2020'de yani 1990'dan 30 sene sonra ilk lig şampiyonluğunu kazandı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum