Klopp ne yaptı da şampiyonluk geldi?

Jürgen Klopp, İngiltere'nin en üst liginin 131 yıllık tarihinde şampiyonluk yaşayan ilk Alman teknik direktör oldu. Peki neler yaptı da bu başarı geldi?

Klopp ne yaptı da şampiyonluk geldi?
23 Temmuz 2020 - 08:45 - Güncelleme: 23 Temmuz 2020 - 08:47

FUTBOO | Tarihler 8 Ekim 2015'i gösterdiğinde Liverpool Jürgen Klopp ile anlaşıyor, Alman teknik direktör, imza töreninde ''Ben normal biriyim''  diyordu. Klopp, ''Şampiyonluklar kazanacağımızdan eminim'' derken yeni bir dönem başlayacağının sinyallerini veriyordu. Ve 25 Haziran 2020... Liverpool, 30 sene sonra ilk lig şampiyonluğunu kazanırken bunun en büyük mimarı şüphesiz Jürgen Klopp oldu. İngiltere'de şampiyonluk yaşayan ilk Alman teknik direktör olan Klopp neleri başardı da tarih yazdı bakalım...

Liverpool'da Jürgen Klopp'un şampiyonluk için ilk sözleri ''Gerçekten inanılmaz. Tamamen kendimi kaybetmiş durumdayım. Bu şampiyonluk Kenny Dalglish için, bu şampiyonluk Steven Gerrard için. Benim olabileceğini düşündüğümden bile çok daha fazlası bu.'' sözlerini kullandı. Bu sözleri söylerken de gözleri yaşlı bir Klopp gördük. O artık bir Liverpoolluydu, şehirle, kulüple özdeşleşmiş birisiydi.

Klopp'un Liverpool'a transfer ettiği oyunculara bakalım. Andrew Robertson, Georginio Wijnaldum, Alex Oxlade-Chamberlain, Xherdan Shaqiri, Sadio Mane, Muhammed Salah, Fabinho, Naby Keita, Alisson ve Virgil van Dijk. Bu saydığımız oyuncuların yarısından fazlası yeni Liverpool'un omurgasının yarısını oluşturan isimler oldu. Bu transferleri yaparken de kendisinden önce şampiyonluklar kazanan Chelsea ve Manchester City gibi para saçmadı. Coutinho'yu 145 milyon euroya satarak o parayla Alisson ve van Dijk'ı kazandı. Hatta bazı Liverpool taraftarları, Alisson ve van Dijk’ı kazandırdığı için Coutinho’ya teşekkür ediyor.

Transfer yapmadan gelen şampiyonluk

Bu sezon öncesi ise Liverpool, transfere hiç para harcamadı. Çünkü artık 5 sene önce Klopp'un hayalini kurduğu sistem üst noktaya çıkmıştı. Artık yeni bir oyuncuya ihtiyaç yoktu. Küme düşmeme mücadelesi veren Aston Villa, 100 milyon euronun üstünde harcama yaparken 97 puanla ikinci olan Liverpool, hiç transfer yapmadı. Klopp sistemi, artık Liverpool'a hakimdi. Şimdi harekete geçme zamanıydı.

 

 

Klopp: 'Asla pes etmeyeceksin'

Klopp'u özel kılan özelliklerden birisi de asla pes etmemesi. Kılpayı kaçan başarıların ardından takımı ayakta tutmak çok zor bir iş. Klopp, bunu Mainz ve Dortmund'da da çok yaşamıştı. Liverpool'da da önce Avrupa Ligi finalini, sonra Şampiyonlar Ligi finalini, sonra da 97 puan kazanmasına rağmen lig şampiyonluğunu kaybetti. Geçen sene Şampiyonlar Ligi, bu sezon da Premier League kupasını Liverpool müzesine getiren yine Klopp oldu. Liverpool taraftarları, ''Asla yalnız yürümeyeceksin'' diyorlar ya, Klopp da ''Asla pes etmeyeceğiz'' diyor.

Rakiplerinin bile sevdiği teknik direktör

Manchester United'ın efsane oyuncusu Wayne Rooney, geçtiğimiz günlerde ''Klopp, Liverpool'un başında 10 sene kalırsa Liverpool en az 5 şampiyonluk yaşar. Liverpool dışında bir takımda Klopp için oynamak isterdim.'' şeklinde konuşmuştu. Liverpool dışında demesinin sebebi, kendisinin Liverpool'un ezeli rakibi Evertonlı olması. Ancak Everton'ın çocuğu olarak bilinen Rooney'in bile Klopp'a böylesine sözler söylemesi, Alman teknik direktörün taraflı tarafsız herkes tarafından sevildiğini gösterir cinsten. 

Nasıl sevilmesin ki? ''Ben normal biriyim'' diye giriş yaptığı Liverpool kariyerinde kimseyle kavga ettiği görülmedi. Rakiplerini sürekli övdü. En büyük rakibi olarak gösterilen Manchester City için daha geçtiğimiz günlerde ''Biz bu takıma nasıl bu kadar puan farkı atabildik hala şaşırıyorum'' dedi. Daha öncesinde de ''Avrupa'nın en iyi takımı Manchester City'' demişti zaten. Maç sonunda yense de yenilse de rakip teknik direktörü tebrik eden biri Klopp. Zaten basın toplantıları, yaptığı şakaları anlatmaya bile gerek yok. Etrafına neşe saçan bir karakter. Böylesine pozitif bir insanla çalışmanın önemi futbolcular için çok ama çok önemli. Sadece futbol için de değil, her işin böyledir aslında. Başınızdaki patronu sevmezseniz işinize ne kadar bağlı olabilirsiniz ki? Tamam profesyonellik önemli, olması lazım evet ama patronunuz size olumlu yaklaşırsa siz %100 değil %200'ünüzü sahaya yansıtırsınız. Klopp ile çalışıp da olumsuz bir söz söyleyen hiçbir oyuncu bulamazsınız.

En iyisini kendi içinden çıkarttı

Klopp, en iyi futbolcuyu parayla satın alamayacağını da gösterdi. Elindeki futbolcuları inanılmaz geliştirdi. Liverpool'u Liverpool yapan özelliklerden birisi bek performansı. Her iki beki iki sezondur çift haneli asist ortalamasıyla oynuyor. Trent Alexander Arnold, sağ bek olmasına rağmen şu ana kadar 12 asist yaptı. Daha 21 yaşında ama bonservis değeri 100 milyon euro oldu. Hatta şu anda dünyanın en iyi sağ beki olarak gösteriliyor. Haksız da değiller. Trent, Klopp'un altyapıdan çıkardığı ilk futbolculardan birisi olmuştu. Onu sürekli geliştirdi ve şimdi de pozisyonunun dünyada en iyisini yaptı.

‘’Hayat çok anlamsız, bir işe ihtiyacım var’’

Trent'in en yakın arkadaşı Andrew Robertson ise Liverpool'a sadece 9 milyon euroya geldi. İskoç sol bek, 18 yaşındayken Twitter hesabından ''Hayat, bu yaşta parasız çok anlamsız. Bir işe ihtiyacım var'' paylaşımı yapmıştı. Şimdi 26 yaşında dünyanın sayılı sol bekleri arasında yer alıyor. Klopp etkisi mi? Kesinlikle! 

Liverpool tarihinde ismi her zaman anılacak!

Jürgen Klopp, yarattığı sistemle, yaptığı nokta transferlerle, futbolcularından maksimumunu almakla ve daha birçok şeyi başararak Liverpool'a 30 sene sonra şampiyonluğu getiren teknik direktör oldu. Hiç şüphe yok ki Klopp adı, Liverpool için sonsuza kadar yaşayacak… Kendisinin de şampiyonluk sonrası yaptığı ilk açıklama ve bu sözleri söylerken gözlerinin dolması onun kulüple ne kadar bağdaştığını en iyi gösteren örnek oldu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum