OĞUZ ÇETİN

OĞUZ ÇETİN


Advocaat'ın Emenike ve v.d.Wiel kararları son derece doğru

23 Aralık 2016 - 14:36

Antalyaspor'a yenilen Fenerbahçe Gençlerbirliği'ni yendi ama oynanan futbol gelecek adına çok da umut vermedi. Fenerbahçe'deki düşüşün nedenleri nedir?

Süper Lig'in 9.haftasında ideal oyun anlayışına ulaşan Dick Advocaat, aldığı başarılı sonuçlarla, Fenerbahçe'nin oyun gücünü önemli derecede yükseltmişti.

Ancak Hollandalı teknik adam gün be gün bu oyun gücünü geliştireceğine, aynı Vitor Pereira gibi yine savunma ağırlıklı dirençli ortasaha ile oynamayı tercih edip, oyunun ahengini bozmaya başladı.

Forvette van Persie veya Sow, kanatlarda ise Lens ve Volkan Şen ilk 11 'de oynuyorsa, bu oyuncuları tamamlayacak 4.oyuncu Aatıf olmalidir.

Aatıf var olan özellikleri ile oyunun 2.bölgeden 3.bölgeye geçişinde önemli rol alan, zeki, çalışkan, becerili, hareketli, forvetlerle uyumlu, gol noktalarında etkili, asist yapan veya gol atabilen bir kalitedir...

Tüm bunları aynı mevkiideki Alper'den beklemek takımın ahengini bozduğu gibi oyunun hücuma geçiş bölümünü de olumsuz etkiliyor.

Oyun akmıyor, sadece Volkan Şen'in, Lens'in veya Sow'un bireysel hızlı hücumlari ile rakip kaleye gitmeye çalışan bir Fenerbahçe izliyoruz!

Bu oyunda top Fenerbahçe'de kalmıyor. Sauvnmayla hücum arasındaki alanlar genişliyor, rakip çok daha rahat şekilde Fenerbahçe kalesine gelerek fazlaca gol pozisyonuna girebiliyor ve Volkan Demirel de maçın adamı olabiliyor!

Emenike ve v.d.Wiel kadro dışı bırakılıp devre arasında gönderilme kararını nasıl yorumluyorsunuz..

v.d.Wiel gibi, zaten kısıtlı yetenekleri olan bir oyuncunun, ilk 11'de oynatılmadığı için kapris yapması, takımdaşlık ruhundan uzak davranışlar içinde olması, özellikle de aynı ülke vatandaşı olduğu bir teknik adama karşı bu tutum içinde olması çok yanlıştı. Bu yüzden kadro dışı kalmasını çok doğru bir karar olarak görüyorum.

Emenike'ye gelince… Atatürk'ün dediği gibi "Ben oyuncunun, zeki, çevik ve ahlaklısını severim…" 

Bu özelliklere sahip olamayan bir sporcunun futbolun kollektif bir oyun olduğu bilinci içinde, kendini mental ve taktiksel olarak geliştirmesi, bireysellikten uzak takımdaşlık ruhu içinde, uyumlu ve paylaşımcı olması çok zordur!

Emenike'nin bu kafa yapısı ile öncelikle kendisine sonra da Fenerbahçe'ye faydalı olması mümkün değil! Advocaat'ın Emenike ile ilgili aldığı karar da son derece doğrudur… Hollandalı teknik adamı bu açılardan sonuna kadar destekliyorum...

Volkan Demirel takım kaptanı ve en eski isim olarak büyük bir çıkış içinde.. 1+1 yıllık yeni bir kontrat önerildiği haberleri geliyor.. Volkan varken Fenerbahçe'nin başka bir kaleciye ihtiyacı var mı..

Volkan Demirel gözünü Fenerbahçe'de açtı, çok büyük hizmetlerde bulundu ve bulunmaya devam ediyor. Son 15 yıla damgasını vuran önemli bir değerimiz. O varken başka bir isme, başka bir kaleciye gerek yok...

Fenerbahçe'nin ara transferde nasıl bir yol haritası izlemesi gerek.. Ara transferde alınması gerek dediğiniz isimler var mı.. 

Eger ki, Fenerbahçe'nin hedefi UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanmak ise, mutlaka dünyanın bildiği, tanıdığı bir 10 numarayı kadroya kazandırmalı!

Hayır; öncelikli hedef Süper Lig şampiyonluğu ise Fenerbahçe'nin transfere para harcamasi çok da gerekli değil...

Emre Belözoğlu ve Webo için düşünceleriniz.. Fenerbahçe'de olsalar katkı sağlayabilirler miydi..

Emre ve Webo, çok tecrübeli, kaliteli oyuncular. Ancak yaşları gereği, artık bu isimleri gündeme taşımak doğru olmaz!

Volkan Şen'in bu sezon Fenerbahçe formasıyla golü yok.. Onda aşırı ısrar etmek takımın hücum gücünü nasıl etkiliyor.. Yoksa oynadığı oyun yeterli mi.. 

Volkan Şen, bireysel özellikleri ile çok etkili bir futbolcu. Yaşı otuza gelmesine rağmen mental ve taktiksel olarak halen sorunlar yaşıyor!

Özellikle de aynı mevkii oyuncusu olan Lens gibi bir ornek varken!

Volkan şen oyunu daha olgun oynayabilmeli, bireysellikten bir nebze uzaklaşmaladır. Yine de bugün itibariyle Fenerbahçe'nin en etkili 4-5 oyuncusundan biridir.

Dick Advocat'ın ısrarla onu oynatması çok doğru bir karar. Ancak Volkan Şen, Lens ve Sow'a ya da V.Persie'ye eşlik edecek olan ortasaha oyuncusu kesinlikle Aatıf olmalıdır. aatıf oynarsa Volkan'ın performansı da yükselir.

Salih Uçan'ın Konya'ya, Stoch'un Rize'ye kiralanması gündemde.. Ayrılmaları doğru karar olur mu..

Salih Uçan icin çok uzun zamanda beri düşüncelerimi kamuoyunda dile getiriyorum!

Bu fiziksel özelliklere sahip bir oyuncunun 10 numara mevkiinde başarılı olamayacağını, bacak boyu bu derece uzun, patlayıcı gücü olmayan, çabuk ve çevik olmayan bir oyuncunun, o kritik bölgede oynamasının mümkün olmadığını ve Salih'e biçilen bu rolün hatalı olduğunu çok dillendirdim.

Oyun zekası ve tekniği bu derece gelişmiş olan Salih'in, sıradanlaşmadan bir an once bunun farkına varıp, merkez orta sahada oynaması veya oynatılması onun geleceği açısından çok önemli…

Aksi taktirde ha Fenerbahçe ha Konyaspor… Hiçbir şey değişmez. Sadece bizler böylesine önemli bir değerin nasıl sıradanlaştığına tanıklık ederiz…

Takımda çok şans bulamayan bir başka isim Stoch ise var olan özellikleri ile Rizespor'a büyük katkılar sağlar...

Trabzonspor deplasmanı çok kritik hale geldi.. Başakşehir lig sonuncusu Kayserispor ile oynuyor.. Beşiktaş ve Galatasaray ise kendi sahasında.. Fenerbahçe puan kaybı yaşarsa yarıştan kopar mı..

Bu maçtan çıkacak sonuç ne olursa olsun Fenerbahçe bu sezon sonuna kadar yarışın içinde olacaktır.

23 Aralık 2016 - futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum