Yeni Fenerbahçe, yeni umutlar!

6 yıldır şampiyonluk özlemi çeken Fenerbahçe, bu seneye mutlak şampiyonluk parolası ile çıkıyor. Zaten transferler de bunu kanıtlar düzeyde! Fenerbahçe yeni sezona nasıl hazırlandı, neler değişti? Fenerbahçe sezon öncesi değerlendirmeri...

Yeni Fenerbahçe, yeni umutlar!
10 Eylül 2020 - 13:28
FUTBOO | Fenerbahçe için şampiyonluk olmadan geçen 6 yıl... Teknik direktörler değişti, başkan değişti, futbolcular değişti ama 6 sene içinde şampiyonluk gelmedi. Ancak bu sene için Fenerbahçe taraftarlarının umutlu düşünmek için çok fazla nedeni var. 

Özellikle son 2 sezondur çok kötü giden bir takım vardı. Şampiyonluğa iki senedir erken havlu atan sarı lacivertli takım, bu sene açık ara transferin şampiyonu oldu. Eğer transfer sezonu diye bir şey olsaydı Fenerbahçe, haftalar öncesinde şampiyonluğunu ilan ederdi. Transferlerle birlikte geçen sezonki 11'in 9'unun değiştiğini görebiliyoruz. Sadece kaleci Altay ve orta sahanın beyni Luiz Gustavo, kadrodaki yerini korudu. Geriye kalan herkesin yeri değişti.
 
Nokta transferler, heyecan verici isimler

Yıllardır yaşanan bek sorununa Süper Lig'deki en iyi yerli bekler takviye edildi. Fenerbahçe'yi oldukça yakından tanıyan Caner Erkin ve Gökhan Gönül sarı lacivertli ekibe döndü. Sol bek pozisyonuna ayrıca geçen sene Trabzonspor ile harikalar yaratan Filip Novak dahil edildi. Beklerdeki problem fazlasıyla halledildi. Geçen sene zorunluktan Jailson ve Gustavo, hatta son haftalarda Ozan Tufan bile stoper oynadı. O bölgeye de Lemos takviyesi geldi.

Orta sahada yaratıcılık eksiği vardı. Ligin en yaratıcı orta sahalarından Jose Sosa transfer edildi. Mert Hakan Yandaş, adeta Galatasaray'ın elinden alındı, transferde gövde gösterisi yapıldı. Kanatlarda ve forvetlerde gol sıkıntısı azdı. Thiam, Enner Valencia, Sinan Gümüş gibi oyuncular geldi. Ve son olarak Eran Zahavi…

Konsantre olunacak yer: Süper Lig şampiyonluğu

İşte karşımızda yepyeni bir Fenerbahçe... Yerli ve yabancı rotasyonunda bir hayli geniş bir kadro oluştu. Ligin en geniş kadrosuna Fenerbahçe sahip durumda. Süper Lig'in bu sezon 21 takım ve 40 hafta üzerinden oynanacağını düşünürsek, bu sıkışık fikstürde geniş kadronun avantajı her zamankinden fazla olacak. Ve Fenerbahçe'nin rakiplerine göre bu avantajı bir hayli fazla. Ayrıca bu sezon sarı lacivertli ekip için Avrupa yok. Konsantre olunacak tek alan Süper Lig şampiyonluğu.
Gidenler üzer mi?

Gidenlere de bakınca taraftarı çok fazla üzen bir isim yok diyebiliriz. Son yıllarda taraftarların eleştirdiği Hasan Ali Kaldırım, Tolgay Arslan, Mehmet Ekici, Alper Potuk gibi oyuncular ile yollar ayrıldı. Bir tek Vedat Muriqi'nin ayrılığı handikap yarattı ancak ekonomik sıkıntılar yaşayan kulübün kasasına gelecek 20 milyon euroyu da düşününce pek fazla üzülemiyor insan. Zaten yerine bir değil birkaç oyuncu takviyesi yapıldı.

Rakipler bu sezona sorunlu giriyor

Fenerbahçe'de kadro güçlendi, heyecan verici oyuncular eklendi. Şampiyonluk yarışındaki bir diğer avantaj ise rakiplerin durumu... Son şampiyon Başakşehir, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek ve iki alanı da idare edebilecek geniş bir kadrosu bulunmuyor. Zaten yaş ortalaması fazla bir takım. Galatasaray ise transferde Fenerbahçe'ye kıyasla sönük kaldı, hala bir orta saha transferi yapılabilmiş değil. Kadro rotasyonu da geniş değil. Beşiktaş ise çok farklı bir sezona hazırlanıyor. Takımdan birçok yıldız futbolcu ayrıldı ve yerlerine gelenler aynı seviyede olmadı. Trabzonspor orta sahaya takviyeler yaptı ama hala savunması soru işareti. Daha da büyük soru işareti ise teknik direktör Eddie Newton tercihi. Rakiplere baktığımızda da sorunu olmayan bir takım görülmüyor. Bu takımlar içinde sorunu en az olan Fenerbahçe olarak dikkat çekiyor. Yeni transferler, yeni oyuncular, yeni heyecan, yeni sezon...

Eksi tarafları neler?

Fenerbahçe için artıları saydık. Peki hiç mi eksisi yok? Tabii ki var. İlk 11'de 9 yeni futbolcunun oynaması her zaman için bir risktir. Alışma süreci diye bir şey var sonuçta. Yeni yapılanan kadroların başarıya hemen ulaşamadığı örnekler mevcut. Fakat Sevilla örneği de var. Sevilla'da geçen sezon 11 oyuncunun 9'u yeniydi ve İspanyollar, UEFA Avrupa Ligi'ni kazanmıştı. Yani yeni takım olmak, her zaman eksi diye bir şey yok. Bazen artı da olabiliyor. 

Bir diğer eksiklik ise stoper rotasyonu. Lemos geldi, bir stoper daha bekleniyor. Onun dışında Serdar Aziz ve Sadık Çiftpınar var. Sıkışık kadro düşünülerek Zanka ile yola devam ediliyor ama ne kadar oynar bilinmez. Yine de Fenerbahçe'nin en az bir tane stopere daha ihtiyacı var gibi. 

6 senelik özlem sona erer mi?

Yeni transferler ile Fenerbahçe, yeni sezona oldukça umutlu giriyor. Yeni kadro birbirine hemen alışırsa ki hazırlık maçlarına en erken başlayan takımın Fenerbahçe olduğunu söyleyelim, bu sene şampiyonluk özleminin giderilmesi hiç de uzak bir ihtimal değil gibi…

YORUMLAR

  • 0 Yorum