Yeni transferler sonrası değişen Trabzonspor

Abdullah Avcı ile çıkışa geçen Trabzonspor'un yeni transferlerden sonra kadro derinliğini ve yeni transferlerin takıma sağlayabilecekleri katkıyı değerlendirdik.

Yeni transferler sonrası değişen Trabzonspor
03 Şubat 2021 - 12:10 - Güncelleme: 03 Şubat 2021 - 13:22
FUTBOO | Süper Lig'de ara transfer dönemini en hareketli geçiren takımlarda biri de Trabzonspor'du. Kadrosuna Berat Özdemir, Bakasetas ve Yunus Mallı'yı katan bordo mavili ekip, sezonun ikinci yarısında üst sıraları zorlamayı hedefliyor. Abdullah Avcı ile çıkışa geçen Trabzonspor'un yeni transferlerine gelin beraber bakalım.

Pas kalitesi, oyun görüşü ve soğukkanlılık

Trabzonspor, Berat Özdemir'i kadrosuna katarak ara transfer döneminin en önemli hamlelerinden birini yapmış oldu. Transferde Abdullah Avcı'nın istediği isimlere yönelen bordo mavililerin bu dönemdeki ilk hamlesi Berat oldu. Abdullah Avcı'nın pas oyununda önemli bir rolü üstlenecek olan Berat hem 6 hem de 8 numara rollerinde kullanılabiliyor. 22 yaşındaki futbolcu Avcı'nın sisteminde şu ana kadar genellikle geriden oyun kuran 6 numara olarak değerlendirildi.

Pas kalitesi, oyun görüşü, soğukkanlılığı ve zaman zaman ileri çıkışlarında şut tehditi olması Berat'ın öne çıkan özellikleri. Yaşına rağmen oldukça olgun ve sakin oyunu, ilk maçları için dikkat çekici yönleriydi. Berat'ın zamanla daha fazla sorumluluk alacağını ve oyunun iki yönüne ağırlık koyan bir oyuncu olacağını öngörmek hiç de abartılı olmaz. Oyuncu, eldeki kadroya bakınca Avcı'nın merkezde oyun yönlendiren bir numaralı tercihi olacak gibi görünüyor.

Berat'a verilen 2.5 milyon euro bonservis bedeli de oldukça ideal. Trabzonspor'da düzenli oynayıp Milli Takım'a yükseldiği takdirde, çift haneli bonservis bedeliyle Avrupa'ya transfer yapması sanırım kimseyi şaşırtmaz.

Fark yaratacak isim; Anastasios Bakasetas

Bordo mavililerin Berat'tan sonraki hamlesi ise ligden iyi tanıdığımız Bakasetas oldu. Avcı'nın ısrarcı olması, bu transferin de sonuçlanmasında oldukça önemli bir etkendi. Bakasetas, Alanyaspor'da izlediğimiz üzere iyi bir 10 numara. Skorer oyununun yanında, takımın hücumda liderliğini yapabilecek oyun stiline ve karaktere de sahip. Şut tehditi, oyunu açan pasları, hızlı düşünmesi, ceza sahası yayı ve çevresindeki etkinliği onu pozitif anlamda tanımlayan özellikleri. 

Abdülkadir Ömür'ün sakatlanmasıyla 10 numara transferi elzem hâle gelen Trabzonspor'da, Bakasetas tarzında bir oyuncu, yapbozun boşta kalan parçalarından biriydi. Takımda şut tehditi olan futbolcu neredeyse yoktu. Trabzonspor lider karakterde futbolculardan oluşan bir takım da değil. Milli takımının kaptanlığını da yapan Bakasetas bu sorunları da çare olacaktır. Abdullah Avcı'nın 10 numara olarak değerlendireceği futbolcu, gole ihtiyaç duyulan anlarda orta sahaya çekilip, önüne bir 10 numara veya forvet atılarak da kullanılabilir. Bakasetas'ın rakip yarı sahada en çok top kazanan oyunculardan biri olması da fark yaratan özelliklerinden bir tanesi.
Oyuncunun bonservisine gelirsek, 3 milyon euronun kendisi için oldukça ideal bir bedel olduğunu söylemek lazım. Henüz 27 yaşında olan Yunan oyuncudan Trabzonspor'un zarar etme ihtimali oldukça düşük. Özetle Bakasetas, Avcı'nın takımı için gayet yerinde bir transfer. Kısa sürede takımda sesi yüksek çıkan, lider oyunculardan biri konumuna ulaşacaktır.

Merakla beklenen isim; Yunus Mallı

Berat ve Bakasetas'ta olduğu gibi Yunus Mallı da Avcı'nın transfer listesinde olan isimlerden biriydi. Şahsen Bakasetas'ın gelmesiyle bir 10 numara yerine kanat oyuncusu alınmasını daha mantıklı bulsam da Yunus'un Süper Lig'de katkı verecek bir futbolcu olduğunu düşünerek sözlerime başlayayım.

Yunus Mallı, Almanya'da genelde 10 numara ve sahte forvet olarak kullanılan bir isim. Bakasetas biraz daha pas trafiğine katılan ve oyuna giren bir 10 numarayken Yunus daha çok atakları sonlandırma noktasında ince işçiliği yapmayı seven biri. Oyun görüşü, asist özelliği, ceza sahası koşuları ve ilk dokunuşları onun en önemli özellikleri. Uzun süredir düzenli oynamadığı için fiziksel olarak hazır hâle gelmesi zaman alacaktır ancak eğer Avrupa Şampiyonası'nda kendine yer bulmayı hedeflemişse Trabzonspor onun için ideal tercih.

Saha içinde ise kısa vadede 10 numara yedeği olarak kullanılacağını düşünüyorum. Takımdaki kanat rotasyonunun zayıf olması sebebiyle zaman zaman kanattan oyun kuran futbolcu olarak da denenebilir.

Şu an için ilk 11 futbolcusu olarak görülmeyen Yunus'a 1 milyon euronun üstünde maaş ve imza ücreti verilmesini fazla bulduğumu da söyleyeyim. Açıkçası kendisinin performansını tüm Trabzonspor taraftarları gibi ben de merakla bekliyorum.
Trabzonspor yeni transferlerle neyi hedeflemeli?

Trabzonspor iyi bir teknik direktör takımı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle son dönemde alınan galibiyetler ve gelen transferler taraftarı da beklentiye sokmuş durumda. Peki bordo mavililer için yenilenen kadrosuyla bu sezon hedef ne olmalı?

Her ne kadar Trabzonspor iyi transferler yapmış gibi görünse de eldeki kadro hâlâ birçok eksiği barındırıyor. Pereira'nın gidişiyle bek rotasyonu oldukça zayıfladı. Takımdaki iki bek oyuncusu da zirve hedefi koyacak bir takım için şu an yeterli değil. 

Berat ve Bakasetas transferleri orta sahayı güçlendirmiş gibi görünse takımın merkezde Flavio harici dinamik bir oyuncusu bulunmuyor. Takımın hücumdaki üretkenliği çoğu zaman Nwakaeme ve Ekuban'ın performansına bağlı olarak değişiyor. Bu iki oyuncunun sahada olmadığı anlarda Trabzonspor ofansif olarak üretmekte zorlanacaktır. Bunlara ek olarak alternatif bir kanat oyuncusunun transfer edilmemesi sezonun geri kalanında Abdullah Avcı'ya sorun yaratabilir. 

Tecrübeli teknik adamın, takımın başına geçtikten sonra 2.31 puan ortalaması tutturması gerçekten olağanüstü bir başarı. Eldeki kadronun çok üstünde bir başarı yakaladığını düşünüyorum. Yapılan transferler takıma güç katsa da yukarıda bahsettiğimiz defolardan dolayı Trabzonspor'un bu sezon için ilk 4'te bitirme hedefi oldukça makul olacaktır. Daha fazlasını beklemek hem Avcı'ya hem de oyunculara haksızlık olur. Hem yönetim hem de Avcı için önümüzdeki sezonun temellerini atmak bu sezon için daha doğru bir anlayış gibi duruyor. Mevcut gidişata bakılırsa Trabzonspor'un geleceği için pozitif düşündüğümü de söyleyeyim. Trabzonspor yönetimi Avcı'nın futbol aklına güvenip onu sağlıklı şekilde çalışabileceği ortamı yaratmalı ve sabretmeli. Avcı & Trabzonspor ilişkisinin uzun vadede başarılı olma potansiyelini oldukça yüksek görüyorum.

Değerlendirme: Doğuş Usta

YORUMLAR

  • 0 Yorum