Yerli teknik direktör sayıları

Avrupa'nın 5 büyük ligi ve Süper Lig'de ne kadar yerli teknik direktör var? Avrupa ve Süper Lig'den yerli teknik direktör raporu...

Yerli teknik direktör sayıları
16 Ekim 2020 - 10:52
FUTBOO | Süper Lig'de yabancı teknik direktör ile şampiyon olan son takım, 2006-2007 sezonunda Zico yönetimindeki Fenerbahçe olmuştu. Ondan önceki yıllarda da Gerets, Daum ve Lucescu şampiyon olmuştu. Ancak Zico sonrası 13 sezondur yabancı bir teknik direktör Süper Lig'de şampiyon olamıyor. 

Ülkemizde yabancı  teknik direktörlerin başarısız olmasının ardından ''Ee, bu ligi bilen bir teknik direktör gelmeli'' eleştirisi yapmayı çok seviyoruz. Öyle ya Löw, Rijkaard, Aragones, Del Bosque, Paul Le Guen gibi teknik direktörleri eleştirirken de bu sözler kullanıldı. Peki Avrupa'da durum nasıl? Gerçekten bir ligi o ülkenin yerli teknik direktörü mü çalıştırmalı? 

21 takımın 5'ini yabancı çalıştırıyor

Yabancı futbolcuların oynatılmasını tartışıyoruz, yabancı teknik direktör mü tartışmayacağız? Yerli ve milli ligimiz, tabii ki yerli teknik direktörler konusunda da Avrupa'da başı çekiyor. 21 takımlı Süper Lig'de 17 Türk teknik direktör bulunuyor. Ligimizde şu an için 4 yabancı teknik direktör bulunuyor: Eddie Newton, Stjepan Tomas, Marius Sumudica, Robert Prosinecki... (*Mert Nobre Türk pasaportundan dolayı Türk teknik adamlar listesinde sayılmıştır)


Avrupa'da Fransa ile ikinciyiz, lider İtalya!

Avrupa'nın 5 büyük ligi arasında yerli teknik direktörler konusunda Türkiye'yi sadece İtalya geçebildi. Serie A'da 20 takımın 19'unun teknik direktörü İtalyan. Fransa Ligue 1'da da durum bizdeki gibi. Orada da 16 Fransız teknik direktör çalışıyor. La Liga'da da durum çok benzer. 20 takımlı ligde 15 İspanyol teknik direktör var. Bundesliga'da ise 18 takımın 12'sini Alman teknik direktörler çalıştırıyor.

Premier League'de durum farklı

Premier League'de ise durum değişiyor. İngiltere'de 20 takımın sadece 8'ini bir İngiliz çalıştırıyor. Büyük 6'lı dediğimiz takımlardan ise sadece Chelsea'nin başında bir İngiliz var. Tabii bunda Avrupa'nın en iyi teknik direktörlerinin Premier League'de olması detayı var. Klopp, Guardiola, Ancelotti gibi teknik direktörler, tercihlerini İngiltere'den yana kullanıyor.

Sorun zaten yerli değil...

Yerli teknik direktörler konusunda İtalya başı çekse de Fransa ve İspanya ile bu konuda çok benziyoruz. Zaten sorun yerli olmada değil, nitelikli yerli bulmakta ve sorunu başkalarına atmamaktan geçiyor...

YORUMLAR

  • 0 Yorum